Menu
lifestyle

Hälsa är en oväntad balansgång

Min hälsofilosofi

Vi dömer varandras hälsa godtyckligt

Hälsa klingar olika för olika människor. Vissa ser glada leenden i solen, andra ser magrutor och droppande svett, en del ser hurtfriskt präktiga typer som lever på sallad, andra ser sig själva utan den sjukdom som för närvarande plågar dem. För de allra flesta är hälsan starkt kopplad till kroppen, till vad man äter, att man tränar och rör på sig och håller sig borta från saker som tobak och alkohol. Det fysiska utseendet och de beteenden man utför offentligt blir automatiskt omvärldens mått på hur hälsosam man är. Och ingenting kunde vara mer fel.

Magvalkar eller magrutor?

Hälsa är till viss del definierad av dina kroppsliga parametrar. Du måste ha bra värden, fungerande organ och någorlunda motorisk förmåga för att kunnas kallas hälsosam. En del av de sjukdomar som kan drabba oss syns på utsidan, som brutna ben eller hudcancer, men många gör inte det. Och framförallt så finns det många faktorer som kopplats ihop med ohälsa, som inte alls behöver ha ett samband, som övervikt och synliga muskler. Magvalkar är mycket starkare förknippade med ohälsa än magrutor, trots att det är kroppsbyggaratleterna som oftare förlorar mensen, får näringsbrister och magproblem än de med 10 trivselkilon för mycket. Här blir det så fel, när man låter ens egna skeva uppfattning om vad som är en hälsosam kropp definiera ens egen hälsa.

Blanda inte ihop hälsa med fysisk form

Det är absurt att påstå att man vill gå ner de sista 5 kilona för hälsans skull, för viktnedgång är i regel en ganska ohälsosam process. Precis som att skala av allt fett man har på kroppen för att visa sina definierade, men uttorkade och svaga, muskler under en bikini fitness-tävling. Att sträva efter ett visst utseende vägrar jag fördöma för det är varje människas enskilda val, men det har ingenting med hälsa att göra. Fåfänga, ideal och annat styr här. Men hälsa, nej.

Den fysiska hälsan är objektiv och mätbar

Så nu har vi konstaterat att utseende och hälsa ibland går hand i hand, men oftast inte. Jag själv är ett levande exempel, som fick perfekta värden på nästan alla mina tester, och extra bra på allt som generellt kopplas ihop med övervikt. Jag tränar och springer mycket och har inte det minsta ont i knäna, jag överkonsumerar socker som om det inte finns någon morgondag, men både fasteblodsocker och långtidsblodsocker är så låga som de kan vara. Det krävs helt enkelt ganska ingående undersökningar för att kunna mäta och definiera en persons fysiska hälsa. Men detta är bara halva historien.

Hälsa

Den enskilt största hälsoboven på alla plan

För det som verkligen påverkar vår hälsa är hur vi mår psykiskt. Hur känner vi oss? Är vi lyckliga? Stressade? Känner vi oss omtyckta och bekräftade? Känner ni till Maslows behovstrappa? Jag tror att alla delar måste vara mer eller mindre uppfyllda för att vi ska känna oss hälsosamma och lyckliga. Vi måste vara trygga i oss själva, ha fungerande relationer, en trygg tillvaro och en meningsfull vardag. Har vi inte detta bli vi stressade, och finns det en enskild faktor som jag tror inverkar mest på vår generella hälsa så är det tärande, skavande, urholkande stress som äter upp vår livsglädje, fyller kroppen med kortisol, sätter igång flyktreaktioner och sätter läkande processer på hold. Vi kan helt enkelt inte må bra om vi är slavar under kronisk stress, och när hjärnan tar stryk tar även kroppen styrk.

Vad händer om vi slutar kompromissa?

Det tar emot att säga det, men min hälsofilosofi handlar om det präktiga uttrycket balans. Men nu menar jag inte sallad till lunch och choklad på helgerna. För jag tror att det finns vissa saker som man mår bättre av ju mindre man äter, exempelvis tobak, alkohol och socker. Men som jag redan påvisat så har inte alltid detta några faktiskta effekter. Det går att äta socker utan att dö i diabetes, och det går att dricka vin på fredagskvällarna utan att få skrumplever vid 45. Kroppen har buffertsystem som tar hand om det här. Men jag frågar mig då: vad hade hänt om kroppen inte behövde använda dessa buffertsystem? Om kroppen istället för att oskadliggöra en halv flaska rödvin kunde fokuserat den energin på att koppla samman nervceller eller bygga muskler, vad hade hänt då? Om kroppen fick slippa alla dessa små nålstick och kunde spendera all sin energi på att utveckla sin fulla potential, vart hade jag vart då?

