lifestyle

Ska jag plugga eller inte?

Foto: Sebastian Thorsson

Alltså den här värmen tar verkligen kål på mig. Igår var jag ute redan klockan 6 på morgonen och sprang, och tänkte att det skulle vara svalare då, men det var redan 20 grader! Jag trodde aldrig jag skulle önska bort sommaren, men just nu längtar jag verkligen till hösten med varenda fiber i min kropp. Och det beror inte bara på att träningen flyter på mycket bättre då, utan jag har en väldigt omtumlande höst framför mig.

Dels så är det nu två veckor kvar till flytten går till min alldeles egna förstahandstrea här i utkanten av Göteborg med Skatås som granne. En verklig dröm som går i uppfyllelse. Bara det är superkul och superläskigt, eftersom mina kostnader kommer att öka och istället för att bo inneboende måste jag själv ordna med elavtal, bredband osv. Mycket meck och en del stress, men herregud vad jag har längtat efter det här. Sen jag var 15 för att vara exakt.

Samtidigt så har jag precis blivit befordrad på jobbet och ska byta gym till hösten. Det nya gymmet är bara ett par år gammalt, och istället för att jobba själv hela dagen kommer jag ha ett team av personliga tränare, gruppträningsinstruktörer och receptionister omkring mig. Jag kommer också själv få möjlighet att leda träningspass på arbetstid! Att nya jobbet är på gångavstånd från min nya lägenhet och innebär löneförhöjning och långhelg varannan helg är ju inte heller fy skam.

Jag har kommit in på en utbildning

För att ytterligare ösa på flowet så har jag dessutom kommit in på en utbildning till hösten. Det är samma utbildning som jag sökte förra året, men kom inte in eftersom jag gjorde en sen anmälan. Den här gången sökte jag i tid och fick plats! Det är ett kandidatprogram på distans som går på Linnéuniversitetet i Kalmar och programmet heter “Hälsovetenskap med inriktning biovetenskap”. Programplanen är fylld av kurser om näringslära, mikobiologi, fysiologi, kommunikation, beteendevetenskap, folkhälsa och entreprenörskap. Som klippt och skuret för mig med andra ord, men som vanligt så är det inte att komma in som är det svåra utan att komma ut.

Jag velar fortfarande kring om jag ska satsa på utbildningen eller inte. Att jobba 100% på nytt jobb, plugga 100% på distans och samtidigt driva företag kan bli tufft, minst sagt. Å andra sidan så är det inte en om-fråga utan en när-fråga, och det känns ju ändå lämpligt att passa på att plugga nu när jag inte har familj, hus och annat som tar tid och kostar pengar. Å andra sidan så är litteraturen ganska så dyr och skulle ge mig ett rejält bakslag i sparande till min nya dator, som är i full gång (snart halvvägs!). Ambivalensen är ett faktum. Och så har jag ju ett marathon att träna för också.

Sen så har vi ju det här förvirrade personlighetsdraget hos mig att jag blir mer stressad ju mindre jag gör. Jag har haft ganska så mycket ångest det senaste över att jag slösar bort mitt liv för att det är så lugnt på jobbet sommartid. Men så fort det kör ihop sig och jag får lite press på mig så skärper jag till mig och får massor gjort och mår toppenbra. Jag sover bättre när jag tränar, jobbar och fixar hela dagarna och på det stora hela tror jag att just lite press är precis vad jag behöver för att komma vidare i livet.

Någon av mina kloka läsare som har något råd? Hur kan man tänka och vad ska man akta sig för?

fitness

Träningsvärk i hela baksidan

Så hur går det med träningen nu när jag kommit igång igen då? Jodå den går både bra och dåligt. I måndags fick jag till några 1000-metersintervaller och i tisdags sprang jag några km på bandet och gjorde sedan 40 marklyft med 50 kg. Efter det har det inte blivit så mycket mer eftersom jag fick sån träningsvärk av marklyften att jag håller på och smälla av. Hela vägen nerifrån fotsularna, vaderna, BAKSIDA LÅR, lite i rumpan, längs hela ryggen och i hela bålen (även framsidan) och mellan skuldorna, underarmarna och tummarna (!?). Ah ni fattar. Här blir inte många knop gjorda just nu. Man undrar ju om jag ens använder mina muskler i vanliga fall när dom är så ovana vid lite skrotlyftande. Paradoxen är ju dock att jag vet att bästa botemedlet mot träningsvärk är träning, så ikväll blir det nog en kvälls-pw i värmen. Det gäller ju att passa på innan mörkret och regnet sänker sig över västkusten igen.

