Min viktresa

Racerapporter

Löparkurser

livsstil

Decemberstressen är här

Alltså, jag har konstant dåligt samvete för att jag bloggar och instagrammar för lite. Jag slits hela tiden mellan en massa olika saker jag vill göra, och jag tycker helt enkelt det är svårt att få dagarna att gå ihop. Träningen tar flera timmar, jobbet och restiden dit äter upp halva dagen och sedan ska man försöka få ordning i den här lägenheten någon gång så att man kan laga mat på ett vettigt sätt, och bygga ihop materialet till min nya löparkurs online. Samtidigt kantas december av en rad sociala aktiviteter, och det blir ingen vila på helgerna heller. Och när jag väl hamnar framför datorn på kvällarna är hjärnan så slut att det enda den duger till är att slökolla på Netflix. Några kreativa mästerskap blir det då inte vid den tiden.

Det glädjer mig att många av er fortfarande tittar in här, och jag är ju himla medveten om att bloggen är min väg framåt. Ska jag kunna leva på mina löpargrupper och den här bloggen på heltid så är det ju er jag måste prioritera först. Så jag fattar inte varför det som egentligen är viktigast för mig alltid på något sätt lyckas hamna längst ner på att-göra-listan. Hur är det rimligt att jag inte börjar varje dag med att arbeta mot min dröm istället för att försöka klämma in det när jag sitter där, hjärntrött och utmattad, på kvällarna? Det är dags att styra upp i stressen och pressen, och börja fokusera på det som verkligen driver mig och gör mig lycklig. Frågan är bara hur?

viktnedgång

Vägning – vecka 48

Vägning vecka 48

Nu är det några veckor sedan jag vägde mig sist så tänkte passa på idag. Vågen stod på 90 kilo imorse, vilket är något högre än min nya setpoint. Dock så är jag inne i min mest vattensvullna fas i månaden om man säger så, och igår drog jag 15 bitar sushi, som är sjukt salt och också lagrar in massa vätska. Jag är med andra ord inte det minsta orolig, speciellt inte med tanke på att måtten knappt rört sig alls.

 • Vikt: 90,0 (+1,7 ) kg
 • BMI: 31,5 (+0,6)
 • Midjemått: 92,0 (+0,5) cm
 • Midja/höft-kvot: 0,79 (+/- 0)
 • Kroppsfett: 41,6 (+1,2)%

Jag har inte direkt någon plan för veckan, mer än att försöka fortsätta välja mat framför godis och försöka att laga mer och mer mat hemma igen. Det har blivit ganska så mycket färdigmat det senaste, och det är inte bra, framförallt inte för plånboken. Därför är målet att laga minst en matlåda den här veckan, och självklart tänker jag dela receptet med er om jag lyckas. Ska bara få ordning i mitt kök först…

När det gäller träningen så har det blivit några lugna veckor medans jag svultit ut min förkylning, bombat med vitaminer och försökt sova så mycket jag kan. Men nu känner jag mig relativt redo att hoppa på programmet inför Sylvesterloppet igen. Därför är också tre pass löpning inplanerat under veckan. Men min absolut högsta prio kommer vara att inte stressa. Jag ska helt enkelt göra mitt absolut yttersta för att inte stressa upp mig om något i träningen eller maten inte blir perfekt, för stress är min värsta fiende i det här. Så skönt att äntligen ha insett det, och välja ro framför allt.

(Följande text innehåller reklam för min löpargrupp online)

Och du, missa inte att du kan anmäla dig till min löpargrupp ONLINE nu, med start 1 januari! November ut får du en fantastisk lanseringsrabatt på hela 50%, och du anmäler dig via min splitternya webshop på exitrix.com. Ta chansen, för det här kommer att bli toppen!

träning

Nu finns min löpargrupp som onlineversion!

