träning

Att förbereda sig för smärtan

Jag har för länge sedan insett att jag inte är optimalt förberedd för maran – den här gången heller! Men till skillnad från i höstas så har jag nu betalat för min startplats, bokat resa och allt, och det finns inte heller någon halvmara att fega ur till. Dessutom är maxtiden lite generösare (6 timmar istället för 5.30) så det finns egentligen bara en väg att gå. Jag måste försöka.

Men att veta det samtidigt som jag vet att min kropp inte är förberedd är att veta att det kommer att göra ont. Den fysiska smärtan är oundviklig, och den psykiska smärtan om jag tvingas bryta kan bli outhärlig. Så hur förbereder jag mig på det här? Jag kan inte få in hur många långpass som helst innan, för nu är det bara drygt en månad kvar. Det som talar för mig är att jag är en van löpare, och jag är jäkligt stark naturligt. Mina ben can take a pounding, så att säga. Jag har trots allt legat i maraträning i över ett år.

Jag tänker att följande grejer kan vara bra att göra:

 • Några långpass där jag är ute i minst 4 timmar, oavsett om jag går eller joggar, och där jag har med mig mat och vatten på vägen.
 • Några riktigt tuffa benstyrkepass för att bygga upp musklerna liiite till, och dagen efter springa en runda för att öva mig på att springa när det gör ont (eftersom träningsvärk inte är en farlig smärta är det mest mental träning).
 • Inte lyssna på för många podcasts för att bunkra upp med några riktigt bra avsnitt.
 • Ett gäng tuffa intervallpass för att få fart på flåset igen, gärna tusingar och backlöpning med joggvila istället för gåvila.

Har ni några andra tips för hur jag kan förbereda mig på bästa sätt så här i sista minuten?

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Mia
  April 19, 2017 at 2:55 pm

  Sista minuten och marathon är ju en lite trixig kombination 🙂 Ett år när jag var oförberedd inför Sthlm marathon (dessutom min första mara någonsin…), såg jag till att springa gbg-varvet två veckor innan. Eftersom jag inte hade kunnat springa ngr långpass på grund av ond tå gav Varvet iaf en liten hint om vad som komma skulle och jag kunde mentalt visualisera att springa lika långt till. Det var det bästa jag kunde göra av situationen då och det tror jag är det enda rätta. Det viktiga är att inte stressa eller överträna sig i panik. Behåll lugnet! Dela upp loppet i etapper. Fokusera på uppgiften. Och framför allt ta hand om dig. Att springa ett marathon är stort, men livet är större. Stort lycka till nu så här i slutspurten <3

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 9:38 am

   Tack för råden! Ja varvet är ju inplanerat, men har ju sprungit halvmaror före, det är vad som händer sen som jag är rädd för 😉

   • Reply
    Mia
    April 20, 2017 at 1:09 pm

    Fast det är bra att göra det tätt inpå loppet! Det var det jag menade 🙂

    • Reply
     Emma Hällbacka
     April 20, 2017 at 1:16 pm

     Aha! ;D ja men då blir det ju perfekt ju!

 • Reply
  hopihopi
  April 19, 2017 at 9:30 pm

  Nu vet jag inte riktigt hur banan på stockholm maraton är, springer man två (eller fler?) varv runt samma bana? Då kan du öva på att springa likadant hemma. Springa en vanlig runda (eller kanske en lite längre) och så när du precis är hemma och trött och tror att du får stanna, så springer du samma runda en gång till. Typ. Så att du övar på att vara nästan i mål, men vara tvungen att fortsätta. Svårt att förklara, hoppas du förstår vad jag menar. 🙂
  Lycka till på maran!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 9:47 am

   Superbra tips, det ska jag köra redan nu helgen! <3

 • Reply
  Mari
  April 20, 2017 at 6:57 am

  Jag tror du förbereder dig alldeles ypperligt, du kommer fixa det. Heja dig Emma 🙂 KRAM

