livsstil

Är du smart i mörkret?

Inlägget presenteras i samarbete med Smart in the dark.

Smart in the dark snygga reflexer

Foto: Lennart Sjöberg

Vi är en trafikolycka waiting to happen

Visste ni att bara 16 procent av unga mellan 18 och 29 bara använder reflexer när de promenerar ute i mörkret? Men samtidigt så använder 6 av 10 svarta ytterplagg och 3 av 4 går med hörlurar. Som bäddat för trafikolyckor med andra ord. I somras fick jag kontakt med den coola entreprenören Ann-Sofie Hermansson som driver företaget Smart in the dark, och genast blev jag intresserad. Hon gör nämligen reflexer som inte bara uppfyller alla säkerhetskrav, de är dessutom snygga att se på. Som den fåfänga modenörd jag är så ville jag genast veta mer.

Smart in the dark snygga reflexer

Hur tusan gör man en reflex snygg?

Det visade sig att dom har ett helt sortiment av mössor, bälten, väskor, handledsreflexer och benreflexer. Själv har jag inte använt reflex sedan jag gick i förskolan, för vem vill ha en dinglande klump hängande ut från fickan när man går på stan? Inte jag iallafall. Jag har visserligen funderat på att köpa en sådan där illgrön reflexväst, men den funkar ju bara när man springer i såfall. Plus mina löparbilder hade ju inte blivit hälften så fina.

smart-in-the-dark-snygg

En perfekt julklapp till någon du bryr dig om

Men hon bjöd in mig för att testa produkterna, och det har jag gjort. Inte bara till full löparmundering utan till mina helt vanliga kläder. Och ni ser ju på bilderna hur bra de syns. Dom är faktiskt som små accessoarer, och långt ifrån de där tråkiga plastbrickorna med snöre och säkerhetsnål. Jag är framförallt kär i mössan med det superfina mönstret Hjorton, älskar ju mössor, och jag använder den nästan varje dag nu när det är sådär halvkallt. Den är dessutom lagom tjock för svettiga löpturer i tunt bomullsmaterial. Såg just att det finns en tjockare variant med för ännu kallare dagar när man går på stan eller är på väg någonstans på kvällen. Men som sagt så finns det massor av grejer, jag tycker verkligen ni ska ta och spana in hemsidan. En perfekt julklapp också till någon som har allt, och som man verkligen bryr sig om. Så här skriver de på sin hemsida:

“Smart in the dark strävar efter att skapa innovativa produkter där vi kombinerar design, säkerhet, kvalitet och funktion.”

Och jag tycker verkligen de har gjort just det. Reflexerna är diskreta och stilrena, passar alla möjliga typer av ytterkläder och är perfekt nu när mörkret sänker sig över landet. Men måste helt enkelt kompromissa mycket mindre med sin fåfänga för att få den nödvändiga säkerheten vi behöver i en trafikerad stadsmiljö. Reflexen syns på 125 meters avstånd och ger en intet ont anande bilist en chans att bromsa in om du går med mörk jacka och hörlurar, vilket de flesta tycks göra. Jag är verkligen glad över att få vara ambassadör för Smart in the dark, som tänker på säkerheten utan att kompromissa med designen. Fem av fem toasters!

Använder du reflexer?

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Jenn - forever abroad
  November 8, 2016 at 11:08 am

  Smarta reflexer som smälter in i sin vanliga outfit – så bra grej! Jag gillar det 🙂 Försöker också använda reflex men tycker det är svårt. Har hittills blivit mest de som man kan sätta runt armen. Bra tips detta!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 11:17 am

   Ja visst är det smart? Tycker också att reflexer är så sjukt tråkigt och jobbigt att komma ihåg ibland, men bra när man kan ha dem naturligt i sina kläder liksom så de alltid finns där 🙂

 • Reply
  Alexandra
  November 8, 2016 at 12:40 pm

  Alldels för dålig på att använda reflexer! Men vi har faktiskt köpt en reflexspray som man kan spraya på ytterklädern, väskan eller skorna t.ex. och det syns inget allspå kläderna i vanligt dagsljus. Jätte smart 😊

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 12:43 pm

   Men gud vilken märklig grej! Funkar det på alla material? hur blir det när man tvättar kläderna? syns det bra?

   • Reply
    Alexandra
    November 8, 2016 at 6:17 pm

    Det fanns tre olika spray, en för att spraya sina djur (jag vet inte??) en för kläder och en för metall och trä typ. Den för kläder tvättas bort och försvinner med vatten, den för andra material var permanent. Den syns jättebra, precis som vanlig reflex!

 • Reply
  Lina
  November 8, 2016 at 2:35 pm

  Absolut, reflexer är ett måste och en billig livförsäkring! Tack för en fin blogg.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 2:44 pm

   Visst är det så, tom billigare än hemförsäkringen. Tack för att du läser! 😀

 • Reply
  Mari
  November 8, 2016 at 7:57 pm

  Asbsolut! Reflexer är ett måste…alltid på vintern..

 • Reply
  hopihopi
  November 8, 2016 at 8:47 pm

  Jag använder alltid reflex när det är mörkt, främst såna som dinglar i en säkerhetsnål eller såna som man trär runt handleden. Fast det här verkade ju ännu bättre och roligare framförallt 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 10, 2016 at 11:59 am

   Ja visst är det roligt att något så tråkigt som reflexer kan bli en kul grej? 😀

 • Reply
  jessica
  November 9, 2016 at 8:29 pm

  Har faktiskt spanat på dessa reflexer redan förra året. Skitsnygga. Jag tappade min idag och sedan hittar jag detta inlägget så jag måste nog helt enkelt köpa en ny. Tack för senast förresten 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 10, 2016 at 12:00 pm

   Tack själv! 😀 Och ja håller verkligen med om att dom är snygga ^^

 • Reply
  Dorotea Pettersson
  November 9, 2016 at 10:54 pm

  De är grymma tycker jag. Jag har följt henne, ägaren och grundaren, i några år och är mycket imponerad av hennes arbete.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 10, 2016 at 12:54 pm

   Ja visst är hon driven, en riktig entreprenör!

 • Reply
  Helena Enqvist
  November 14, 2016 at 7:36 pm

  Använder alltid reflexer, sådana där barnreflexer typ 😉 Sedan är jag har jag reflexväst i bland, då syns jag. Precis som Alexandra skriver är reflexspray bra! Vi har det på våra cyklar bland annat, sprejar runt hjulen så syns man.
  Vilka fina reflexer, lite roligare än väst och barnsaker! Ska kika in det där! Föressten vilka jäkla grymt snygga tights du hade på dig! Vart har du köpt dom??

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 14, 2016 at 11:12 pm

   Ja den där reflexsprayen var helt ny för mig, måste prova ^^ Dock vet jag inte om jag skulle våga spraya mina kläder, kan ju inte tvätta ullkapporna exempelvis 🙁

   Tightsen kommer från Myway2fitness 🙂

  Leave a Reply