mental hälsa

Får en löpcoach vara tjock?

Tjock löpcoach

Foto: Ida Aspviken

Vet ni, det här är så typiskt mig. Att jag hittar en bransch och en nisch där jag inte alls passar in, och så ger jag mig fan på att bli bäst inom den. Det är samma sak med fysiken, som jag pluggade i så många år. Jag var en riktigt fashionista och partyprincessa, och tänkte att jag skulle ge mig in i nörd-världen och visa att man kan vara smart och snygg samtidigt. Och nu gör jag det igen, genom att vara tjock och utifrån sett vara idealbilden av en lat tjockis, men nu har jag bestämt mig för att ta träningsbranschen med storm.

Så helt utan skam och känsla för vad som passar sig anmälde jag mig helt fräckt till en löpcoachutbildning och här står jag idag med min första löpargrupp på g (platserna börjar fyllas på, så vill du anmäla dig så är det hög tid nu!). Självklart var jag tjockast och långsammast på utbildningen, där var ju annars bara “riktiga” löpare. När jag säger att jag arbetar som löpcoach så känner jag hur människor liksom gör en scanning av min kropp med ögonen, sådär förvånat. Men än så länge är det ingen som har sagt något, som tur är.

Men jag njuter av att krossa fördomar på det här sättet. Det är lika ljuvligt som att spränga bubblor i bubbelplast. Det känns befriande, och som om jag faktiskt gör skillnad. Jag älskar att bryta mig in i folks comfortzoner och röra om lite, och ge dem nya perspektiv. För att vara tjock innebär inte att man är otränad, och att vara otränad utesluter inte att man är intresserad av träning och hälsa. Och framförallt så utesluter det inte att man kan sitta inne på enormt mycket kunskap.

Bara för att jag själv inte kan motstå chipsen behöver inte det betyda att jag inte vet exakt vad chipsen gör i kroppen, eller för den delen vad ett löppass gör med kroppen. För det vet jag, lika bra som någon annan löpcoach, oavsett storlek. Kanske tom bättre, eftersom samhället sett till att jag inte ska kunna missa vad min tjocka kropp behöver för att bli smal. Så nu krossar vi den här myten att man måste vara smal för att löpträna, eller för den delen att man BLIR smal av att löpträna. Kan vi inte bara separera löpning från vikt alltogether och låta vikten handla om det den handlar om: mat, och låta träning vara medicin för själen när vi är upptagna med att tänka på hur odugliga våra feta kroppar är. Nu springer vi!

Vill du anmäla dig till min löpargrupp för nybörjare med start den 2:a maj, för dig som vill lära dig att älska att springa, oavsett kroppsform? Läs mer och boka din plats här!

You Might Also Like...

23 Comments

 • Reply
  jeanette sandelin
  April 13, 2017 at 1:27 pm

  Bara älskar detta ditt koncept! Du är GRYM!
  Hälsar Tant Grå i sö Dalsland som började löpträna
  vid 50 år fyllda. Love it.
  Påskkram 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:25 am

   Men åh tusen tack, vad kul att du gillar det ^^

 • Reply
  Therese
  April 13, 2017 at 1:37 pm

  Jämför med coacher inom idrotter på elitnivå. Väldigt många skulle bli totalt utklassade av dom aktiva rent praktiskt. Det betyder ju däremot inte att dom inte har stenkoll på vad dom gör och är bra på att få ur det bästa ur varje individ. Och om vi vänder på det.. bara för att du själv är grym på något så är det långt ifrån en garanti att du är en bra coach. Jag som varit involverad i lagidrott har sett otroligt många exempel på båda varianterna.
  Du har med andra ord precis lika mycket där att göra som vilken annan löpcoach som helst och du fyller ett väldigt viktigt hål i utbudet 🙂 Lycka till med löpgruppen!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:26 am

   Det är lite så jag tänker, man msåte inte vara gammal elitidrottare för att bli en bra coach 😀 det gäller ju att erfarenhet inom det man ska coacha inom samt pedagogisk kompetens.

