biohacking

Första veckan som vegan – hur har det gått?

dsc_0004

Att äta vegansk mat är inga problem

Idag har jag varit vegan i 6 dagar, och jag har dessutom levt på 35 kronor om dagen lika länge, så jag tänkte ge er en liten uppdatering kring hur det går! Först och främst kan jag ju säga att vegansk mat är precis som köttmat, fast… vegansk. Det är ingen större skillnad på smakerna, och vegansk mat är otroligt mångsidig. Och då har jag inte ens använt mig av köttsubstitut som sojafärs eller liknande, utan bara grönsaker och gryn rätt igenom. Gott är det också!

När snuttefilten rycks bort blir det jobbigt

Däremot så lider jag av att inte kunna äta mina vanliga go-to sockriga snuttefiltar. När jag säger att jag är godissugen brukar folk kontra med “ta en frukt”. Inget gör mig mer provocerad! Det är inte frukt jag är sugen på, det är just den där chokladen från just det där märket. Ingenting annat kommer att duga, inte ens en snarlik choklad från ett annat märke. Jag är liksom inte typen som stillar ett sug med något annat, jag MÅSTE ha exakt det jag är sugen på, annars får det vara. Och där har jag åkt på en rejäl törn, för INGEN av mina favoriter visade sig vara vegansk. Förutom pepsi max då, som är helt och hållet laboratorieslask. Och detta tog mig oväntat hårt.

dsc_0006

En minskning på 75%!

Men samtidigt har jag klarat mig oväntat bra. För det enda onyttiga jag har ätit under veckan är någon påse jordnötsringar, ett par grillchips och lite lakrits. En spott i havet jämfört med vad jag brukar äta. Totalt har jag spenderat 93 kr på onyttigheter inklusive pepsi max, vilket är 38% av min budget. Jämför det med 50% förra månaden, vilket motsvarar 375 kr i veckan. En minskning av godisätande med 75%. Inte illa.

Ska jag välja billigt eller näringsrikt?

Men problemet återstår, för mina förråd av konserverade bönor och krossade tomater börjar sina här hemma. Maten kommer att bli dyrare snart, och 93 kronor på skräp är 93 kronor för mycket. Jag ska därför göra mitt absolut bästa för att minska den siffran ännu mer under den här veckan. Jag tänkte också att jag kanske skulle slänga upp lite recept på billiga rätter som jag använder mig av. Men jag brottas med om jag samtidigt ska näringsberäkna dem, för jag vill inte uppmuntra människor att äta mat som inte ger tillräckligt med näring. Jag menar, potatissoppa kostar typ 3 kr, men man kan inte leva på potatis hur länge som helst. Vad tycker ni, vill ni ha lite recept som kan ses som “nödrecept” när ekonomin är skral, eller vill ni ha kompletta veganska måltider som kanske kostar lite mer, men som innehåller tillräckligt med näring?

dsc_0001

Billigt eller näringsrikt – vad tycker du?

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Camilla Lind
  November 7, 2016 at 9:44 am

  Jag tycker näring är bättre än billigt. Kanske kan du tipsa om både ock?

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 7, 2016 at 9:46 am

   Ja jag tänker ju givetvis försöka hålla maten så billig som det går, men det går ju liksom att göra absurt om jag inte tar hänsyn till näringinnehållet 🙂 tänk pasta utan något till liksom haha.

 • Reply
  Evelina
  November 7, 2016 at 5:47 pm

  Ser gärna billiga recept för lite tips, men du kanske kan lägga till en brasklapp av något slag om det känns tveksamt? Typ, “näringsinnehåll ej beräknat”? Ibland kan det ju vara så att man ätit okej till lunch och bara vill fixa något lätt på kvällen, då kanske det inte är lika viktigt att det är fullständigt näringsrikt. Sedan ser jag även gärna tips om goda veganska rätter som är lite dyrare också, så både också kanske är bra ändå som Camilla var inne på.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 8:03 am

   Tack för din input, något gott ska jag försöka få till! 😀

 • Reply
  Kapten
  November 7, 2016 at 6:23 pm

  Näringsriktig! 😀

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 8:03 am

   wohoo!

 • Reply
  Alexandra
  November 7, 2016 at 8:42 pm

  Potatis är ju iofs en av de bästa livsmedlerna! Både näringsrikt, billigt och mättande. Men så klart behöver man ju variation för att få i sig allt man behöver. 😊

  url: http://tenderlyn.blogg.se/2016/september/biffar-pa-gula-artor.html Här är ett recepttips 😁 Det vore kul iaf att få läsa lite vad du äter just nu!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 8, 2016 at 8:04 am

   Ja alltså jag skämtar inte, potatis är det mest underskattade livsmedlet ever!! Typ jordens guld. Men man måste äta ungefär 2,5 kg för att få i sig 2000 kcal… så blir till att hitta bra komplement 🙂

  Leave a Reply