fitness

Första veckan på en hållbar matplan

För första gången på väldigt länge så känns det som om jag gjort en helt okej matvecka, men tyvärr så syns det inte på vågen. Jag har ätit lagad mat två gånger om dagen, grötfrukost varje dag samt hållt mig ifrån både läsk och godis med undantag från helgen. Då var jag och killen i Danmark över dagen och jag lyxade till det med en mjukglass och några drinkar på kvällen. Raskt sprang dagens kaloriintag iväg över 4000 kcal… Men annars har jag legat mellan 2200 och 2400, vilket är en lagom nivå för mig när jag tränar.

  • Vikt: 96,4 kg (+0,6 kg)
  • BMI: 33,8,0 (+0,3)
  • Midjemått: 99,0 cm (-0,5 cm)
  • Midja/höftkvot: 0,81 (-0,01)
  • Kroppsfett: 46,5% (+0,7%)

Problem nummer två då är ju att jag inte har tränat så mycket som jag har ätit för. Bara två pass blev det, om än två bra pass. Men den dieten jag följer är anpassad för att jag ska träna varje dag med ett högt kaloriintag och ett högt proteinintag. Trots detta och trots att vågen visar plus så känner mig jag väldigt nöjd. Det är numera flera år sen jag kunde hålla i en matplan i mer än ett par dagar, oavsett hur den är utformad, så det här är ändå en stor vinst för mig. Jag är right back up, kände inget behov av att hetsäta “för att det är måndag imorgon” igår, utan jag fortsätter som jag gjort och försöker finslipa detaljerna så gott det går.

Prio just nu är att orka med marathonträningen och återhämta mig tillräckligt utan att samtidigt gå upp i vikt. Varje kilo ner är värdefullt inför maran, men jag har helt klart mer att vinna på att springa mer. Därför lägger jag inte alltför stor värdering i ett halvkilo upp, speciellt inte eftersom jag fick mens förra veckan och då samlar jag alltid på mig ett par extra vattenkilon.

Jag hade mina tvivel förra veckan efter att ha gått upp ett halvkilo om dagen tre dagar i rad. Äter jag för mycket? För stora mellanmål? För mycket kolhydrater? Men så kom mensen och i samma veva gick jag och kissade fyra gånger på fyra timmar och plötsligt var jag nere på normalnivå igen. Ett lysande exempel på hur man inte ska tänka kortsiktigt, men att faktiskt mäta varje dag kan ge värdefulla insikter om hur kroppen fungerar.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.