Inlägget innehåller reklam för min nya online-löpargrupp

Lär dig springa online löpargrupp nybörjare

Det är med stolthet och lite pirr som jag äntligen kan presentera min första online-löpargrupp för nybörjare! Det tog inte mer än ett par dagar efter sista passet med höstens löpargrupp innan tomheten infann sig, och jag kände att nu var det dags. Onlinegruppen bygger på samma koncept som mina IRL-grupper, dvs “Lär dig springa” och hur man hittar löparglädjen utan blodsmak och prestationsångest. Skillnaden är dock att här är jag inte med fysiskt och springer alla pass, utan coachar istället via en sluten facebookgrupp och via videomaterial. Fördelen med det är dock att du kan välja själv vilka dagar och tider du vill springa, och om du vill köra utomhus eller på löpband, samt såklart att du kan köra hemifrån vart du än bor!

Självklart kör vi samma välkomnande atmosfär i onlinegruppen som i Skatås: ingen är för “dålig” för att springa, och varenda en av mina deltagare i grupperna hittills har lyckats med konsttycket att förvåna sig själva i hur mycket de klarar av och med vilken lätthet det går. Det spelar ingen roll om du är överviktig eller inte identifierar dig som en traditionell löpare, för löpning är ingenting som är enbart vältränade förunnat. Det är lika inbyggt i oss som att äta och sova, och jag vill hjälpa dig locka fram den där urkraften och den äkta, runner’s high-höga, lyckorusiga löparglädjen.

November ut kan du ta del av en saftig lanseringsrabatt på hela 50% för 10 veckors coaching, inklusive medalj, träningsschema, gummiband och instruktioner. Det finns i skrivandets stund enbart 7 platser kvar, och du säkrar dig plats i min splitternya webshop på exitrix.com. Klara, färdiga… SPRING!

Signa upp dig på kursen HÄR!

mat och näring

Min bästa förkylningskur

Förkylningskur

Visst är det typiskt, att så fort man kommer igång med träningen ordentligt så slår förkylningen till? Två veckor in på mitt program blev jag sjuk, och det ville liksom aldrig riktigt släppa. Efter varje pass så vaknade jag på nytt med halsont, så jag bestämde mig att för att köra min egna förkylningskur och driva ut skiten för gott innan jag hoppar på programmet igen. Här kommer receptet på en förkylningskur som faktiskt funkar!

Sov minst 9 timmar per natt

Försök att om möjligt vakna utan alarm. Sömn är det absolut viktigaste för att driva ut sjukdomar ur kroppen, eftersom det är under sömnen som immunförsvaret aktiveras på riktigt och kroppen lägger all sin energi på att återhämta sig. Brist på sömn leder till stresspåslag och frisättning av stresshormonet kortisol. En av effekterna av kortisol är att sänka immunförsvaret. Det sista vi vill när vi ska ta död på ett virus. Så se till att sova ordentligt och stressa så lite som möjligt.

Börja och sluta dagen med en förkylningscocktail

Näringsbomba kroppen! Vitlök och ingefära i all ära, men för att få verklig effekt så gäller det att köra med höga doser av immunförsvarsfrämjande näringsämnen. Börja och sluta dagen med följande:

 • 2 gram omega-3 av hög kvalitet. Omega-3 är en starkt inflammationsdämpande fettsyra, och eftersom vi med den västerländska kosten ofta får för lite omega-3 så är det nu läge att maxa. Fettet fungerar också som hjälpmedel för att ta upp fettlösliga vitaminer som D-vitamin.
 • 75 mcg D-vitamin. Även D-vitamin är något vi ofta har brist på, framförallt på vinterhalvåret. Det är också en viktig vitamin för att hålla humöret och immunförsvaret i schack. Att köra en hög dos under några dagar kommer inte att skada dig det minsta, men kan istället hjälpa dig att bli kvitt förkylningen fortare.
 • 15 mg zink. Zink är immunförsvarets viktigaste mineral, och även en vanlig mineral vi har brist på. Framförallt kvinnor med kopparspiral, riklig mens eller som äter vegankost riskerar brist.
 • 1500 mg C-vitamin (ungefär 1,5 krm) Och strunta i brustabletter nu utan köp askorbinsyra i kryddhyllan för att slippa både sötningsmedel och höga priser. Blanda ut med 0,5 – 1 liter vatten och drick tillsammans med kosttillskotten. Framförallt upptaget av zink förbättras tillsammans med C-vitamin, men den är också en mycket kraftig antioxidant som hjälper kroppens naturliga försvar.

