Menu
lifestyle

Är man fet får man ingen kanelbulle

DSC_0034 2

Hade ingen bild på en kanelbulle, åt upp den för fort, så fick bli marängswiss istället. 

Är man fet får man ingen kanelbulle

Idag är det kanelbullens dag. Denna “högtid” har vuxit och blivit ett enormt jippo de senaste åren som ingen kan ha missat. Men samtidigt som vi peppras med bilder av sockerstinna, totalt näringslösa, men väldigt goda bakverk, så finns det en inte så fin baksida av det här. Är du fet så får du inte vara med och fira. För feta människor ska tänka på sin hälsa och inte äta så mycket skräp. Den allmänt accepterade bilden av feta är fortfarande att de är lata frossare, totalt värdelösa för samhället, och de ska helst inte synas alls, och än mindre äta kanelbullar offentligt. (och som om man vore mindre värd bara för att man är sofflocksfrossare?!)

Feta skall konstant läxas upp

Det här är bara ett exempel, dagen till ära, på en exkluderande kultur som konsekvent sätter tjocka människor i andra hand. Men det finns ingen som är så väl inläst i viktminskningsstrategier, hälsorisker och fetma som de feta själva, tro mig. De flesta har från barnsben fått varnande fingrar höjda i sina ansikten, och självhatet som mullig tonåring visste inga gränser. Och då var jag ens inte särskilt mullig, om man jämför med många andra. Att jag numera är långdistanslöpare och ska springa en halvmara, min fjärde i raden, på lördag tycks inte vara relevant. Att jag inte har en tillstymmelse till diabetes och perfekta värden i övrigt är inte viktigt, inte när jag samtidigt väger 30 kg mer nu än då. Jag måste ju gå ner i vikt, för hääälsans skull.

Blir man automatiskt sjuk om man är tjock?

Det här är budskapet som vi matas med varje dag. Gå ner i vikt eller dö. Döden kommer dock oftast inte i form av hjärt- och kärlsjukdomar, utan i form av depressioner, misshandel, felaktig läkarvård, och självskadebeteende. Det finns fysiska sjukdomar som är förknippade med en högre vikt, men alltmer ifrågasätts antagandet att detta är ett orsakssamband. Metabolt syndrom, vår tids största hälsobov, drabbar även smala, och vissa källor hävdar att så många som 40% av de metabolt sjuka är normalviktiga. Men dessa personer får frossa i kanelbullar som om det inte fanns någon morgondag, utan att få “goda råd” kastade över sig så fort de vågar visa sig i dagsljus.

Ska vi äta den förbaskade bullen eller inte?!

Jag är trött på det här dubbla budskapet med tillhörande dubbelbestraffning som drabbar framförallt feta. Att vi å ena sidan är sorgliga fetton som ska låta bli allt vad kanelbullar heter, trots att vi kanske är fullt friska, men å andra sidan kan i väl för fan unna oss en bulle pga konsumtionshetsen kräver det. Jag tycker det är sorgligt att kanelbullens dag har blivit en så stor grej, för det uppmuntrar till konsumtion av livsmedelssubstitut som inte är hälsosamma för någon. Men än värre blir det när några förväntas värja sig mot den massiva marknadsföringen men inte andra, och allt slutar med att alla tar skada på ett eller annat sätt när detta leder till en vrickad fatshaming-kultur om vem som är mest lämpad att äta bullar och vem som ska ta samhällsansvar.

Samhället ska sluta marknadsföra socker

Det är upp till varje individ om hen vill äta en kanelbulle eller inte. Varje människa är fri att bestämma över sin egen kropp. Men det här samhällsklimatet där individen som drabbas förväntas ta personligt ansvar för ett samhällsproblem är inte hållbart. Jag kommer inte bota samhällets välfärdssjukdomar genom att hoppa kanelbullen, och du kommer inte att bli sjuk i diabetes av att äta den. Men när ett helt samhälle uppmuntras till en sjuklig konsumtion av socker och samtidigt ges dåligt samvete för att vi inte kan låta bli att äta, då har någonting gått jävligt snett. Är det rimligt att den enskilda feta individen ska få bära hundhuvudet när allt vi gjorde var att äta en kanelbulle, trots att det är samhället som ur ett större perspektiv kanske ska sluta marknadsföra socker som något bra?

Jag säger nej till fatshaming och ja till sockerskatt. Vad säger du?

6 Comments

 • Hanna
  October 4, 2016 at 22:48

  Jag håller med om sockerskatt. Nu äter jag inte lika mycket socker längre men jag märker direkt på kroppen när jag fått i mig för mycket socker. Jag blir sugen på precis allt. Ett sug som varar i flera dagar. Hemskt ju! Fatshaming säger jag definitivt nej till.

  Reply
  • Emma Hå
   October 5, 2016 at 09:49

   Ja socker är så sjukt beroendeframkallande :O Man blir ju sugen bara man tänker på det.

   Reply
 • Reach Your Goal
  October 5, 2016 at 09:00

  Jag säger också ja till sockerskatt, det skulle vara det bästa då matindustrin bara bryr sig om pengar så något ansvar därifrån kommer vi aldrig att få. Signalsubstanserna vid intag av den “perfekta” kombinationen av socker, fett och salt gör oss beroende oavsett hur mycket kunskap vi har kring kost och hälsa, ändå får produkterna säljas fritt.

  Reply
  • Emma Hå
   October 5, 2016 at 09:51

   Ja verkligen :O Jag tycker det är helt orimligt att enskilda människor ska få skiten för något som utvecklats och marknadsförts under så många år med så mycket pengar i bakgrunden. Vi höjer ju alkoholskatten för att minska alkoholkonsumtionen, då kan vi göra samma sak med socker för att fler människor ska slippa drabbas av följdsjukdomarna.

   Reply
 • Nipe
  October 5, 2016 at 21:16

  Ja till sockerskatt! Har vi alkoholskatt så varför inte? På kanelbullens dag låg jag hemma i förkylning och scannade av alla sociala medier dagen lång. Kanelbullar så långt ögat nådde, framför allt från träningsbloggare. Det verkade nästan som om man nästan var tvungen att äta kanelbulle igår, i alla fall om man var träningsfreak, för då kan man ju unna sig, eller? Jag håller med dig, vi med övervikt kan inte göra samma sak riktigt. Vi ska typ skämmas.
  Men igår, det var faktiskt bara en enda person av dessa träningsbloggare som ifrågasatte att kanelbullen har en egen dag och det var Jonas Colting. Säga vad man vill om den karln, men där träffade han rätt. Varför ska denna bulle få denna höga status? Varför säljer vissa butiker kanelbullar med rosa strössel på till förmån för Cancerfonden? Så att vi som kanske tänkt stå emot ska ha dåligt samvete för att vi inte vill skänka pengar? Behjärtansvärd välgörenhet, jag säger inte det, men att koppla ihop det med socker, vars komsumtion kopplas till sjukdomen? Jag hade hellre sett att man skänkte pengar för varje köpt grönsak i grönsaksdisken istället.

  Reply
  • Emma Hå
   October 6, 2016 at 11:29

   Håller verkligen med. Helt sjukt vilka strategier de utsätter oss för, och sedan när vi ger efter och äter en bulle för att vara schyssta och stödja cancerfonden så får vi skit för att vi är tjocka och belastar samhället. Blir så jäkla trött…

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.