Menu
lifestyle

Förkylningen från helvetet

Ja, vänner vad ska man säga. Det har inte blivit särskilt mycket gjort hemma hos mig de senaste veckorna. Jag har drabbats av en ytterst elak förkylning nu har suttit i 2 veckor. Jag hade en ambition om att väga mig den här veckan för att få en obruten kedja i statistiken, men nope, så blev det inte. Hade helt enkelt inte ork.

Det började efter att jag var på Liseberg med mina syskon för två lördagar sen, och efter tre dagar på halvfart började jag känna mig lite bättre och gick till jobbet. Två dagar hann jag jobba, och sedan var jag i princip sängliggande hela förra helgen, med en sådan hosta att jag endast sov några enstaka timmar per natt, upphackat av hostattacker med stora mängder segt slem. Sjukskrivningen var ett faktum, och vägningen ställdes in. Jag masade mig ut på en zombie-promenad till lokala Apoteket och köpte på mig ett lager av Ipren, Alvedon, Bisolvon och en ny astmainhallator.

Under början av veckan så körde jag alla trick i boken. Förutom regelrätt medicin så gjorde jag även kanna efter kanna med ingefärsshots, tog D-vitamin, zink och dubbla dosen omega-3, pepparrot på sked, ja jag tryckte till och med i mig en rå vitlöksklyfta, med hostattacken (och andedräkten) från hell som resultat.

Besök hos läkaren

I onsdags hade jag sedan en tid tillbaka ett läkarbesök inbokat för att utreda min allergi, och jag tänkte att jag passar på att be dom kolla upp halsen med. Jag snorade och hostade, med lock för öronen och smärta i hela kroppen och var rädd att jag drabbats av både lunginflammation och bihåleinflammation. För att inte nämna halsfluss eller öroninflammation. Men på onsdagen så hade allt lättat lite, och jag fick träffa en underbar läkare som skickade en remiss för allergivaccination, och sedan kollade hon upp lungor, hals, syresättning, blodtryck och sänka. Det visade sig att alla värden så normala ut, och jag inte hade någon bakteriell infektion som gick att medicinera. Således var det bara att masa sig hem igen och fortsätta kureringen.

På torsdagen mådde jag ännu lite bättre, men på kvällen fick jag ont i halsen igen. Det gjorde så ont att jag knappt kunde svälja, och vaknade flera gånger på natten med andnöd. En googling bort fick jag beskedet att det kunder vara struplocksinflammation, men när paniken lagt sig och jag läst lite mer så insåg jag att det är väldigt ovanligt, och dessutom hade jag ju inga bakterier i kroppen. Och jag kunde ju faktiskt andas, det var nog mest inbillning för att halsen gjorde så ont och jag låg och spände mig. Jag gjorde “sjungtestet” och låg och sjöng Amazing Grace i sängen mitt i natten. För som någon vis (mamma) sa: kan man sjunga så kan man andas. Ett trick jag brukar ta till ibland när paniken sätter in.

På bättringsvägen

Hela fredagen gick jag runt med vad som kändes som ett sandpapper i halsen. Det kändes tjock, rapsigt och gjorde fruktansvärt ont. Men jag lyste med lampan och det såg faktiskt varken rött eller svullet ut. Faktum är att det såg helt normalt ut. Jag misstänker att det kanske kan ha varit en mekanisk smärta, från att ha gått runt och hostat och harklat så länge nu. I vilket fall så hade smärtan gått ner rejält imorse, och med Ipren i kroppen känner jag mig nästan frisk. Dock så vet jag bättre än att ropa “hej” än, för den här förkylningen har vart den värsta och mest långdragna förkylning jag någonsin vart med om. Och sedan i måndags ligger även min stackars kille däckad i samma virus.

Dagarna flyter ihop, men imorgon vet jag iallafall att det är söndag, och då är tanken att vi ska fira ett av mina syskonbarn. Presenten är inslagen och klar, men vi får helt enkelt se hur vi mår imorgon. Jag tänkte inte riskera att inte kunna gå till jobbet på måndag, för nu börjar det nästan kännas löjligt. Inatt fick jag sova 10 timmar utan avbrott, vilket är närmast att likna med att komma till himmelriket. Får jag ett par sådana nätter till så håller jag tummarna att jag ska vara mig själv snart igen. Det lär dock dröja innan jag vågar mig på någon intensivare träning, tills luftrören läkt helt och alla symptom är borta.

Spara

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.