lifestyle

Askorbinsyra mot förkylning

askorbinsyra

Kan C-vitamin bota en förkylning?

Jag har bestämt mig för att inte vara förkyld längre. Det finns flera faktorer jag inte kan påverkar tyvärr, men det finns några som jag KAN påverka. En av dem är mitt näringsintag, och framförallt vilka vitaminer jag får i mig. Det är sedan länge känt att brist på vitaminer kan leda till sjukdom och död, men kan extra tillskott av vitaminer bota helt andra sjukdomar? Det vanligaste exemplet är C-vitamin, som sägs kunna hindra och förkorta förkylningar. Dagsbehovet är inte mer än hundra mg, men doser på upp till 100 000 mg (alltså 0,1 kg!!) förekommer ibland vid behandlingar av vissa sjukdomar, som cancer. Då får man vitaminet intravenöst direkt i blodet, men om det verkligen har någon helande effekt är omöjligt att få tag i vettiga svar på.

Askorbinsyra framför brustabletter

Det finns dock antydningar till att höga doser av C-vitamin KAN inverka på den vanliga förkylningen. Då handlar det dock inte om kilon, utan om ett par gram om dagen. Under min senaste förkylning bestämde jag mig för att prova, så jag inhandlade ren askorbinsyra från den vanliga kryddhyllan på lokala Willys, 15 g för en tia. Fördelen med askorbinsyra, som faktiskt är C-vitamin i dess renaste form, är dels det billiga priset, men framförallt så slipper man alla tillsatser och sötningsmedel i brustabletterna. Ett kryddmått motsvarar 1 gram C-vitamin, och jag drack ett krm i 2 dl vatten (man måste röra med sked för att det ska lösa sig) 3 gånger om dagen under min förkylning, och jag tror baskemej att den gick över fortare. Och vet ni vad det bästa är? Det ger nästan inga biverkningar (om man tar många gram samtidigt kan man bli lite dålig i magen) och är helt och hållet ofarligt. Med tanke på det låga priset känns det ju dumt att chansa då, känner jag.

Vad tror ni? Funkar C-vitamin mot förkylningar?

Fler förkylningstips:
>> 5 tips för att överleva en förkylning
>> Bli inte en alvedon-soldat

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Jenn - forever abroad
  September 23, 2016 at 13:20

  Jag har hört att vetegräs ska vara bra… Har själv precis börjat dricka en shot av blandning vete-, korngräs och spirulina/chlorella-pulver. Det ska innehålla en massa bra grejer, sätta fart på någon typ av “detoxing” och vara allmänt bra, vi får väl se hur jag mår om ett par veckor. Men det kanske kunde vara något för dig också?

  • Reply
   Emma Hå
   September 26, 2016 at 10:22

   Ja det där med alger och supergrönsaker tycker jag verkligen är framtidens mat! Frågan är bara hur man kan inkludera det i den vanliga maten på ett smakfullt sätt…

 • Reply
  Hanna
  September 25, 2016 at 19:19

  Det är värt att testa tycker jag! Jag dricker aloe vera varje dag och jag tycker att jag mår bättre av göra det.

  • Reply
   Emma Hå
   September 26, 2016 at 10:26

   Ja, om det är ofarligt och billigt så finns det ju ingen anledning att inte försöka iaf ;)

 • Reply
  Madelene
  September 25, 2016 at 22:10

  Ja, fast mer i förebyggande syfte med kost som innehåller mycket c-vitamin. Finns en massa frukter, bär och grönsaker som innehåller mycket c-vitaminer. Mycket godare att äta sådant än dricka brustabletter/askorbinsyra också får man äta och bli mätt också :)

  • Reply
   Emma Hå
   September 26, 2016 at 10:27

   Ja sånt är ju såå gott! Jag gillar ju det syrliga så tycker C-brus och askorbinsyra smakar gott, och så är det mycket billigare än färsk frukt tyvärr =(

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.