Vad tränar du idag?

fitness

Hur synen på ett pass ändras

Då var jag officiellt igång igen! Efter semesteruppehåll och sjukuppehåll i nästan en månad så snörade jag på mig mina splitternya löparskor och kickstartade igång med lite intervaller. Formen är ju sisådär men jag tänker ändå att jag hela tiden kommer framåt. Framförallt eftersom jag alltmer lär känna mig själv och vad jag klarar. Efter varje uppehåll så har liksom baslinjen höjts, och jag börjar inte på noll varje gång.

Som igår exempelvis.  Jag skulle köra tusingar på löpband, 2 stycken och i 6.00-fart. Det var tufft och skitjobbigt och gjorde ont både i kroppen och själen, men det gick. För två år sen när jag tränade inför marathon för första gången tog det mig tre månader innan jag kom upp i den farten på tusingarna och jag minns hur överlycklig jag var efter passet när jag skrev om det på instagram och till min löpcoach. Och nu är det ett kom-igång-pass liksom.

Jag tror visst att det kan ha lite att göra med att jag kört en hel del styrketräning sen dess, och kanske har det också lite med konditionen att göra. Men framförallt så har det med pannbenet och inställningen att göra. Efter att jag klarade intervallerna i 6.00-fart och därefter ännu snabbare, så finns det liksom i mig att jag vet att det här är en fart jag behärskar. Det var som när jag sprang halvmaran för första gången, då visste jag att nu är 2 mil en distans som är inom min kompetens, och då finns det liksom inte i min världsbild att jag inte klarar av springa en halvmara så länge jag är någorlunda frisk och fungerande.

Det handlar om att spränga gränser, för när man väl insett vad man faktiskt klarar av och vilken potential man har så blir det liksom svårt att nöja sig. Jag tycker att det är en ganska så befriande känsla, att hela tiden bli bättre. Och samtidigt så är det så extremt tillfredsställande att stanna upp, gå tillbaka i träningsdagboken och läsa om den där gången jag slet som ett djur för att få ihop det där passet jag idag kör på de lugna dagarna. Amazing.

Känner du igen dig? Berätta gärna i en kommentar!

fitness

Semesterkilona ger långsamt vika

Vägning vecka 28

Det är två veckor sen senaste vägningen, och vågen visar försiktigt positiva besked. Ner 0,7 kg och någon centimeter på måtten känns ändå lugnande, och det visar ju i alla fall att vikten inte håller på att eskalera uppåt. Även om det trots allt är en lång bit kvar till målvikt, så känns det ändå bra att ha koll så att jag inte går åt fel håll och att semesterkilona långsamt återställer sig själva.

  • Vikt: 96,5 kg (-0,7 kg)
  • BMI: 33,8,0 (-0,2)
  • Midjemått: 99 cm (-1,0 cm)
  • Midja/höftkvot: 0,81 (-0,1)
  • Kroppsfett: 46,3% (-0,6%)

Förra veckan var dock ingen bra matvecka ändå. Det var rätt så mycket skräpmat och pepsi max med få måltider och mycket småätande, men jag har inte fört någon matdagbok. Jag tänkte dock att den här veckan ska jag kostregistrera allt och samtidigt försöka göra det till en bra vecka, så ni får se ett exempel på det med. Vi har ju mitt matdagboksexperiment från tidigare i våras då jag åt som jag ville och skrev ner allt. Jag tänkte att det här kunde bli som en kontrast till det.

