Min viktresa

Racerapporter

Löparkurser

livsstil

Det var ett tag sen nu

Hej igen bloggen! Det var ett tag sen vi hördes nu. Jag tog helt enkelt en mer eller mindre ofrivillig paus från sociala medier ett tag, för kände att det gav mer ångest än något annat. Ålderskrisen fortsätter, och nu är det mindre än 3 veckor till 30-årsdagen. Tankarna om min framtid snurrar, och jag har tagit en del beslut som 29-åriga Emma egentligen inte alls gillar, men som 30-åriga Emma känner är helt rätt. Jag har rensat hemma, utvärderat mina relationer, gjort en ekonomisk plan för framtiden och börjat pensionsspara. Och idag var jag på arbetsintervju för ett chefsjobb. Tänka sig.

Men sanningen är att jag saknar bloggen. Jag saknar att bara kunna ranta av mig saker, precis som jag gör nu. Jag blir allt mindre bekväm i den smala träningsnischen, och känner att nu när inte träning upptar all min vakna tid så vill jag dela med mig av annat också. Jag drömmer om så mycket och livet innehåller så mycket, att det känns nästan som att stympa sig själv att avstå från att ta med det i bloggen. Den fyller ju faktiskt 10 år nu i sommar, och jag känner att det är dags att återgå till dess ursprungssyfte: att vara min digitala dagbok på nätet.

Jag tänker definitivt fortsätta att driva den som mitt företag. Dom säger ju till och med att just ökad autenticitet och personlighet är ett vinnande koncept för framtiden. Men jag tänker om det är så så är det bara en bonus. För det är bloggens själ jag vill hitta igen, och att den ska spegla min själ. Därför får ni idag en helt vanlig, hederlig, klassisk sovrums-selfie i dagsljuset som skiner in genom fönstret så här en vanlig fredagsförmiddag innan jag drar iväg till jobbet. Framtiden känns ljus.

viktnedgång

Vägning – vecka 9

Jag tänkte bara kika in och uppdatera er om hur det går för mig. Efter 3 veckors luftrörskatarr med efterföljande förkylning varav jag var sjukskriven 10 dagar, så känner jag äntligen att jag börjar återhämta mig. Men min kropp har tagit ganska så mycket stryk. Mitt immunförsvar är utmattat av alla virushärjningar och rundor med antiinflammatorisk medicin, och jag har fått massor av eksem och en kvardröjande hosta och trötthet i hela kroppen. Jag har inte tränat ett enda pass under hela februari, och klättrar på väggarna här hemma. På lördag tänkte jag dock försöka ta mig till gymmet för ett lugnt styrkepass. Längtar!

I perioder har jag haft noll aptit, och andra stunder har jag tröstätit mängder av skräpmat. På det stora hela har det blivit plus/minus noll på vågen, så jag är ändå nöjd. Det är faktiskt ganska fascinerande hur väl jag lyckas hålla min vikt trots alla möjliga svängningar i kostvanorna. Det är just det som är problemet dock, att ju längre en haft samma vikt desto svårare är det att ändra den, varken upp eller ner. Jag har vägt mellan 85 och 95 i över 5 år nu, och om jag någonsin ska lämna den har platån så är det liksom dags att börja göra något. Men här kommer iallafall veckans mått:

  • Vikt: 90,8 kg
  • BMI: 31,8
  • Midjemått: 94,3 cm
  • Midja/höft-kvot: 0,79
  • Kroppsfett: 42,7 %

Eftersom jag fyller 30 om en månad så har jag så sakteliga gått in i en existentiell kris. Är det verkligen här jag vill vara när jag blir vuxen på riktigt? (för ja, som 20+ har jag inte vart vuxen någonstans) Det finns många delar av mitt liv där jag önskar att jag gjort annorlunda val tidigare, men nu är det som det är och det tjänar liksom ingenting att gräma sig över det förflutna. Det enda som finns är framtiden, och den har jag ju all makt att påverka. Samtidigt som den här krisen sliter mitt sinne i tu så spirar en målmedvetenhet här inne som jag när vid varje chans jag får. Som jag redan kungjort i tidigare inlägg: 2018 är mitt och förändringarnas år. De första 30 åren var bara övning, nu börjar livet på riktigt!

livsstil

Hjärnan säger go men lungorna säger no

De senaste dagarna har jag legat hemma däckad i luftrörskatarr, en hemsk och frustrerande sjukdom, speciellt i kombination med förkylningsastma. Jag blev sjuk förra veckan med lite feber och halsont och bestämde mig för att sjukskriva mig en dag och vila. En dag blev till hela helgen, och ytterligare tre dagar and counting. Har inte vart på jobbet på snart en vecka. Istället sitter jag instängd i min lägenhet och har sett igenom alltför många säsonger av olika serier och svurit över den här förbannade hostan som vägrar ge med sig. Lungorna är fulla med slem som är segt som klister, och sova är ett minne blott. Jag är helt utmattad av att bara få slumra korta stunder mellan hostattackerna och en så simpel uppgift som att gå ut med soporna gjorde mig så andfådd att jag var tvungen att sätta mig ner och andas i en kvart. Bilden av mig själv som långdistanslöpare är allvarligt tilltufsad.

