lifestyle

trend hösten 2010 – New Look

 

FEMININT. Svajande kjolar och uppsatt hår tar oss tillbaka till svunna tider då kvinnans plats var i köket och hennes kläder var yppiga och kurvkramande. Som tur är lever vi i en modern värld där vi kan se tillbaka på 50- och 60-talets “Mad Men”-era och välja ut gobitarna att ta med oss in i framtiden. Jag pratar förståss om kjolarna. Och de spetsiga rosettprydda pumpsen som jag älskar så mycket. När modehusen visade smickrande kollektioner valde de också lite fylligare modeller som kunde bära upp rejäla uringningar och getingmidjesilhutter. Hos Louis Vuitton gick Elle McPherson i en böljande klänning, och hos Prada fick bland annat bystiga Miranda Kerr stå modell.

 

Utöver de långa kjolarna som fladdrar kring vaderna syntes också en smalare, mer sentida silhuett. A-linjen var stor hos bland annat Prada, där bysten accentuerades av lager på lager med små volanger. Hos flera modehus syntes varianter av kontorsriktiga pennkjolar, både knälånga och vadlånga som hos Alexander Wang, och hos bland annat Isabel Marant syntes en popigare variant där upprullade jeans kombinerades med prickigt på värsta Grease-vis. Kanske är denna “New Look”, den nya looken med slösaktigt mycket tyg som dök upp efter nödåren under kriget, verkligen “den nya looken” som gäller. Personligen har jag sällan blivit så glad som när något som faktiskt passar kvinnokroppen och inte bara modellkroppen kommer trippande ner för catwalken i de mest bedårande skor mänslikgheten skapat.

 

Foto: Marcio Madeira (FirstView.com), Kim Weston Arnold & Monica Feudi (GoRunway.com) / via: Style.com

 

Det självklara valet för att fixa sin egen new look är den vadlånga, midjehöga kjolen. Gärna i en gul senapston, cremefärgat läder eller checkrutigt. Till det funkar alla nättare toppar, antingen med en djup fyrkantig u-ringning, eller ingen uringning alls, där silhuetten får tala för sig själv. Rosetter hör till, i håret, runt halsen och på skorna, som självklart är spetsiga. Söker du en damigare look kan du snäva till kjolen, och vill du klä dig något flickigare kan stoppa strumpor i skorna som Marc Jacobs gjort. När det kommer till accessoarer är en liten handväska á la Louis Vuitton’s klassiker Speedy eller Hermès’ Kelly ett säkert val, gärna i någon eldig färg som röd eller brandgul. Håret som kan vara både utsläppt eller uppsatt pryds gärna av ett diadem på äkta 60-talsmanér. Stilen är mycket romantisk och feminin, och passar kanske inte alla. Men är du en av dem som gärna vill prova på hur det känns när kläderna böljar efter dig när du går, så har du inget att fölora!

 

nyckelord: A-linje, kavaj, ullkappa, markerad midja, vadlång kjol, pennkjol, magkorta jumprar, rosetter, spetsiga pumps, rutigt, 50-tal, Mad Men, senapsgult, rutigt, timglasfigur, diadem, handskar, damhandväska, höghalsat, uppsatt hår, prickigt, upprullade jeans


You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.