Planen för veckan är med andra ord enkel. Jag har lagat lite matlådor i helgen och fyllt frysen, så jag ska norpa på dom, äta morötter och nötter till mellanmål och gröt till frukost, och så kör jag på med löpningen igen. Nu är det bara 3 månader kvar till marathon så dags att lägga i nästa växel. Bara att köra så det ryker nu! Mitt mål är att gå ner 1,5 kg i veckan så att jag hamnar under 95 kg igen. Det borde gå, eller vad tror ni?

style

Stronger Fjällbacka & Sandhamn

Fjällbacka tights & top – Sandhamn tights & top

Nytt sommarfräscht från favoritmärket Stronger som slår rekord i vill-ha-faktor varenda jäkla gång. Den här gånger har dom gjort ett ljusblått set med sommarängs-tryck som heter i princip samma sak som jag själv. Hade det inte vart för flytten och alla nya utgifter iom den så hade både seten legat på lådan på väg mot mig för längesedan. Dreglar ner hela tangentbordet här alltså. Kika in hela Archipelagio-kollektionen HÄR!

Vilken är din favorit – Fjällbacka eller Sandhamn?

food

Middag på SPISA

Hej vänner! Nu känns det som om ursäkten att jag är sjuk inte funkar längre för att skippa träningen. Men ni vet ju själva hur sjukt svårt det kan vara att komma in i flowet igen, speciellt när man som jag har haft extremt låg energi det senaste. Det känns inte alls som om jag blev utvilad under semestern, snarare tvärtom, om nu ska jag återigen försöka passa in träningen och bloggen kring jobbet. Puh.

Igår hann jag iaf snylta till mig en liten stund med min kille som ska iväg i helgen. Vi var på SPISA på Husargatan och käkade mat och tog ett glas vitt som smakade torr päronsaft. Sämre torsdagskvällar har man ju haft!

Helgen för min del kommer att bli lugn, då jag laddar inför nästa helg då det blir 90-talsparty för hela slanten. Jag tänkte passa på och få lite packande gjort inför flytten som går av stapeln om mindre än 4 veckor! Ni fattar inte hur taggad jag är inför det, a dream come true! Är typ allt jag kan tänka på för tillfället.

interior

Förstahandskontrakt på drömlägeheten – CHECK!

Vänner, jag har en fantastisk nyhet! Imorse var jag och skrev på mitt allra första egna förstahandskontrakt som inte är en studentlägenhet och lyckan är total. Jag har under åren bott i alla möjliga och mindre möjliga konstellationer: ensam i en studentlägenhet, med sambo i större lägenheter, i en stor fyra tillsammans med två inneboende, ensam i studentkorridor, i en etta i andra hand ute i orten och nu senast ett år på vinden i en villa som inneboende utan riktigt kök och med dusch i källaren.

Nu har jag skrivit på för en fantastiskt planerad 3:a med balkong och nyrenoverat badrum ett par stenkast från Skatås som jag älskar så mycket. Det är verkligen en dröm som besannas, och jag har hoppat och gråtit av lycka om vartannat. Innan kontraktet var påskrivet vågade jag knappt berätta det för någon. Egentligen har jag för få ködagar på boplats.se för att få en sådan lägenhet i det området, men 17 personer tackade nej till den här, och gissa vem som låg och guppade på plats 18?! Drygt 8 år hade jag köat då, men om man utgår från liknande lägenheter i samma område så hade jag egentligen behövt iallafall ett år till för att ens få visningserbjudande. Helt galet egentligen.

Så 1:a augusti går iallafall flytten. Då ska jag måla alla väggarna och sedan sprida ut mina få ägodelar (äger bara fyra möbler: en säng, ett skrivbord, en byrå och en bokhylla) på oändligt mycket yta, och gå och rota i mina egna skrymslen och skåp á la 50-tal, njuta av kvällssolen på balkongen och bada badkar i timmar. Det känns ärligt talat som att flytta hemifrån på nytt, och jag som förra sommaren och separationen från S började odla ett hat mot dessa eviga flyttar (3 stycken på 3 månader… puh!) känner plötsligt att det är som bortblåst. För den här gången ska jag inte flytta UT från något, jag ska flytta IN i mitt hem. Mitt riktiga för-alltid-hem. Det ni.