Idag är första dagen då jag känner mig någorlunda frisk, men håller mig borta från jobbet för att inte smitta mina kollegor och orsaka ännu mer kaos i bemanningen mitt i vabruari. Men hostan sitter, så idag blir det jag som uppsöker närmsta apotek för att inhandla deras mest potenta slemlösande. Sedan ikväll har jag en romantisk middag inplanerad, men får se om det blir något med det. Jag drömmer mig ut i den fina solen och krispiga snön, och fantiserar om att återupprepa den härliga skogspromenaden jag tog förra veckan då jag tog bilderna i det här inlägget. Skulle väl få en astmaattack och dö om jag försökte. Jag är väl dömd att ruttna bort här inne med en rastlös själ och en röst som en gammal whiskeyhäxa samtidigt som jag kollar igenom varenda romantiskt drama jag kan hitta i desperata försök att gråta slemmet lite mer lättflytande. Over and out.

Spara

träning

#hundratusenträningspass

Hundratusen träningspass

Alltså det här är ändå ganska coolt. Idén som jag och Träningsblogga-Ida kläckte för drygt ett år sen tog verkligen fart, och vi lyckades att samla in över 10 000 kronor till musikhjälpen förra året genom facebookgruppen Tiotusentusenträningspass. Men i år kör vi ännu mer, och har slängt på en extra nolla. Jag vill egentligen bara passa på och tipsa er om facebookgruppen där alla delar med sig av sina pass, från hemmaträning på vardagsrumsgolvet till tuffa långpass i snö och rusk. Alla bestämmer själva vad de räknar som träning, men vårt gemensamma mål är att tillsammans träna hundratusen träningspass och sedan skänka en krona för varje pass vi tränat under året. Inte fy skam!

För mig blev det ynka 10 pass i januari, och om den här förkylningen håller i sig lär inte februari bli så mycket bättre. Men många bäckar små och om 10 000 personer alla tränar 10 pass så har vi ju nått vårt mål direkt! För att inte nämna vilken himla pepp det är att se att alla kämpa på i gruppen och nu över ett och ett halvt år senare så är gruppen mer aktiv än någonsin. Alla är välkomna att delta, det är bara att klicka in och börja träna! Man kan även dela med sig av sin träning i sociala medier, och då får man gärna tagga med #hundratusenträningspass så kan vi gå in och gilla och peppa varandra. Jag blir iallafalla sanslöst taggad på att träna nu!

Här är en länk direkt till facebookgruppen!

träning

Rutin eller resultat – om träning och periodisering

En förkylning river i min kropp just nu, liksom merparten av min umgängeskrets, så träningen är lagd på hyllan för tillfället. Men jag saknar den! Det kliar i fingrarna av att se mina medlemmar på gymmet svettas hela dagarna medan jag är fast bakom receptionsdisken. Detta i kombination med en utbildning vi hade förra veckan som gav mig lite nya perspektiv har fått mig att börja fundera lite.

Jag har aldrig haft förmågan att vara så fokuserad och strikt i ett träningsschema att jag kan se specifika resultat. När jag marathontränade för 1,5 år sedan så visst blev jag snabbare och kroppen förändrades, men det var vaga förändringar över väldigt lång tid, som var omöjliga att koppla till en viss del av min träning. Det var mer ATT jag tränade som helt enkelt gjorde mig mer… vältränad.

Jag gillar att springa lopp och prestera bra tider. Men jag tävlar inte mot mig själv tillräckligt ofta för att det ska vara något problem att sänka sitt pers med några sekunder varje gång, så länge jag håller igång träningen emellan. Jag är såpass långt ifrån min fulla fysiska kapacitet att jag har gott om marginal att ta av utan att ta till en massa trick, så länge träningen blir av. Jag menar, min senaste halvmara låg på över 2,5 timma. Det ska till många halvmaror med löpträning emellan innan jag börjar närma mig gränsen för vad jag klarar av.