“Är den kroppsliga stress jag utsätter mig för genom att göra det här, större än den mentala stressen av att låta bli?”

När hjärnan och kroppen vill olika

Nej, det är inte balans mellan nyttigt och onyttigt jag pratar om, utan balans mellan fysisk och psykisk hälsa. Ofta sammanfaller dessa med varandra, som när det handlar om sömn, samlevnad och trygga, bekväma hem och arbeten. Men ibland går dom isär, som när hjärnan vill ha cocktails men kroppen vill ha gröna smoothies. Och då måste man göra små avväganden. Är den kroppsliga stress jag utsätter mig för genom att göra det här, större än den mentala stressen av att låta bli? Är det värt att belasta kroppens buffertar med det här, eller handlar det bara om en craving som kommer bryta ner mig i det långa loppet?

Hur jämför man det ojämförbara?

Och här ligger den stora utmaningen: att väga kortsiktiga belöningar mot långsiktiga, och jämföra äpplen och päron med någon slags gemensam hälsovaluta. Det är här många gör fel, och det kan gå väldigt snett. Speciellt när det visade sig att man gjorde en sig en rejäl björntjänst på alla plan genom att uppfylla sina tillfälliga behov. Det är inte hälsosamt, varken kort- eller långsiktigt att äta godis om man får ångest av det. Det är inte heller hälsosamt att jaga de sista fem kilona om man samtidigt övertränar, underäter och ger sig själv en ätstörning. Att lösa den här ekvationen där vad jag vill ha och vad jag behöver ska sammanfalla till någon sorts hälsosam tillvaro, är mitt allra främst mål, både med den här bloggen och med mitt liv i allmänhet. Att ha en kropp jag är estetiskt nöjd med utan att tränga ner den i en onaturlig mall, att uppleva mycket utan att rusa genom livet, att ibland välja den gröna smoothien för att jag vill, inte för att jag måste. Men nu är jag nyfiken:

Var är hälsa för dig?

20 Comments

 • Malin
  November 14, 2016 at 23:50

  Åh, vilket jättebra inlägg Emma! Håller med om precis allt. För mig är den där balansen jätteviktig, men ack så svår att hitta ibland! Mer om det på onsdag 😜

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:13

   Åh tack vad glad jag blir! Ja visst är den där balansen väldigt hal :O

   Reply
 • Martina Johansson
  November 15, 2016 at 05:08

  Väl talat, och välskrivet som vanligt. Spot on!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:14

   Tusen tack, vad kul att du tittar in! :D

   Reply
 • Anna Böe
  November 15, 2016 at 05:36

  Nu har du snuddat vid ett av mina kärnämnen från min grundutbildning. Läs Katie Eriksson som är professor i omvårdnadsvetenskap. Det ger ett helt annat djup om vad hälsa är.

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:14

   Tack för tipset, ska kolla in ;)

   Reply
 • Ekomorsan
  November 15, 2016 at 06:50

  Hälsa för mig är att hitta en balans där jag inte är så mycket antingen eller. Där jag äter hälsosamt i flera veckor för att sen äta kakor, glass och drick chailatte dubbelt så länge. Att inte träna 7 dagar i veckan tills jag får en förkylning och sen låta gymkortet ticka på oanvänt i plånboken.

  Målet är att hitta en gyllene medelväg men är det ens möjligt?

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:15

   Ja precis, att inte kastas mellan ytterligheter hela tiden, det skapar både fysisk och psykisk stress. Det är svårt att hitta men jag tror nog det går!

