Menu
lifestyle

STHML fashion week

 

FAVORITER. Stockholms modevecka gick av stapeln för ett par veckor sen, och jag tänkte visa er mina favoriter från våra svenska designers. Det är alltid kul att ha koll lite i förväg, så vet man vad man skall spara från förra sommaren, och vad man skall hålla utkik efter på eventuella reor. Det första jag kan konkludera är att den monokroma gråskalan som är så typiskt svensk håller i sig, och kamelfärgerna likaså. Färgklickarna syntes främst som gult i olika nyanser (hurra! det är min favoritfärg) hos Cheap Monday, Filippa K och Ida Sjöstedt. I övrigt är färgerna urtvättade, blanka och industriella, och snygga på ett minimalistiskt och vindpinat sätt.

 

Silhuetten är mestadels slapp, med racerbackklänningar, vida fladdriga byxor och fortsatta sportreferenser. Det är maskulint och hårt, med block i olika färger och material, och med nyminimalsiemens baskläder som bakgrund. Kollektionen som sticker ut mest är den från Ida Sjöstedt, där plastig guldspets blandades med volanger, blommor och byxdressar i svajande chiffong. Även här syntes dock den raka 20-talssilhuetten som genom att nonchalant dölja den kvinnliga kroppen skapar elegans och tidlöshet.

Mina favoriter var kanske som väntat de vida byxorna hos Nakkna, då jag är totalt less på stuprör och äntligen ser de byxor jag älskade så mycket i början av milleniet komma upp på tapeten igen. Dessutom är jag ett stort fan av guld och glitter i alla former, så att Idas visning föll mig i smaken kanske inte kommer som en överaskning. Vad som däremot överraskade mig var att jag tyckte så mycket om The Local Firm, ett märke som vanligtvis står för hård maskulinitet och industrialism, något som aldrig vart min kopp te. Men färgblocken i de svala sköna pistagetonerna spelar på något djupt inom mig som längtar lika mycket efter en motvikt mot guldryschpyschen som modet i allmänhet suktar efter minimalism just nu.

 

Silkesbyxorna hos Carin Wester var också väldigt fina, liksom plastskorna hos Cheap Monday. Jag hörde (eller läste såklart) ett rykte om att de trots att de egentligen var tänkta som visningsskor enbart, skall komma i produktion ändå eftersom så många frågade efter dem efter visningen. Då är jag definitivt en av dem som tänker försöka klämma ner tårna i de genomskinliga stövletterna, eller varför inte brogue-modellen som ju både är bekväm och supertrendig? Ett halsband med fjädrar i står uppskrivet på önskelistan, de svarta cykelbyxorna får hänga med en säsong till och nu blir det till att kränga klännigar och byxor samtidigt i äkta 90-talsmanér. Nu är det ju såklart fortfarande i början av hösten, men svenskt mode har alltid lite höst över sig tycker jag, så varför inte passa på att inspireras när inspiration ges? Har ni några favoriter från modeveckan?

 

foto: via Rodeo.net

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.