Och här kommer min poäng: jag tränar inte för att få resultat. Jag tränar för den självuppfyllande känslan av styrka, njutning och kompetens som kommer när jag tränar. Jag kommer blir snabbare, starkare och få större muskler oavsett om jag kör maxstyrka, bodypump eller långlöpning. För rent fysiskt sett är jag fortfarande en nybörjare inom träning. Min träningsbakgrund är varken lång eller hård, och det är många år tills jag börjar behöva hålla på med saker som periodisering, bulk/deff och formtoppning för att nå mina blygsamma träningsmål.

Jag har därför dragit slutsatsen att det här med att träna på en sak i taget inte är för mig. Det är bäddat för att hela tiden ändra om i sitt träningsschema lite på måfå så fort man inte får omedelbara resultat. Och det är precis motsatsen till vad jag, och de allra flesta med mig, behöver. Jag behöver kontinuitet, vanor som är hållbara och ordentligt med marginal till gränsen mellan att träna för nöjes skulle och träningsfixering. Jag vill bara göra mina pass och våga lita på att de funkar. Sen, om 5 år, när jag tränat regelbundet länge, länge och hamnar på en riktig platå, DÅ kan det vara lämpligt att börja mixtra med träningsupplägget. Om det fortfarande är viktigt för mig att komma under 2 timmar på halvmaran vill säga. Och om jag inte trivs alldeles för bra med min mediokra allround-rutin att jag helt enkelt fortsätter mer den.

Hur ser du på din träning? Föredrar du rutinen eller resultaten?

 

mental hälsa

Vanorna, ovanorna och hjärnan

Jag fortsätter att kämpa vidare kring det här med vanor, rutiner och stress. Det är uppenbarligen inte bra att helt sakna rutiner, för då hamnar man i paniksituationer. Om då något går fel så står man helt utan marginaler, och stresspåslaget blir enormt. Igår när min dator höll på att lägga av för femitoelfte gången gick jag och la mig kl 22 men kunde inte somna förrän 01.30. Låg och vred mig och tänkte på morgondagen. Sedan försov jag mig en timma bara för det också, och fick ännu mindre gjort än jag hade tänkt, hann inte laga lunch och det blev en flodvågseffekt på hela dagens sysslor.

Det finns ju så himla mycket jag vill göra att om jag skulle klämma in allt under en vecka skulle jag träna 20 timmar, jobba 60 timmar och hänga med vänner resten av tiden. Jag MÅSTE helt enkelt bli bättre på att planera och framförallt prioritera. Jag får rysningar av bara ordet rutiner, men jag inser ju samtidigt att jag har skapat mina egna rutiner. Att konstant missa spårvagnen är också en rutin. Att hoppa över matlådan och köpa färdigmat är också en rutin. Hjärnan klarar inte att vara så spontan som jag försöker inbilla mig att jag vill vara, utan den skapar sina egna små kopplingar som den följer på uatopilot.

Dom här spontana rutinerna är dock tyvärr oftast ovanor, och ju djupare de sitter desto motvilligare är hjärnan att lära om. Och det är när jag försöker byta ut en ovana mot en vana som den protesterar och jag får ångest. Det tar helt enkelt tid att lära in en ny vana, men när den väl sitter kommer livet vara minst lika bra, om inte bättre, som det var innan. Vanan att ta en tidigare spårvagn för att hinna köpa färdigmat på Willys innan jobbet är inte på något sätt en enklare vana att upprätthålla än att laga matlådor två gånger i veckan och ta med. Det är bara en annan vana. Min hjärna måste fatta detta och sluta hetsa upp sig över ingenting.

Har du någon ovana du försöker byta ut?

viktnedgång

Vägning – vecka 5

Jag tänkte att jag skulle ta och berätta om hur min matvecka har sett ut för ser. Som ni kanske minns så bestämde jag mig för att sluta låta mig hindras av att min mat är ful och inte så bloggvänlig, och äta nyttigt och bra för min egen skull. Och på många sätt har det funkat riktigt bra, och på några sätt mindre bra.

Maten jag har ätit har varit fantastisk. Jag följer AIP-protokollet med mycket fett, en hel del protein, väldigt lite kolhydrater och massor av grova grönsaker. Inga nattskatteväxter, inga omega-6-rika oljor och ingenting processat. Eller ja, så har jag ätit 70% av tiden iaf. Det har slunkit ner en hel del emellan målen, proteinbars, bröd och liknande. I helgen blev det också ett besök på Burger King och lite annat fusk, men det får gå för jag hade en helt fantastisk helg ändå.