Med den här kuren så brukar jag bli frisk fort som attan, och så även den här gången. 4 dagar tog det och nu är förkylningen ett minne blott, och imorgon hoppar jag på träningsprogrammet igen. Tänk vad lite näring kan göra för kroppen va?

Blir du ofta förkyld på hösten?

träningskläder

Röhnisch släpper svart specialkollektion

Rönisch all black all recycled

Idag släpper Röhnisch sin nya speciallkollektion All Black, All Recycled, som består av fem olika plagg i svart, återvunnen polyester med reflexdetaljer. Perfekta basplagg i varje kvinnas träningsgarderob om du frågar mig! Jag måste säga att jag är väldigt förtjust i att de inte är bara helsvarta och tråkiga, utan har lite diskreta mönster i sig. Gillar också att de tänker på miljön och använder sig av återvunnet material när de skapar plaggen. Tummen upp för det!

Röhnisch truly black

långärmad top / sport-bh / tights / ärmlös top / jacka

Funderar du på att köpa något från kollektionen?

biohacking Uncategorized

Läsarfråga: Är löpning bra för fettförbränningen?

“Jag är en sk smal-fet person och kämpar med att få ner min kroppsfetthalt. Har lyckats minska med 5 %, men de sista två åren har det stått helt still! Gjorde en mätning i augusti som bekräftade det och jag blev förvånad och besviken då jag kämpat på med min träning (och kosten). Har sedan jag minskade 5 % dragit ner lite på löpningen till 2-3 pass i veckan och tränar annat (bodypymp, core och grit cardio ex) och frågan är: Är löpningen det bästa jag kan göra för ren fettförbränning?”

Löpning och fettförbränning

Jag förstår att det är frustrerande att inte nå sina mål trots att man kämpar på. Nu vet ju jag såklart inte vilken fettprocent du har, för om man vill ner på onaturligt låga nivåer så krävs det tyvärr ganska så extrema metoder. Runt 20 – 25% är så lågt som man kan komma utan att göra ganska så stora förändringar i sitt liv, och det är vanligtvis ingenting för den vanliga motionären.

Att bränna kalorier är grunden

Men om vi utgår från att du ligger över detta och vill komma neråt så finns det bara ett sätt: gör av med fler kalorier än du äter och se till att din hormonella balans gynnar förbränning av fett framför muskler. När det kommer till att bränna kalorier så är konditionsidrotter som löpning, cykling och skidåkning överlägsna. En del hävdar att träningsformer som HIIT eller intervaller är bättre eftersom de bränner mer per timma. Det stämmer såklart, men du kan max hålla på med sådan träning i 30 minuter innan du är slutkörd. Kör du däremot uthållighetsträning så kan du hålla på i 2 timmar eller mer. Det säger sig själv att det bränner enormt mycket energi. Om man sedan väljer löpning eller cykling spelar mindre roll, så länge man kan hålla på lääänge.

Kruxet är dock att det handlar inte enbart om att bränna kalorier. Kroppen kompenserar ofta för en hög träningsnivå genom att öka hungern och vi äter mer. Därför måste hårt tränande människor som samtidigt vill tappa fett vara väldigt noga med vad de stoppar i sig så att de inte överkompenserar av bara farten, men samtidigt äter tillräckligt för att låta kroppen återhämta sig efter den hårda träningen. Där är den lågintensiva träningen bättre, eftersom en powerwalk eller en lugn löprunda inte ger samma hungergensvar, och vi får faktiskt behålla vårt kaloriunderskott.

