lifestyle

Frukost mot leptinresistens

Det här är vad jag har ätit till frukost hela veckan: kycklingfilé stekt i kokosolja med vitlök, salt och spenat samt en avokado. Fullproppat med protein och en hel del nyttiga fetter. Faktum är att jag äter hälften av dagens protein redan tidigt på morgonen och det har sina skäl. Eftersom jag är överviktig och dessutom en nattmänniska så är det ganska så troligt att jag har leptinresistens. Leptin är hormonet som styr vår mättnad, och om man är resistent mot det hormonet så har man svårt att känna sig mätt. Man är konstant sugen och går och småäter. Ofta är detta kombinerat med att leptinrytmen över dygnet är fel: det utsöndras mer på natten och mindre på dagen, så att man dessutom blir sugen på kvällen istället för hungrig på morgonen.

Så för att återställa kroppens naturliga leptinrytm och -känslighet så ska man börja dagen med mycket protein och inga kolhydrater. Jag har ännu inte läst in mig helt på mekanismen om varför just protein, men det har någonting med kortisol och sköldkörtelhormon att göra (skal helt klart snoka vidare i det här!). Det viktiga är att man inte äter några kolhydrater på morgonen, för kolhydrater ökar serotoninnivån och gör en trött och sömnig – något som vi istället vill ha på kvällen. På morgonen ska vi vara pigga och alerta, med högt kortisol, lågt leptin och lågt insulin.

Just nu är det för tidigt att säga om jag märker några resultat, för det tar ca 6 veckor av ganska så strikt diet för att få till något. Men jag tänker att om jag kan börja med den här vanan så är ju ingen skada skedd. Jag menar, ingen har ju dött av lite extra kyckling och avokado liksom. Sen är ju tanken att jag på sikt ska försöka hålla mig till min högfettlunch och högfettmiddag med, gå och lägga mig i tid och gå upp i tid. När jag har gjort det i 6 veckor har jag omkalibrerat mina hungerhormoner för att jobba med mig istället för emot mig, men hur jag ska klara de här 6 veckorna är bortom min förståelse. Men jag försöker så gott jag kan. Har ingen lust att vara hungrig och tjock för alltid.

Har du gjort en leptin reset något gång? Är det något du skulle vilja prova?

Spara

Spara

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Linda lindberg
  February 3, 2018 at 13:13

  Har du kollat in martina johanssons sida och sök på taurine . Ett kosttillskott som hjälper leptinet.
  Hon är grym på biohacking .
  Jag har jätte problem med hunger/ mättnad och det har blivit bättre med fasta där jag hoppar frukost.
  Nu lämnar jag på tallriken , aldrig hänt innan .

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2018 at 09:13

   Yes jag följer henne :D Ett problem är dock att hon och jag har extremt olika förutsättningar. Hon var väldigt smal och försökte bygga muskler och skapa former, jag är mer åt andra hållet, har både muskler och fett och problemet att jag äter för mycket istället. Men läser och inspireras!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.