Maten jag har lagat har vart fet, smakrik och salt, och i övrigt enbart kryddad med färska örter. Ingen peppar, ingen buljong och inga pulverkryddor. Amazing att maten kan smaka så gott ändå! Rätter jag lagat är bland annat min bruna fula skogsgryta, en fisksoppa med fänkål och dill, stekt kyckling med avokado, tonfisksallad och biffar med wokad kål. Menyn nu i veckan ser ut på ungefär samma sätt, förutom att jag fick tag i lax på extrapris så ska lyxa till det med stekt lax och broccoli.

Det går med andra ord ingen nöd på mig matmässigt, och om vi tittar på näringinnehåll i det jag äter så ligger jag långt över RDI i alla vitaminer och mineraler, snarare närmare mitt eget personliga ODI som jag räknat fram genom att kolla på min livsstil, mina eventuella krämpor och forskning om mikronutrienter. Däremot så ligger jag absurt högt i kalorier. För även om jag ätit bra, antiinflammatorisk och näringstät ketogen kost så är alla grejer jag klämmer in emellan i princip bara tomma kalorier. Jag har snittat över 3000 kcal per dag, och legat nära 200 gram protein. En av dagarna fick jag i mig över 150 gram rent socker!

MEN jag tänker fortsätta fokusera på att lägga till istället för att ta bort. Jag tänker fortsätta ha stenhårt fokus på att få till mina tre matlådor om dagen, och sen får jag väl helt enkelt ta tag i småätandet efteråt. Förhoppningsvis kanske det tom minskar lite av sig själv när kroppen verkligen får den näring den behöver i huvudmålen. Planen för veckan är alltså att äta varm lagad, ketogen och antiinflammatorisk mat 3 gånger om dagen, och gärna samma alla dagar för enkelhetens skull, samt att skriva ner allt jag äter vare sig det är nyttigt eller ej. Jag tänker inte klanka ner på mig själv om jag väljer att äta något mer, för så länge jag vet att kroppen får det den behöver så behöver jag inte ha någon panik. Inte förrän vanan med matlådor sitter stenhårt tänker jag börja försöka dra ner på sockret och småätandet på allvar.

Och för er som är intresserade så kommer här veckans mått, som varken gått upp eller ner. Och kom ihåg att vikt och midjemått bara är av sekundär betydelse just nu, det är hälsa, vanor, näring och frihet från matbesatthet jag prioriterar. Så länge som vikten inte skjuter i höjden allt för mycket får den gå som den går.

  • Vikt: 89,6 kg (- 0,1 kg)
  • BMI: 31,4 (+/- 0)
  • Midjemått: 94,5 cm (- 1,0 cm)
  • Midja/höft-kvot: 0,80  (- 0,01)
  • Kroppsfett: 43,9 % (- 0,3%)

Har ni några matmål för veckan?

träningskläder

Tights från Stronger

Inlägget innehåller annonslänkar

Jag har inte köpt nya träningskläder på EVIGHETER och längtan nu när januarilönen trillar in är oerhört stark, speciellt med tanke på att jag på senaste träningspasset upptäckte att mina absoluta favorittights har blivit så slitna att de fått hål i grenen. Dags att hitta nya favoriter, med andra ord. Jag har länge spanat på Stronger’s tights men plånboken har satt stopp. Men nu tänker jag fasen slå till! Här ser du nästan hela kollektionen med tights från Stronger. Dör ha-döden! (och så finns det ju matchande toppar till alla med… )

Tights från Stronger

BordeauxAlohaHavanaOrchid –  GraniteSiberia

Tights från Stronger

VietnamFijiDivineEssenceJamaicaSnow Leopard

Tights från Stronger

BoliviaMilitiaNight Forest –  MiamiBuddha

Tights från Stronger

EtnaPompeiiAmazonaArubaPacific

Äger du något av dessa par? Om du skulle köpa ett par – vilket skulle det bli?

biohacking

Frukost mot leptinresistens

Det här är vad jag har ätit till frukost hela veckan: kycklingfilé stekt i kokosolja med vitlök, salt och spenat samt en avokado. Fullproppat med protein och en hel del nyttiga fetter. Faktum är att jag äter hälften av dagens protein redan tidigt på morgonen och det har sina skäl. Eftersom jag är överviktig och dessutom en nattmänniska så är det ganska så troligt att jag har leptinresistens. Leptin är hormonet som styr vår mättnad, och om man är resistent mot det hormonet så har man svårt att känna sig mätt. Man är konstant sugen och går och småäter. Ofta är detta kombinerat med att leptinrytmen över dygnet är fel: det utsöndras mer på natten och mindre på dagen, så att man dessutom blir sugen på kvällen istället för hungrig på morgonen.