Tappa fett, inte muskler

Om vi sen genom lagom med träning och lagom med mat lyckas skapa oss ett kaloriunderskott så vill vi vara säkra på att det är just fett som vi tappar och inte våra muskler. Då riskerar vi tom att öka i fettprocent när vi går ner i vikt! Väg in i sammanhanget att konditionsträning tenderar att frisätta en del kortisol i kroppen, alltså stresshormon. Kortisol är starkt katabolt och är livsviktigt för oss, men om vi utsätts för mycket för det så bryter vi ner vår muskelmassa och lagrar in fett över magen. Stress en av de absolut värsta fienderna för fettförbränningen.

Därför är det inte heller bra att köra för mycket konditionsträning utan att samtidigt kompensera med ordentligt med återhämtning, stresshantering och framförallt anabola (uppbyggande) hormonpåslag från exempelvis styrketräning. Att bara kuta på mil efter mil utan att varken vila, äta ordentligt och träna styrka är faktiskt bakgrunden till internet-memes som “marathon body vs sprinter body“, där personen visserligen har lite kroppsfett, men samtidigt ingen muskelmassa, och det lilla fett som finns ligger som ett besvärande veck över magen. Därför behöver vi alltid komplettera med styrketräning, och ju lägre vi är i fettprocent desto mera styrketräning krävs. Styrketräning stimulerar proteinsyntesen och ser till att musklerna byggs upp istället för att brytas ner. Vi behöver dessutom skapa en gynnsam miljö med överskott av byggstenar, och det är viktigt att äta gott om protein.

Det är tung styrketräning som gäller

Nu pratar vi om styrketräning som bygger muskler, alltså relativt tung styrketräning. Ju tyngre desto större påslag av de anabola hormonerna och desto mer muskelmassa bevaras. För att inte nämna att vi blir starkare och robustare, och tål hårdare konditionsträning under längre perioder, och kan därmed bränna fler kalorier i spåret. Att köra tung styrketräning samtidigt som du löptränar för att bränna fett är alltså en win-win, och kombon är i min mening oslagbar.

Alltså: tung styrketräning för att bevara muskelmassa och bygga styrka genom anabola hormonpåslag plus låg- till medelintensiv konditionsträning i form av exempelvis löpning för att bränna så många kalorier som möjligt utan att ge en för stor hungerkompensation, för lång återhämtningstid och för stor skaderisk. Om jag var du skulle jag byta ut GRIT-passen (som är för högintensivt) och även Bodypump (som är för lätt styrketräning) mot två tunga skivstångspass med basövningar, färre repetitioner och mycket tyngre vikt.

Och så det här med kosten

Tänk på att om man är smal-fet och vill gå ner i fett så kan det hända att vikten blir för låg, om man inte samtidigt bygger upp sin muskelmassa. Kroppen kan då reagera som vid svält, du får ett stort kortisolpåslag och börjar spara på fettet istället för att bränna det. Därför ska man tvärtemot vad en del tror äta MER för att bli av med fett eftersom det krävs mat (och framförallt protein) för att bygga muskler. Muskler kommer både öka din generella förbränning men framförallt göra dig tightare, vilket är detsamma som att omfördela dina kilon från fett till muskler. Men en ogynnsam miljö (lite protein och lite energi) tillsammans med kvinnliga gener som gör det svårt att bygga muskler, gör att styrketräningen är i princip bortkastad tid om minskad fettprocent är ditt mål. Även måltidstajmingen har viss inverkan, så försök att äta majoriteten av dina kalorier så nära inpå efter träningspasset som möjligt, för att ta tillvara på hormonboosten det ger.

Är du egentligen nöjd med din vikt men vill fördela om den från fett till muskler så se till att inte äta för lite helt enkelt, utan sikta på att äta lika mycket som du gör av med. Sikta också på att äta 2 gram protein per kilo kroppsvikt per dag. Det är i överkant för de flesta, men när det gäller att forma om sin kropp så behöver man ibland manipulera sådana här parametrar för att få ut bästa resultat. Och ha tålamod! Även om inte förändringen kommer att synas på vågen, så kommer den synas på måttbanden, i spegel och på fettprocentmätningen!