Vad säger ni, vill ni ha lite flytt- och inredningsinlägg på bloggen framöver?

fitness

Semesterkilon

Vägning vecka 26

Då var min semester över för den här gången, och det väl inte riktigt som jag tänkt mig. Första veckan flöt på bra, men sedan drabbades jag av en riktig dunderförkylning som gjorde att jag fick ställa in resan till Tjörn, midsommarfirandet i Vänersborg och halva resan till min syster i Borås. Träning var det inte att tala om. Låg mest och hostade och snorade, och var allmänt besviken på livet.

Eftersom jag inte kunnat röra på mig som jag tänkt, men ändå inte snålat på god semestermat, glass och andra gottigheter så har det tyvärr resulterat i några semesterkilon som tar mig farligt nära min allra högsta vikt någonsin. Hundrastrecket är så när att det blir till is i magen. Imorse var jag ute på mitt första träningspass efter förkylningen, en 3 km lång powerwalk, och jag kände hur hela kroppen kändes tung, svullen och otymplig. Jag kände mig inte som en uthållighetsidrottare direkt, och flåsade och hostade slem hela vägen. Fräscht.

  • Vikt: 97,2 kg
  • BMI: 34,0 (fetma)
  • Midjemått: 100 cm (bukfetma)
  • Midja/höftkvot: 0,82 (bukfetma)
  • Kroppsfett: 46,9% (fetma)

Här är iallafall veckans mått, de högsta uppmätta på länge. Men samtidigt är jag nu tillbaka på jobbet och har förutsättningarna för att återta mina normala kost- och träningsrutiner. Första åtgärden är som sagt att försöka komma tillbaka till löpningen och jag inleder med powerwalks varje dag veckan ut innan jag börjar springa nästa vecka och återgår till träningsschemat inför marathonloppet i oktober.

När det gäller kostrutinerna så backar jag tre steg och fortsätter köra enligt samma modell som innan semestern, där jag lade till en vana i taget. Viktigast nu känns det att börja dagen med en bra frukost, så imorse blev det havregrynsgröt. Jag tyckte att min gamla strategi fungerade riktigt bra, där jag kostregistrerade allt jag åt och sedan långsamt såg hur mina macros närmar sig idealet samtidigt som tomma kalorier minskar allteftersom jag lade till fler goda vanor. Jag bestämmer inte i förväg vad som blir nästa steg, utan jag får helt enkelt ta och känna in det när frukostvanan sitter.

Vad brukar du äta till frukost?

Spara

style

Secret Garden

Ginatricot blus – H&M kjol (gammal) – Skopunkten skor

Asså jag är sååå förkyld och det är sååå frustrerande! Har snutit ut halva hjärnan idag känns det som. Och rastlös är jag med, eftersom febern gått över och jag bara vill ut och göra saker, men så fort jag går ut så blir jag andfådd och jättetrött. Igår var jag iallafall och fikade med min kille och hans familj, och då hade jag outfiten ovan på mig. Den där gula toppen är helt klart en ny favorit! Om du också gillar den så passa på, för den är på rea nu.

lifestyle

Sommarförkylning

Två outfits från Summerburst

Nä fy vet ni vad. Nu har mitt lilla halsonda som jag började ana efter Summerburst förra helgen brutit ut och jag ligger hemma däckad i världens förkylning. Så jäkla typiskt på semestern, och jag som tänkte börja springa igen den här veckan. Förra veckans vila var tydligen inte nog. Blir ingen video heller för har inte orkat redigera klart den, har bara vart hemma och rastlöst vandrat mellan sängen och skrivbordet medans jag kollar klockan för att se när jag får ta nästa Ipren. Inte kul säger jag bara.

Mina sommarförkylningar blir också extra jobbiga av pollenallergin, och på natten drömde jag massor av mardrömmar om att jag höll på att drunkna och kvävas, och vaknade många gånger med andnöd och kippade efter luft. I vanliga fall är jag helt symptomfri från min astma även utan medicin, men när både allergin och förkylningen slår till samtidigt så är det ett enda långt lidande, framförallt eftersom jag inte kan sova. Nu sveper jag C-vitamin, vitlök och honung och hoppas att det här går över fortare än kvick för jag ska iväg till helgen och vill verkligen inte missa det.

Hoppas ni mår bättre än  jag!