Så för att återställa kroppens naturliga leptinrytm och -känslighet så ska man börja dagen med mycket protein och inga kolhydrater. Jag har ännu inte läst in mig helt på mekanismen om varför just protein, men det har någonting med kortisol och sköldkörtelhormon att göra (skal helt klart snoka vidare i det här!). Det viktiga är att man inte äter några kolhydrater på morgonen, för kolhydrater ökar serotoninnivån och gör en trött och sömnig – något som vi istället vill ha på kvällen. På morgonen ska vi vara pigga och alerta, med högt kortisol, lågt leptin och lågt insulin.

Just nu är det för tidigt att säga om jag märker några resultat, för det tar ca 6 veckor av ganska så strikt diet för att få till något. Men jag tänker att om jag kan börja med den här vanan så är ju ingen skada skedd. Jag menar, ingen har ju dött av lite extra kyckling och avokado liksom. Sen är ju tanken att jag på sikt ska försöka hålla mig till min högfettlunch och högfettmiddag med, gå och lägga mig i tid och gå upp i tid. När jag har gjort det i 6 veckor har jag omkalibrerat mina hungerhormoner för att jobba med mig istället för emot mig, men hur jag ska klara de här 6 veckorna är bortom min förståelse. Men jag försöker så gott jag kan. Har ingen lust att vara hungrig och tjock för alltid.

Har du gjort en leptin reset något gång? Är det något du skulle vilja prova?

Spara

Spara

mental hälsa

Att offra lyckan för hälsan?

Min diet har under stora delar av 2017 gått på autopilot. Det var väldigt mycket annat som upptog mitt fokus än just mat och vikt, och det hela mynnade ut i en spontan viktnedgång på nästan 10 kg. Nu står jag här med extremt blandade känslor. För visst är 10 kg ganska mycket, men jag är fortfarande långt ifrån min idealvikt. Och att gå ner i vikt genom att vara ute och festa, hoppa över måltider och jobba och sova så mycket att man inte hinner äta är inte det mest hälsosamma sättet. Trots detta och allt kaos som 2017 förde med sig så var det dock en grymt bra tid, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte njöt av varje sekund. Att leva för dagen, äta det jag var sugen på när jag var sugen på det, och samtidigt gå ner i vikt – vad kan gå fel liksom?

Jo det som kan gå fel är att plånboken får lida. Utemat är snordyrt och speciellt för en låginkomsttagare som mig. Att festa istället för att sitta hemma och äta godis är också snordyrt, och det påverkar sömnen och hälsan på andra sätt. Näringsstatusen får lida, för även om thaimat och sushi är gott så är det alltför enformigt och med en snedfördelad näringsbalans. Tiden som finns kvar när man roar sig dagarna i ända är knapp, och saker som städning, matlagning och träning hamnar på efterkälken. Men samtidigt så är den nyttiga maten jag äter nu, med kött, fisk och ekologiska grönsaker minst lika dyr. Och städa tycks jag ju inte få för mig ändå.

Och nu sitter jag här, med löftet till mig själv om att verkligen satsa på mig själv i ena handen, och längtan tillbaka till det bekymmersfria livet i andra. Det blir ju inte bättre av att mitt nya liv, där jag lagar matlådor och sköter mig, gör att jag blir sötsugen och uttråkad, och går in i någon sorts omedelbar depression där tankar som “nu ska mitt liv vara så här tråkigt och meningslöst för alltid” snurrar tillsammans med besattheten av mat och kalorier. Eller för den delen att mitt dagdrivarliv när man räknar på det inte alls är dyrare i längden eftersom jag äter mindre, och dessutom gick jag ner i vikt då.

Det har gått så långt att jag, bara två dagar in i “mitt nya liv” funderar på att skita i alltihopa. Jag vet ju att det inte finns några quickfixes. Hade jag vetat att det bara handlade om 5 veckor hade jag ätit jord och druckit batterisyra om jag måste, men jag vet att det här är något som måste hålla på i många år för att ge verkliga resultat, och då kommer paniken. Är den höjning i livskvalitet som en nyttigare livsstil kan ge något som verkligen är värt den här enorma uppoffringen? (och nu menar jag inte att byta thaimat mot sallad är en enorm uppoffring utan hela den här tanken på att STYRA UPP sitt liv, jag vill liksom inte vara uppstyrd) Jag kommer aldrig få reda på det om jag inte försöker, men är verkligen mina bästa år värda att slösas bort på att rita kostscheman och diska berg av matlådor, ens OM det funkar?

Jag har ju själv sett svart på vitt vad som krävs för att jag ska må riktigt bra – och det är inte att leva ett liv som är så inrutat att man kan spela schack på det. Jag blir fan galen.

Hur tänker ni kring det här?