   Reply
 • Camilla
  November 15, 2016 at 07:08

  Superbra inlägg Emma!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:17

   Tack så mycket! <3

   Reply
 • Mari
  November 15, 2016 at 07:51

  Men nedrans så bra skrivet. Amen.
  Hälsa är också för mig, den där balansen. Men vi alla måsta komma ihåg, det som är balans för mig kanske inte är balans för någon annan. Jag strävar efter min egna balans, den JAG mår bra av. Den innefattar allt det goda i livet… jag vill inte sträva efter massa förbud och ideal att följa. Jag är Jag och jag väljer det Jag mår bra av. Punkt. Typ :) Kram fina du

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 11:18

   Ja precis, det är UPPLEVELSEN om hälsa som liksom är självuppfyllande. Upplever man att man inte är hälossam så kommer man liksom automatiskt glida in i stressträsket, oavsett hur nyttigt man äter och tränar, och detsamma gäller tvärtom. Om man är nöjd och mår bra så blir det en positiv spiral :)

   Reply
   • Mari
    November 15, 2016 at 17:53

    Men exakt. Helt rätt .)

    Reply
 • Anonymous
  November 15, 2016 at 15:39

  Håller med dig om att hälsa är så mycket mer än bara mat och träning. Det handlar inte bara om att vara frisk eller sjuk. Helheten är viktig. För mig handlar det om att ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav. Balans mellan träning, mat, jobb, tid för kompisar och intressen mm.

  Jag gillar att ha ett salutogent tänk kring hälsan så den kan främjas istället för att förebygga olika sjukdomar mm genom exempelvis för mycket träning. En bra grundfråga när det handlar om hälsa är: “Hur kan vi bibehålla vår nuvarande hälsa eller förbättra den?” jag försöker alltid att tänka på min hälsa som en punkt på en kontinuumskala, där jag alltid är frisk men mår olika bra beroende på hur jag mår just nu. Ska jag träna mer, äta bättre eller ta mig tid att träffa kompisar trots att jag har mycket att göra? Försöker prioritera det jagmår bäst av just nu. Dock oftare sagt än gjort…

  Detta känns som ett bra grundtänk men sen är det en annan sak att göra det. Precis som till allt annat krävs det motivation, tid och ork…

  Det är alltid kul att gå in här och läsa nya intressanta och motiverande inlägg :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 21:51

   Tack för en intressant kommentar! Jag gillar idén av den där skalan, det är liksom inte svart eller vitt – hälsosamt eller ohälsosamt. Tack för att du tar dig tid och läsa och kommentera! :)

   Reply
 • Anonymous
  November 15, 2016 at 18:14

  Klart hälsa är en balansgång. Däremot tror jag det är farligt att ta för lätt på tex övervikt kontra bra värden/friska knän. Precis som att rökning i sig inte är en riskfaktor för lungcancer utan åren exponerade för rökning, ålder i sig inte är en riskfaktor för artros utan åren ett svagt brosk belastats/ett frisk brosk belastats för mkt är övervikt i sig kanske inte en riskfaktor för så mkt utan antal år organ och kropp belastats av den. Jag träffar aldrig/mkt sällan en överviktig -30:are med dåliga värden. Sällan någon under 30 alls med dåliga värden. Jag beundrar dig för det du gör, men jag hoppas för din skull att du får ordning på ditt matberoende. Jag har haft en matfixation/ätstörning på annat vis och vet vlket helvete det är att bli/bete sig friskt. Men det går. Heja!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 15, 2016 at 21:53

   Tack, det är sådana här kommentarer som gör det så himla kul att skriva offentligt om sådana här ämnen. Jag hade inte ens tänkt på det hela från det här perspektivet, men nu när det du säger det så är det ju självklart att ohälsan kan komma senare i livet. så roligt att få nya infallsvinklar och dra lärdomar av sina kloka läsare!

   Reply
  • Elina
   November 16, 2016 at 09:47

   Precis vad jag tänkte! De flesta 30-åringar har ju som sagt normala värden, men det blir en ackumulerad belastning med åren.
   /Snart läkare

   Reply
 • sökaren
  November 22, 2016 at 11:21

  Ditt inlägg fick mig verkligen att tänka till och det formas ett blogginlägg i huvudet. Tack! Många har kommenterat att övervikt är farligt på lång sikt. Här är en intressant artikel om en studie kring just detta: http://traningslara.se/ar-du-overviktig-men-frisk-for-manga-ar-det-bara-tillfalligt/

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 22, 2016 at 11:26

   Spännande, tack för tipset!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.