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 9:47 am

   Tack, ja jag hoppas det ^^

 • Reply
  Elly
  April 20, 2017 at 9:28 am

  Låter som ett jättebra upplägg det där! Måste själv bli bättre på att köra intervaller ^^ men det viktigaste i det här läget är väl att bygga upp självförtroendet på att du kan klara det länge,länge,länge. Kanske komplettera dina längre löppass med nån annan träning? När jag tränade inför halvmara så körde jag aldrig längre långpass än 15 km innan (hade gärna fått in ett 19 också men det hanns inte med), men efter löpningen körde jag cykling eller yoga en timme, alltså lättare och mer varierat än konstant löpning men det hjälpte ändå för att få in vanan att träna timmar i sträck!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 9:48 am

   Men åh grymt tips ju! Ska absolut försöka kombinera lite mer träning och köra flera timmar isträck. Låter dessutom jättekul! 😀

 • Reply
  Coyntha
  April 20, 2017 at 11:48 am

  Jag skulle föreslå ett riktigt långpass typ nu. Om du kan springa 30 km en gång det vore perfekt. Klarar man en gång 30 km klarar man en mara. Men obs! Det kan slita din kropp om du inte har sprungit så långt!
  Jag skulle tipsa att köra ett långpass nu i helgen. Sen bara fortsätta med kortare sträckor och inte träna för mycket. Din kropp och hjärna kommer att komma ihåg och meningen är att du ska komma med en pigg kropp till startlinje.
  Vila ordentligt! Ingen idee att stressa med massa träning nu när det är så nära!
  Jag är där som farthållare om du vill ha lite pepp! Heja heja!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 12:50 pm

   Ah jag ska ta ett riktigt långt pass i början av nästa vecka tänkte jag mig. Är mest rädd att jag ska behöva börja gå istället för springa, och därmed börja frysa. Får väl ta med en extra tröja helt enkelt…

 • Reply
  Annika
  April 20, 2017 at 1:46 pm

  Har inga direkt tips att komma med, vill bara säga att alla får inte ont, kramp, blånagel, blåsor och skavsår under ett marathon.
  Jag masade mig runt i dyngsura kläder och skor utan en skråma. Det enda jag fick var träningsvärk i benen några dagar.
  Efter målgång gick jag hem och sen hade vi partaj för att fira min målgång.
  Man kan ju undra om jag verkligen tog ut mig helt, men men.. 🙂

  Du kommer att greja det här Emma! Ena foten framför den andra framåt så kommer du att nå målet.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 20, 2017 at 1:54 pm

   Ja jag hoppas ju att jag ska slippa sånt där också 😀 har väl insprungna skor så är inte jätterädd för skavsår, är mer rädd att typ smalbenen ska gå av haha 😉

   • Reply
    Annika
    April 20, 2017 at 9:02 pm

    Päh! Den åkomman har jag aldrig hört talas om!! 😜

   • Reply
    Ida
    April 26, 2017 at 2:49 pm

    Jag fick en liten blåsa och var inte heller helt slut när jag kom i mål. Hade pyttelite stela ben dagen efter men inget värre. Tänk vad kroppen klarar va.

 • Reply
  Märta Johansson
  April 20, 2017 at 8:49 pm

  Om det bara är en månad kvar till maran hade jag gjort ett riktigt långpass typ nu eller senast nästa helg, och sedan låtit de sista veckornas långa turer bli lite lagom långa. Jag hade velat göra det där fyratimmarspasset så fort som möjligt, inte för tätt inpå maran. Det har funkat för min kropp när jag har långloppstränat.
  Tror också hopihopis tips är bra. Att behöva ge sig ut på samma varv 2 ggr kan vara tufft mentalt och bra att testa innan. Lycka till!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 21, 2017 at 10:13 am

   Ah tror du har helt rätt, ska försöka få in fyratimmarsrundan under början av nästa vecka, börjar sent på onsdag så får nog bli då 😀

   • Reply
    Ida
    April 26, 2017 at 2:47 pm

    Gjorde samma sak. Ett längre lopp på 27km tre veckor innan. Sen bara korta sträckor sista tiden.

    Mkt mental träning. Se dig själv gå imål. Tänk att du ska klara det osv.

    Jag var inte alls så förberedd som jag önskat men jag var förberedd. Och det är du också!

  Leave a Reply