Spara

träning

Intervaller utan musik

Intervaller utan musik

Imorse var jag på gymmet vid 8-tiden för att köra veckans första träningpass: förra veckans intervaller, dvs 3 x 1000 meter i 6:00 min/km. Men det började inte bra. Glömde hörlurarna hemma, och missade spårvagnen. Men jag tänkte, att nu har jag ett tillfälle att öva mitt pannben lite och springa utan pådrivande musik. Så svårt kan det ju inte vara liksom, även om jag innerst inne tänkte att “det här kommer aldrig att gå”.

Intervaller kör jag alltid på löpband

Efter många om och men så kom jag äntligen till gymmet, och började ovant att värma upp till enbart ljudet av mina egna fotsteg. Fördelen med att springa intervaller på löpbandet är dels att man håller exakt reda på tempot, men man kan också kolla pulsen utan att behöva ha en pulsklocka. Jag glömde iofs kolla pulsen precis innan jag gick på, men efter två kilometers uppvärmning i 8:00 min/km så låg min puls i 140.

140 är för mig en relativt låg puls, ungefär 60% av max, eftersom jag har en extremt hög maxpuls. Det speglades av att jag knappt var ansträngd, och kunde nästan andas med stängd mun. Bara detta är en stor win för mig, att kunna springa utan att bli trött liksom.

Jag lyckades få ner pulsen under 120 på mina två minuters gåvila innan första intervallen tog vid. Jag vet inte om det var frånvaron av musik, eller att jag blivit både starkare och lättare, eller en kombination av båda, men 6:00-fart kändes plötsligt inte längre som att jag sprang på max. Det kändes snarare nästan som en hållbar fart! Jag tänkte tillbaka på när jag var 19 år och sprang Göteborgsvarvet i 6.20 (då vägde jag också under 60 kilo) och plötsligt känns det inte lika orimligt längre. Det är faktiskt en fart som INTE är helt övermänsklig!

Pulsen ökar för varje intervall

Efter första intervallen låg pulsen i 170, eller 77% av max. Det är på gränsen mellan medelintensiv och högintensiv träning, och ett klart tecken till att mina intervaller ligger inom min kapacitet. På en minut i vilan hade pulsen gått ner till 140, och fortsatte sjunka några slag till innan nästa intervall tog vid.

Efter ytterligare sex, något tuffare, minuter på bandet i hög fart så låg pulsen istället på 175, fortfarande på gränsen. Men efter den sista tusingen hade jag äntligen lyckats få upp pulsen i högintensiva konditionszonen, och det kändes, eftersom jag nu började bli rejält trött. Men min erfarenhet säger att jag hade klarat att springa åtminstone en intervall till innan jag var helt slut. Då var det dags för den fruktade nedjoggen, ett evighetsgöra när man är trött och inte har musik att distrahera sig med. Men pannbenet sprang på, och när jag slutligen klev av bandet så slog pulsen i 150, en lagom nivå för träning som är på gränsen mellan medelintensiv och lågintensiv.

Jag känner mig så kapabel

Jag kan efter det här passet konstatera främst två saker. Dels är jag väldigt mycket snabbare nu än för bara ett halvår sen till exempel. När jag tänker efter så har jag nog aldrig kört tre tusingar i 6:00 förut, bara 500-ingar, eller enbart två tusingar. Ett tydligt tecken på att även om min kondition går upp och ner efter mitt humör så ser jag en långsiktighet som faktiskt lönar sig. Vilken grym känsla!

