lifestyle

Ett avbrutet långpass

Idag stod det långpass på träningsschemat. Upplyft efter förra veckans 14-kilometersrunda som gick helt enkligt planerna så hade jag idag tänkt öka på lite till 16 km. Jag hade tittat ut en bra runda som borde bli lagom. Men där började saker gå fel. Dels så kom jag efter med frukosten idag. En liten smoothie tog mig 2 timmar att skeda i mig. Jag var helt enkelt sjukt osugen på mat imorse. Så när jag väl kom ut på långpasset så var klockan redan 12 och kroppen hade börjat förbereda sig för lunch. Magen började kurra efter 3 km, energin tröt och vädret var mulet och blåsigt. Löpningen var inte alls så där lustfylld som den brukar vara.

Men hjärnan puttade på. Kroppen kan ju det här utan och innan, jag kan inte låta mig nedslås av lite kurr i magen. Klarar jag inte det här klarar jag aldrig ett marathon. När jag kommit till 8 kilometer och insåg att jag visserligen redan hade sprungit halva, men också hade halva kvar så sjönk modet som en sten. Precis då var jag också i det backigaste partier runt Lilla Delsjön och benen sved. Träningvärken i rumpan gjorde sig påmind och musklerna kändes utpumpade. Och så började ena knät värka och det var droppen.

Klarar jag inte det här klarar jag aldrig ett marathon.

Jag bestämde mig för att köra klart rakan jag var på, och i nästa sväng skulle jag börja gå. Jag fick hoppa extrasvängen runt Härlandatjärn och körde raka vägen hem. Men 13 km blev totalt iallafall och 10 av dem var springandes. Så trots att jag gav upp mitt under mitt långpass så blev det ändå en mils välbehövlig distanslöpning. Det är ändå inte fy skam tycker jag! En mil är ändå en mil, och ju fler desto bättre.

Men det är nu jag uppskattar att jag fört så noggrann matdagbok de senaste dagarna. För jag kan ganska snabbt konstatera att det är förmodligen ett för stort kaloriunderskott som gjorde att jag tappade trycket i löpningen idag. Jag äter över 2000 kcal varje dag och lever verkligen inte på någon svältkost, men samtidigt bränner jag 3000 kcal, så underskottet blir ändå stort. Och framförallt är fördelningen mellan makronutrienterna annorlunda mot vad jag är van vid. Från att kunna klämma 200 g socker en förmiddag så har jag nu bara ätit 127 gram socker på hela veckan, och det i form av frukt. Inte konstigt att kroppen tycker det är segt att springa! Så jag har några kostförändringar till nästa vecka i bakhuvudet för att orka träna mer, men mer om det tar vi på måndag när jag uppdaterar er om veckans mått och matdagbok.

Brukar du springa långpass?

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  jeanette sandelin
  March 3, 2017 at 18:43

  Är sååå imponerad av dig <3

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 09:25

   Men tack fina du! :)

 • Reply
  Camilla
  March 3, 2017 at 18:48

  Inte kul att gå tom på långpass! Grymt att du har så bra koll och direkt ser orsaken. Heja dig! Du kommer lätt klara ditt maraton.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 09:26

   Ja jag hade inte ens kommit hem igen förrän jag började fundera på hur jag skulle modifiera matplanen för att orka nästa långpass bättre. Jag tycker det är kul att hålla på och rota så här och experimentera! D

 • Reply
  Ida (Träningsblogga)
  March 3, 2017 at 19:34

  En mil är alltid en mil! Grymt jobbat!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 09:28

   Men visst är det ^^

 • Reply
  Cherie
  March 4, 2017 at 12:18

  Skönt att komma ut och få ihop milen ändå fast aldrig kul när magen kurrar osv under ett pass och energin inte riktigt finns där. Här är det mest kom igång intervaller under passen just nu men i slutet av månaden ska vi nog börja lägga in lite långpass :)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 15:32

   Nä det var inte så trevligt :(

   Intervaller är ju skitbra, jag borde köra fler sådana också. Man får sådana snabba resultat :D

   • Reply
    Cherie
    March 4, 2017 at 21:12

    Ja, vi har bara sprungit två gånger nu sedan jag låg dålig i influensan. Men oj vad vi lyckades bra med dagens pass och imorgon blir det ett gäng backintervaller innan dottern kommer hem från sin pappa :)

    • Reply
     Emma Hällbacka
     March 4, 2017 at 23:39

     Grymt! Kör hårt! :D

 • Reply
  Annika
  March 4, 2017 at 14:19

  Varit dåligt med långpass, sista i oktober. Kört 12 km två gånger i februari så nu är det dags att öka.
  Vill slå min tid på halvmaran i år.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 15:33

   Men visst är det segt att köra långpass under vintern :O Vill ju ha sol och sommar om man ska vara ute så länge, iallafall jag ^^

 • Reply
  Coyntha
  March 4, 2017 at 15:44

  Hm kroppen borde klara att springa även med färre mat. Det du kan göra är att ta med något med dig och äta under långpasset. Du kommer att göra det ändå på maran så lika bra att träna på det.
  Tips. Träna att springa med lite mat innan passet (jag kör med bara ett fettkaffe) och sen äta under passet. Bra båda för fettförbränningen och bra för att vänja kroppen att äta under många timmar i rörelse! kram

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 15:47

   Ja jag får kanske ta med mig frukosten ut :D Hoppas jag inte sätter i halsen bara :O haha

 • Reply
  Sara Borg
  March 4, 2017 at 19:09

  Vissa dagar går träningen lätt, andra dagar betydligt tyngre, men kör på bara så kommer du att klara den där maran galant! Milen är verkligen inte fy skam utan ett riktigt bra pass som tar dig ett steg närmare målet. Heija heja dig :-)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 4, 2017 at 23:36

   Tack för peppen! :D Ja jag försöker att se det positiva. En mil är ju faktiskt inte alls ett dåligt pass! Släng på 3 km powerwalk på det så kan jag ju inte klaga ;)

 • Reply
  Hanna
  March 6, 2017 at 20:07

  Jag tycker det är ett superbra pass av dig! Alla kilometer är ju mer än inga pass alls. Igår sprang jag årets första långpass. 12 kilometer med hemsk motvind de första tre kilometerna. Jag ville ge upp redan på första kilometern men det gjorde jag inte och känslan efteråt är ju awesome!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 7, 2017 at 13:33

   Grym du är som inte gav upp! :D

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.