hälsa

Ett steg fram, två steg bak

Så har ytterligare en vecka gått, och vilka framsteg har jag gjort? Inga alls. Jag är kvar på samma plats och stampar. Jag gick några långa promenader förra veckan i värmen, och det i kombination med ägglossning, salt mat och dålig sömn gjorde att jag vägde in på hemska 104 kg först, men då inledde jag en fasta och bara en dag av väldigt mycket toa-springande så var jag nere på min baseline igen, som för närvarande är mellan 100 och 101 kilo.

 • Vikt: 100,7 kg (+ 0,1 kg, totalt: -1,8 kg)
 • BMI: 35,3 (+ 0,1, totalt: -0,5)
 • midja: 101,5 cm (+ 0,5 cm, totalt: – 5,5 cm)
 • mage: 121,5 cm (+/- 0 cm, totalt: – 1,5 cm)
 • rumpa: 124,5 cm (+/- 0 cm, totalt: – 0,5 cm)
 • midja/rump-kvot: 0,82 (+ 0,1, totalt: – 0,4)
 • bröst: 99,5 cm (+ 0,5 cm, totalt: – 3,5 cm)
 • lår: 73,5 cm (- 1 cm, totalt: – 1,5 cm)
 • arm: 38,5 cm cm (+ 0,5 cm, totalt: – 1,5 cm)
 • hals: 38,5 cm (- 0,5 cm, totalt: – 2,5 cm)
 • kroppsfett: 48,7% (+ 0,4%, totalt: – 0,7%)

Som sagt så hade jag ju tänkt att vattenfasta med saltvatten större delen av den här veckan och jag började i måndags. Men på tisdag vid lunch var min huvudvärk från koffeinabstinensen så stark att jag helt enkelt var tvungen att bryta fastan för pepsi max och ipren. Men jag klarade iallafall nästan 40 timmar, och det får vara en god början. Förutom att återställa min vätskebalans så fick jag även en mindre omkalibrering av min aptit, och har sedan dess mest vart sugen på nyttiga saker, som frukt och lax. Har inte småätit någonting sedan jag bröt fastan utan rejäla måltider. Jag är inte heller rädd för att hoppa över frukost när det passar, vilket det gör allra oftast. Så någon gott har det fört med sig åtminstone. Och jag känner mig lugnare i sinnet och inte lika panisk som i mitt förra inlägg, och känner återigen en någorlunda tilltro till processen.

Veckans foton

Jag råkade visst göra jämförelsebilderna med förrförra veckan insåg jag i efterhand, men orkar inte ändra så ni får leva med det. Den här veckan ser man störst skillnad på baksidan och ryggen, men jag misstänker att det mest beror på att jag har en bättre hållning den här gången. Jag anstränger mig alltid för att stå avslappnat och med neutral hållning, men ibland är jag helt enkelt mer trött och ibland mer pigg. Jag längtar tills man börjar se riktiga resultat, och inte bara vätskeomfördelning och hållning. När man liksom kan se att kroppen ändrar form, valkar försvinner och muskler träder fram. Just nu så känns det dock långt borta.

Planen för veckan

Hittills så har den här veckan iallafall gått hyfsat bra matmässigt, och det har blivit fler bra måltider än dåliga. Just nu längtar jag mest av allt ut i spåret och in på gymmet, och är allmänt taggad på träning. Då känner jag mig mycket mer produktiv än när jag sitter hemma och försöker att inte överäta. På lördag är det Varbergsloppet men jag är högst tveksam till om jag kommer springa. Dels så har ju löpträningen efter Göteborgsvarvet blivit ett fiasko, och dels så är jag precis i startgroparna på lingonveckan och har mensvärken från hell. Lugn skogsjogg brukar funka, men oklart om jag kan prestera på milen i det tillståndet. Nåja, jag har fortfarande inte bestämt mig, och känner jag mig själv så lär det bli vädret på lördag förmiddag som får avgöra om det blir lopp eller inte.

Matplanen är iallafall enkel; jag försöker få in i huvudet att det inte måste vara perfekt och att jag inte måste välja 1 mål mat om dagen eller 5, utan kan välja efter vad jag är sugen på just för dagen. Den där balanserade spontaniteten i maten saknar jag, jag måste antingen planera in i minsta detalj och följa till 100%, eller så ballar det ur och jag köper snabbmat. Att äta lax, potatis och sallad för att man är sugen istället för att det står i planeringen har jag inte riktigt i mig ännu, men jag jobbar på det. Hela poängen med det är projektet är ju att jag ska kunna äta normalt utan att behöva räkna och planera allt och utan att gå upp i vikt. Så jag mejslar istället på lite principer som jag kan använda när jag väljer mat, snarare än att tvångsmässigt räkna makros. Har ju nu ganska så mycket blogglust och dessutom närmar sig semester, så kanske blir lite mer inlägg om det framöver.

Spara

Spara

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Johanna
  July 5, 2019 at 12:28

  Heja dig :)

 • Reply
  Josefine
  July 6, 2019 at 09:37

  Hej emma!
  Jag skrev för några veckor sedan att jag kör också ett race för att komma ner i fettprocent. Jag landade faktiskt i att jag behöver ta hjälp. Jag har tyvärr inte karaktären att hålla mig själv ansvarig för de val jag gör utan det går bra när jag är motiverad, men sen händer livet, o så gör jag val som kortsiktigt belönar mig men som långsiktigt sabbar mina önskemål. Jag behöver ha någon som hjälper mig på vägen, checkar min plan o så jag systematiskt kan jobba mig framåt mot mitt mål. Har du funderat på att ta hjälp på vägen? Jag har läst exvis ”slutbantat” och ”the fuck it diet” å forskningen är ju väldigt tydlig med vad dieter o sånt gör med oss på lång sikt å forskningen är också tydlig vad som är vägen att gå mot en ”hållbar” kropp – dvs ät från hela kostcirkeln, uteslut skitmat nästan hela tiden, styrketräna några gånger o vardagsmotionera/cardio. Förlåt, menar inte att skriva dig på nästan inser jag nu utan jag bara skrev av farten. Min fråga är, har du funderat på att ta hjälp för beteendeförändringarna (kostkunskapen har du ju vet jag sen innan)? Det ökar min sannolikhet att göra kloka val när jag vet att ngn ska följa upp mig. Dessutom hjälper det mig att hålla mig på en lagom nivå då jag också är en ”allt eller inget”-person med träning och tyvärr tränar hårdare än vad min kropp pallar.
  Ta hand om dig Emma och tack för all din ärlighet ☀️

 • Reply
  Julia Ingvarsson
  July 9, 2019 at 11:13

  Du kanske ska ta hjälp av någon som gör ett schema för dig? Jag har, som du, stor kunskap om mat och vad en bör och inte bör äta/göra osv. Men aldrig lyckats på egen hand. Tog hjälp av reFitness och fick grymma resultat utan att behöva tänka, kämpa eller gå hungrig. Kanske kan vara värt att tänka över?

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.