Jag kan också konstatera att jäklar vad jag KÄNNER mig stark! Jag kände mig som en oövervinnerlig amazon där jag sprang fram på löpbandet, och hörde endast ljudet från mina egna fotsteg, bandet som rullade och mina flåsande andetag, samtidigt som jag stirrade in i ögonen på min spegelbild. Jag fokuserade på att hålla en god hållning, stark bål och symmetriskt löpsteg, och det i kombination med att jag hade mina mest smickrande löparkläder på mig och dessutom hade vaknat upp till en lyckad invägning gjorde att jag aldrig känt mig mer empowered i hela mitt liv. Träningen väcker verkligen kärleken till min egen kropp som inget annat kan!

viktnedgång

Vägning – vecka 45

Min viktresa har varit en långdragen följetong sen mitten på tonåren tills nu när jag närmar mig 30, och än är den inte slut. Men för första gången någonsin så går måtten neråt istället för uppåt, utan att jag behöver svälta mig och vara superstrikt. Jag har tidigare reflekterat lite kring vad jag tror att det kan bero på, men faktum kvarstår att jag ligger stadigt kvar på en ny setpoint runt 88 kg, 10 kg lägre än i vintras. Och imorse när jag mätte mig för första gången på ett halvår så fick jag en riktig chock. Nästan 10 cm hade försvunnit från midjan! Och när jag räknade på mitt kroppsfett med samma kalkylator som jag alltid använder så har jag tappat hela 5%!

 • Vikt: 88,3 kg
 • BMI: 30,9
 • Midjemått: 91,5 cm
 • Midja/höft-kvot: 0,79
 • Kroppsfett: 39,4%

Jag har fått en del kommentarer om att jag ser smalare ut, men det är såklart svårt att se det själv. Även om jag känner mig fantastisk så har jag liksom antagit att det beror på att jag liksom accepterat mig själv, och inte för att jag faktiskt blivit mindre. Men det visar sig att det är en blandning av båda. Och jag tänker fortsätta göra val som är bra för mig, och som för mig åt rätt håll, både fysiskt och själsligt.

Efter att ha räknat points och kalorier i många år så skulle jag vilja säga att jag har ett mycket gott öga för vad som är en lagom portion för mig. Jag tänker därför ha fortsatt vila från kostregistreringen, och istället fokusera på att hela tiden göra bästa möjliga val för min hälsa. Det innebär att äta två – tre mål om dagen, inga mellanmål och inget småätande, och att hela tiden välja riktig mat med grönsaker istället för bullar och chips. Om jag använder ögonmåttet och äter tills jag är mätt men inte mer, så finns det ingen risk att jag äter för mycket, speciellt eftersom jag nu är igång med träningen ordentligt igen och behöver en hel del energi. Jag har med andra ord ingen tydlig matplan för veckan, mer än att om jag håller mig från godis till på lördag får jag unna mig en 15-bitars grillad sushi från lokala stället. Det ser jag verkligen fram emot!

Spara

träning

Veckans träning – vecka 44

Den här veckan har det blivit mycket mindre träning än jag hoppats på. Det beror främst på att jag har känt mig sliten, och att halsen inte är riktigt i form ännu. Efter långpasset kände jag dessutom av något i ena knät, och jag tänkte att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och låta ledbrosket återhämta sig ordentligt. Jag har hittills hållit mig skadefri i min löpning, och planerar att fortsätta med det. Dessutom går alla passen jag faktiskt gör så himla bra att jag inte ens är orolig över att inte nå mitt mål. Snarare skulle en överansträngning stjälpa mig på vägen dit, och det tänker jag inte gå med på. Så här har träningen sett ut i veckan:

 • MÅNDAG: Snabbdistans 4,2 km
 • TISDAG: styrketräning med löpgruppen
 • ONSDAG: vila
 • TORSDAG: Distans 9,0 km
 • FREDAG: vila
 • LÖRDAG: vila
 • SÖNDAG: vila

Sammanfattning:

 • Total sprungen distans: 13,2 km
 • Antal pass: 3

Målet för kommande vecka är framförallt att genomföra veckans tre planerade pass, och att göra det i lagom tempo. Hittills har jag sprungit vartenda ett av mina pass i lite för högt tempo, och jag ska försöka sänka det lite. Jag vill som sagt inte rusa för fort fram (bokstavligt och bildligt!) och riskera att dra på mig någon skada. Sedan blir det nionde passet med löpargruppen på tisdag med, och då kan jag klämma in lite välbehövlig styrketräning.

