biohacking

13 dagar som slapp-vegan

dsc_0009

Det svåraste är att undvika mjölkpulver

Nu har jag varit vegan i 13 dagar, snart halva tiden! Jag tänkte ge er en liten lägesuppdatering. För det första saknar jag inte kött det minsta. Eller jo, en riktigt saftig oxfilé hade ju inte varit dumt, men det äter jag ju inte direkt varje dag annars heller. Jag saknar inte mjölk eller ägg heller, eftersom det är två produkter jag inte tycker om i vanliga fall heller. Däremot har jag fått en helt annan insikt i hur utspritt och accepterat det är att äta mjölk. Många personer jag har pratat med som talar så varmt om djuren och inte vill äta kött, de trycker utan problem i sig ost, kvarg och smör dagarna i ände. Kött är visserligen en större miljöbov, men när man ser till djurens välfärd så är mjölk minst lika illa.

Jag “äter ju inte” mjölk

I vanliga fall brukar jag undvika mjölkprodukter. Jag har helt gått över till Oatly i maten, kör mjölkfritt margarin eller rapsolja att steka i, och gör kalla såser på havrefraiche. Ägg köper killen ibland, men vi har aldrig ägg i maten när vi lagar den. Jag har med andra ord sett mig som en sådan som inte äter mjölk eller ägg. Men det här gäller bara “dagmaten”, den maten jag lägger upp bilder av på bloggen, den som jag lagar till mina gäster, den som blir matlådor och den som jag gör recept med. Den maten är näringsrik och miljövänlig, ser fin ut och ger intrycket av att jag äter ganska bra. Mjölkfri, äggfri och nu även köttfri.

dsc_0010

Det som slinker ner räknas inte

Men det är nattmaten, den hemliga maten, där bovarna finns. För visst min intention är ju att hålla mig till de här matlådorna. Jag äter ju EGENTLIGEN bara så här, och allt det där som jag trycker i mig mellan målen är ju sådant som inte ingår i min matplan, det är sådant som jag EGENTLIGEN inte äter. Bara lite grejer som slinker ner. Men det här är det skeva, för det där som bara slinker ner utgör en lika stor andel, om inte ännu mer, än de kalorier jag äter i mina välputsade huvudmål. Jag äter ju inte mjölk, men igår slank det visst ner lite glass. Eller choklad. Eller kanelbullar.

“Så trots att jag inte köpt en mjölkprodukt på flera år så äter jag ändå mängder med mjölk och ägg.”

Finns det veganskt godis?

Och det är väl okej någon gång ibland, men problemet är att det är varje dag. Och det är det man äter varje dag som blir ens kosthållning. Så trots att jag inte köpt en mjölkprodukt på flera år så äter jag ändå mängder med mjölk och ägg. Visste ni att alla färdiga chipsdippar har mjölkpulver i sig förutom en? Hälften av alla goda chips har mjölkpulver, och den enda glassen jag hittat som är mjölkfri finns endast i tre smaker. När jag skrivit om det här på instagram så har jag fått kritik för att jag kan skrämma bort köttätare från att testa veganmat när jag skriver att det inte finns något veganskt godis. Men enligt min erfarenhet så är snaskutbudet stark begränsat, och jag anser att det är en bra grej. Alla mina favoriter har mjölkpulver eller något annat äckligt i sig, och om jag ska kunna vara vegan måste jag hitta alternativ, eller ge upp dem helt.

dsc_0013

Jag ersätter bara skräp med annat skräp

De första 13 dagarna av min veganmånad har jag ersatt dem med det näst bästa, som lämnat mig otillfredsställd och sugen. Jordnötsringar istället för chips, bröd istället för bullar, mörk choklad istället för ljus. Men jag tänkte köra de resterande 17 dagarna utan snask istället, för att få en mer sann bild av det veganska livet. För när man som jag levt på skräpmat och sedan plötsligt blir berövad den och försöker ersätta den med vegansk skräpmat, så blir resultatet inte rättvist. Det blir bara att jag får svårare att hitta snabba saker att stoppa i munnen, äter mindre, blir tröttare, mindre produktiv och längtar efter mina gamla snuttefiltar. Nej, jag ska försöka sluta vara en sådan slapp-vegan som lever på pommes frites, och verkligen ge den veganska maten den chansen den förtjänar. Då blir det lätt att undvika allt mjölkpulver i färdigmaten, för sådant är inte en vettig kosthållning oavsett om den är vegansk eller inte.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Hanna
  November 14, 2016 at 4:34 pm

  Jag vill verkligen börja äta nyttigare. Mer grönsaker och frukt och definitivt inget godis.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 14, 2016 at 11:10 pm

   Ja samma här… just nu äter jag mycket grönsaker, men jag måste ju sluta äta godiset också ^^

 • Reply
  När alla tror man är duktig men man är fejk - Emma Hällbacka
  November 17, 2016 at 2:05 pm

  […] köpt godis för mina pengar. Tidigare i veckan åt jag en ickevegansk proteinbar trots att jag har vegansk månad. Jag kan inte sluta med pepsi maxen. Men jag försöker, varje dag, och det enda jag ber er är […]

 • Leave a Reply