lifestyle

Baksida lår och långdistanslöpning

img_9711-kopia

Igårkväll satt jag och skrev klart min träningsplanering fram till Stockholm marathon den 3 juni. Eftersom jag inte har någon coach den här gången får jag gå efter eget huvud, och försöka väga en lagom träningsmängd mot en tillräckligt snabb ökning i prestation. I tre timmar satt jag och pillade i Excel, räknade på olika farter och höll på. Till sist kom jag fram till ett upplägg som jag känner mig himla nöjd med, även om jag misstänker att jag kanske har lagt in lite för mycket styrketräning.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig

Idag hade jag nämligen planerat en lång, riktigt lugn runda bara för att få in löparfeelingen och fira att elljusspåret är isfritt. Ungefär 9 km i snigelfart tänkte jag mig, och glad i hågen begav jag mig ut. Men redan efter några hundra meter så började jag ana oråd. I tisdags körde jag ett riktigt bootybuildingpass för baksida lår och rumpa, och jag trodde att träningsvärken efter det var så gott som borta. Kroppen trodde annorlunda.

Mjölksyran började fylls på i oroväckande takt trots ett lågt tempo, och så fort den inledande nedförssluttningen vände uppåt så blev det hela ohållbart. En kilometer in i passet hade jag så mycket mjölksyra i baksidan att jag knappt kunde röra benen, och 9 km skogslufs fick helt enkelt ge vika för en besvikelsens powerwalk istället. Men jag var ju ute i en halvtimma iallafall, så fick åtminstone lite frisk luft.

Två viktiga insikter om träningen

Men det här har gett mig två insikter. Dels hur viktigt det är att vara flexibel i träningen. Eftersom mitt officiella schema inte startar förrän nästa vecka så tar jag det här nederlaget med ro, men vem vet hur jag hade reagerat om jag kände att maran hängde på att varje pass genomfördes exakt som det står i planeringen? Nä, jag måste kunna tillåta mig att skala ner om kroppen kräver det. Blir bra övning för mitt allt-eller-inget-jag.

Den andra insikten är hur viktig baksida lår är för ett vettigt löpsteg. Som långdistanslöpare så har mina vader gått på halvpension till fördel för rumpa och lår. Vaderna är helt enkelt för små för att orka driva över 90 kilo i timma efter timma, det är bara kroppens största muskler som pallar med det. Jag har helt enkelt anpassat mitt löpsteg för att göra det mesta möjliga av mina största tillgångar, och när jag har träningsvärk där så är det hopplöst att försöka springa.

Och då kommer tiotusenkronorsfrågan: behöver jag styrketräna baksidan oftare för att göra den starkare och mer uthållig, eller ska jag träna den mindre för att den ska orka med löpningen? Svara gärna vad du tror i en kommentar!

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Träningsblogga - Ida
  January 19, 2017 at 13:34

  Tiotusenkronorsfrågan kan jag tyvärr inte svara på, men däremot kan jag dela med mig av mitt mantra när jag besviken på ett pass samt hur jag tänker kring att det faktiskt inte är skitviktigt att genomföra eller vara bäst på alla träningar: jag är ingen elitidrottare. Det är min räddning typ, för att inte bli allt-eller-inget.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 19, 2017 at 13:35

   Haha men eller hur ^^ Tack för bra tips! ;)

 • Reply
  Camilla Lind
  January 19, 2017 at 13:35

  Jag är inte utbildad men jag säjer träna mer. Mer tåhävningar och bra styrkeövningar för baksidan.
  Jag är tyngre än dig men tack vare (tror jag iaf) min styrketräning får jag i stort sett aldrig mjölksyra när jag springer längre pass, trött blir jag men ingen eller sällan syra.
  Har du kollat nåt i stora löparboken för kvinnor?
  Många bra tips i den :-)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 19, 2017 at 13:36

   Hmm jo jag tänkte också att jag msåte träna mer, men framförallt oftare. Under förra grundträningen så fick jag aldrig mjölksyra under långsamma pass, det här är faktiskt första gången, bara pga den där förbaskade träningsvärken.

   Den boken står på önskelistan så fort lönen kommer ;)

 • Reply
  Lisa Engelke
  January 19, 2017 at 15:30

  Tyvärr inget svar på 10-tusen kronors frågan (trots att jag är fd elitidrottare 😨) men inspirerande blogg. Tycker du är grym.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 20, 2017 at 17:22

   Men åh tack, det värmer verkligen! :D

 • Reply
  Hanna
  January 19, 2017 at 21:38

  Jag funderar över hur mycket du stretchar. Särskilt baksida lår, höfter, rumpa behöver mycket stretch för att kroppen ska hålla sig skadefri i det långa loppet. Men röstar även precis som tidigare kommentatorer om mer styrketräning för att vänja kroppen med den ökade belastningen. Jag brukar ofta köra benstyrkan efter ett lugnt löppass för då vet jag att det finns energi både till löpningen och till att bygga muskler och så slipper jag stela ben när jag ska springa.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 20, 2017 at 17:22

   mm jo rörlighet är ju något som jag definitivt måste göra mer av… målet är att få in någon form av rörlighetsträning, antingen yoga eller vanlig stretching minst 10 minuter varje dag. Det går sådär…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.