Hur ser din träningsplan ut för veckan?

Spara

träning

Ett actionfyllt långpass

Kroppen har inte känts helt hundra den här veckan. Efter måndagens snabba pass kom halsontet tillbaka lite, så istället för att springa intervaller igår så tog jag en extra vilodag. Det ångrar jag inte nu, för dagens långpass blev tuffare än jag trodde. Det började redan med att det var svårt att hitta en runda som var i närheten av mina planerade 9 kilometer. Antingen blev det för kort eller så blev det alldeles för långt. Men till sist hade jag iallfall tittat ut en, och gav mig iväg vid halv åtta-snåret imorse.

Från lugn skogstur till jagad av grävmaskiner

Rundan började bra, och efter 5 minuter så höll jag ett tempo på 8:03 min/km, vilket var perfekt med tanke på att mitt måltempo för rundan var 8.00 prick. De första kilometrarna gick bra även om benen kändes tunga, men så svängde jag av upp mot Brudarebacken, och plötsligt befann jag mig mitt i ett vägarbete. Grävskopor körde om vartannat och jag, som hade förväntat mig en lugn skogsrunda, fick plötsligt kryssa mellan fordon och byggarbetare, och innan jag visste ordet av så fann jag att stigen var avstängd och blockerad!

Som tur är så vet jag att det finns en avstickare här precis innan avstängningen som leder in på milen-spåret, så upp för en lerig stig for jag, bort från byggjobbarna. Det var som att gå från en bred älv till en stridig fors. Grusåttan som jag sprang på innan är flack och bred, men milen är kuperad och smal, och det känns som om man forsar fram. Samtidigt som det kändes uppfriskande så var ju det här inte långpasset som I had in mind. Jag kunde heller inte komma på vart jag kunde ta mig tillbaka ut på åttan för att hinna vända i tid innan rundan blev alldeles för lång.

Så hör jag ett brummande genom hörlurarna, vänder på huvudet och ser plötsligt att jag är jagad av en liten terrängtruck lastad med grus. Lite läskigt är det allt, och jag ökar farten, halvt ofrivilligt, bara för att finna att vägen återigen är blockerad av en annan truck. Fångad! Så vad gör jag? Jo, jag har tur igen och ser en stig som jag nästan säkert vet leder tillbaka ner på åttan, svänger av i sista sekund lyckas jag fly undan mina “förföljare”. Genom en lerpöl och plötsligt är jag tillbaka nere på trygga åttan igen, och Runkeeper står på 5 kilometer.

När pannbenet faktiskt håller

Nu var det bara att vända hemåt igen, men benen och flåset hade tagit stryk av att springa för fort i uppförsbackarna, och jag kände den där välbekanta tröttheten som jag brukar känna mot slutet av mina långpass. Jag bestämde mig för att inte springa hela vägen, eftersom jag aldrig kommer att springa just den här rundan igen (och därmed är totaltiden inte något jag behöver hålla redan på). Istället bestämde jag mig för att hålla tempot tills jag sprungit precis 9 kilometer, och därmed avklarat vad som stod i planeringen.

Och så fick det bli. Vid prick 9 km stannade jag Runkeeper och promenerade den sista kilometern hem. Snittempot hamnade på 7:38 min/km – lite för snabbt och framförallt så höll jag nära 7:30 de sista kilometrarna, vilket jag inte borde göra. Men passet är genomfört, och jag är nöjd. Framförallt så är jag nöjd över att jag lyckades improvisera mig ur vägblockeringarna utan att stanna, och att sedan faktiskt ha pannben nog att fortsätta springa fastän jag fick planera om rutten mitt i farten.

Vad tränar du idag?