 • Reply
  Carina
  April 13, 2017 at 2:36 pm

  *fnissar igenkännande åt din beskrivning av hur folk scannar av dig när du säger att du är löpcoach*

  Jag är ingen löpcoach men upplever ofta samma sak när jag (45+ och överviktigt) berättar jag jag deltagit i 6h och 12h, att jag klarat marathon och att jag anmält mig till UltraVasan 45. 😀

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:27 am

   Haha jag älskar när folk blir så satans förvånade. Som om det inte finns i deras världsbild att man kan göra något vettigt överhuvudtaget om man är tjock 😉

 • Reply
  Jessica
  April 13, 2017 at 2:58 pm

  Jag skulle så gärna anmäla mig till din löpgrupp, där skulle jag känna mig hemma för jag ser ut som du typ. Men jag bor på andra sidan landet, önskar det fanns nån som du här.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:27 am

   Men åh vad tråkigt att du bor för långt bort 🙁 Men vem vet, någon kanske snor min idé snart och startar upp på andra ställen 😉

 • Reply
  clara
  April 13, 2017 at 3:21 pm

  Vet du? Det här är varför jag gillar dig. Att du bara skiter i vad än som händer och jobbar för att du ska lyckas.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:27 am

   Ja vad annars kan man göra? 😀 då kommer man bara bli olycklig.

 • Reply
  Mari
  April 14, 2017 at 7:06 am

  Säger som Clara här, gillar dig så för att du gör precis det där du ska göra. Du gör det du gillar, oavsett vad. Och du SKA fortsätta så. Go girl. Jag vill också springa i din grupp, går det att göra på distans? 🙂 KRAAAAAAM

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:29 am

   Haha vet du det är faktiskt massor av folk som frågat om distans, så det kanske blir nästa grej 😉

   • Reply
    Mari
    April 17, 2017 at 3:33 pm

    Jaa, kör 😉

 • Reply
  Hanna
  April 14, 2017 at 10:52 am

  Det är därför jag fortsätter att kika in här! För att du är så jäkla grym och inspirerar! Jag är helt säker på att du kommer nå dina mål. Heja dig!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:30 am

   Men åh tack vad fint att höra! <3

 • Reply
  Johanna
  April 14, 2017 at 10:31 pm

  Det är precis därför jag tycker att du är så jäkla inspirerande! För att du verkligen visar att ALLA får och kan vara med och att löpning inte bara är för smalisar.

  Och som nån skrev här ovanför – tänk vad många småtjocka medelålders män som coachar elitfotbollslag utan att någon höjer på ögonbrynen.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:31 am

   Tack ska du ha för din fina kommentar! Och ja, du har rätt i det där med fotbollscoacherna…

 • Reply
  Åsa
  April 15, 2017 at 6:35 pm

  Fortsätt gör din grej för du gör det jättebra och du inspirerar!
  Blev så glad när jag läste ett inlägg tidigare där du skrev att du struntar i tiden och övar på uthållighet och sträckan istället.
  Det är precis så jag tränar också. Jag är inte snabb men ganska uthållig och på lördag springer jag min första halvmara på Atea Mälarmaraton. Det ska bli så kul! Sedan väntar Göteborgsvarvet 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:32 am

   Ja det är ju mycket coolare att springa lääänge än att springa fort tycker jag 😀 Jag menar, varje minut på en mara är lika jobbig oavsett om du är en överviktig småbarnsmamma eller en långbent kenyan. Det är bara det att småbarnsmamman måste samla fler minutrar innan hon går i mål 😉

 • Reply
  Camilla
  April 15, 2017 at 8:51 pm

  Personer som du behövs ju extra mycket i branschen! Heja!!!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 17, 2017 at 11:32 am

   Tack det är det jag känner med, får försöka göra mitt bästa för att öka mångfalden i träningsbranschen 🙂

 • Reply
  Lillian
  April 17, 2017 at 7:49 pm

  Bra tänkt där, heja dig! Klart du kan vara löpcoach, det sitter inte i utseende, precis som så mycket annat utan i hur bra du kan lära ut och inspirera andra.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   April 19, 2017 at 1:21 pm

   Ja jag hoppas bara att jag är bra på det också 😉

  Leave a Reply