Uncategorized

Återhämtning – vem har tid för sånt?

återhämtning efter träning

Foto: Dennis Lindbom / Propagandacentralen

När man vill göra allt samtidigt

Mina träningplaner är allt som oftast väldigt ambitiösa. Jag är nämligen en sådan som vill göra allt, samtidigt. Jag vill bli starkare, smalare, snabbare, uthålligare, rörligare OCH ha kul. Detta leder till att en hel massa pass skall in på mitt schema (ni vet, långpass, intervaller, styrka, gruppträning, rörlighet, yoga… det plockar till) och det tar emot oerhört att planera in vilodagar för återhämtning. Men behövs det verkligen?

Mina vilodagar är alla ofrivilliga

Problemet är att jag har lätt att tappa sugen. Nästan lika lätt som jag har att hitta den igen. I praktiken resulterar det i någon sorts omstart varannan dag, och tittar man enbart på min träningsdagbok ser det ut som om jag har en väldigt bra balans mellan olika sorters träning och vila. Men den är i allra högsta grad ofrivllig: skulle jag gå efter min egen vilja skulle varje dag innehålla minst två pass.

Jag KAN träna varje dag

Låt oss då göra ett långsökt tankeexperiment och föreställa oss hur det skulle se ut om jag hade tiden och disciplinen att leva upp till mina önskningar. Hur skulle det påverka min kropp? Risken finns att jag skulle bli väldigt sliten. Men chansen finns ändå att jag klarar av det ganska bra. Jag är nämligen ganska prestigelös i min träning, och ser ingen mening med att tvinga mig själv att prestera på ett pass om jag inte känner för det. Inte ens på lopp. Och dessutom är blandningen av träningstyper såpass stor att det aldrig skulle bli samma typ av träning två dagar i rad. Är det benstyrka en dag, så är det distanslöpning en annan, pilates en tredje, en lång powerwalk den fjärde osv. Och det tror jag helt enkelt att kroppen klarar ganska bra.

När träning och vila är samma sak

Det finns dessutom indikationer på att så kallad aktiv vila är bättre än serie-marathon i soffan. Med det menas lågintensiv träning som promenader, yoga och lugn jogging. Med andra ord sådant som jag faktiskt i dagsläget klassar som träningspass. Och då blir flera dagar i mitt fiktiva schema som kan se ut som träningsdagar i själva verket vilodagar. Det finns med andra ord egentligen inga hinder från att träna varje dag så länge man är noga med att variera passen.

LÄS MER:
>> Camilla om att träning kan vara återhämtning från annan träning

Ju fler pass, desto viktigare är tiden mellan

Och nu kommer det svåra: ju mer man tränar desto viktigare är tiden emellan. För att träna kontinuerligt går ju inte. Man måste sova och äta varje dag för att palla en sådan träningsmängd. Kroppen behöver stora mängder av framförallt protein för att underhålla slitaget som blir, och sömn för att få tid att bygga upp kroppen. När jag tränar, även om det är måttligt, så ökar mitt sömnbehov med en timma per natt, bara sådär. Och utan ordentlig mat efter ett kvällpass så orkar jag helt enkelt inte träna dagen därpå.

Insatsen ökar exponentiellt

Träning varje dag ställer alltså väldigt höga krav på disciplinen även mellan passen, och det är där jag behöver jobba i dagsläget. När jag fått in två mål lagad mat om dagen och rutinen att lägga mig klockan 23, då tänker jag absolut ge mig på att träna mer. Men som jag äter och sover nu så orkar inte kroppen mer än de 3 – 4 i veckan jag kör för tillfället. När träningen ökar så ökar alltså din insats exponentiellt. För varje pass du lägger till är det än mer planering som krävs för att hinna med tillräckligt med återhämtning mellan passen. Och det är när träningen spiller över i vardagen på det viset som många drar sin gräns. De flesta är helt enkelt inte beredda att offra fredagsmyset för att klara lördagsfysen.

LÄS MER:
>> Ida om att den mentala återhämtningen är lika viktig som den fysiska

Vila är INTE lika med återhämtning

Jag tror att hemligheten för att inte bränna ut sig ligger i att ta återhämtningen först. Inte som i att man skall börja sin träningsvecka med en vilodag, men att man måste lära sig äta och sova bra innan man kan öka på träningen. Annars är det som gjort för skador, näringsbrister och mental ohälsa. Men jag är nog inte ensam om att ha större svårigheter med att få till en bra återhämtning än en bra träning. Det räcker liksom inte enbart med att inte träna för att återhämta sig. Därför skulle jag bli så glad om du delade med dig av ditt allra bästa återhämtningstips i en kommentar! Har du någon speciell mat du äter, eller princip du går efter? Alla sätt är bra utom de dåliga!

KOMMENTERA:
>> Vilket är ditt bästa tips för att återhämtning efter träning?

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Cecilia
  January 30, 2016 at 10:29 am

  Min vila/återhämtning är att sova. Jag tycker inte att jag får tillräckligt med sömn men kan ju inte lägga mig hur tidigt som helst.
  Jag är också av den sorten som vill allt, har jag bara haft tiden att träna så mycket som jag vill så hade jag gjort det. Men jag måste haha gå till ett arbete och sen har man annat att fixa med hemma som jag alltid ligger efter med! Det är nackdelen med att tycka att träning är så himla roligt!!
  Ibland känner jag att kroppen inte orkar med så mycket som jag vill…hjärnan vill mer!!

  • Reply
   Emma Hå
   February 1, 2016 at 12:59 pm

   Ja visst är det svårt när tiden inte räcker till =(

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  January 30, 2016 at 2:54 pm

  Jag kan känna igen mej så mycket i att vilja göra allt, allt, ALLT 🙂 Det får inte bli en stress bara. Mitt bästa tips är kanske att inse att vilan också är viktig, att en måste ge kroppen en chans att bygga upp för att få energi att forrsätta och uppnå resultat. Men jag vet, skitavårt om en är en sån som har svårt att ta det lugnt/välja 😀 Det är nog faktiskt mitt största hinder i mitt tränande, att jag vill så mycket sen också lätt blir frustrerad när det tar lång tid. Men någonstans får jag inse att det är mycket bättre att jag får till ex. 3/pass vecka och faktiskt kommer någonstans än att jag tänker att jag ska träna allt och blir överväldigad/besviken när jag inte får till det.

  • Reply
   Emma Hå
   February 1, 2016 at 1:00 pm

   Ja man kan ju försöka se vilan som ett träningspass liksom =) Det här måste jag göra för att få resulatat.

  Leave a Reply