Menu
lifestyle

Idag lät jag valkarna se solen! (och ett mördarpass som heter duga)

IMG_5447 a

Vi var ute och fotograferade bilder till min kommande bok igår. Här får ni en preview! 

Idag åkte tröjan av för första gången

Idag gjorde jag något som jag aldrig gjort förut, för att jag aldrig vågat. Jag tog makten över min egen kropp, och gav mig själv tillåtelsen att finnas på exakt samma villkor som alla andra löpare som hänger i krokarna kring Skatås. Vad det innebar i praktiken är att jag gav mig ut på långpass, iklädd enbart sport-bh och shorts. Åtminstone två valkar fram och två valkar bak blev det, eftersom båda plaggen satt åt. De är ju trots allt löparkläder, och löparkläder ska ju sitta åt. Shortsen var visserligen höga, och jag hade vätskebältet precis över putmagen, men ändå!

LÄS MER:
>> En ny löpare är född

Jag tar makten över min egen rätt till löpning

Det här innebär att jag stolt kan pricka av nummer 50 i Bloggar om hälsas julikalender, och i samma veva bestämde mig för att aldrig springa ett pass i värme med kläder på igen. Herregud, jag som har så svårt att bli brun måste ju ta varje chans till lite extra färg på magen, hehe. Jag utmanade dessutom mig själv lite extra genom att springa de första kilometrarna på asfalt, mitt bland folk, och springa förbi två stora badplatser som var knökade med människor. Jag mötte många smäckra smala löpare som gjort som jag och kastat tröjan, och jag liksom kände att även om jag är tjock och långsam och knallröd, så är jag ändå en av dem. Jag är nu en fullt utblommad långdistanslöpare och springer precis som alla andra och på samma villkor och med samma självklara rätt till spåren!

Åh så långpasset då…

Men själva passet är en annan femma haha. Jag hade siktet inställt på mina himla 23 kilometer som jag ännu inte lyckats pricka av, och paniken över att jag ska springa ett maraton om 10 veckor är aldrig mer än en tanke bort. Det började bra, och som på alla mina långpass så satte jag farten efter benen. Det kändes bra, och jag märker verkligen att mina korta snabba pass och intervaller har gett resultat! Trots värmen så pinnade jag på i 7:50 min/km, nästan en halvminut snabbare än min vanliga behagliga långpassfart! Det finns hopp! Och hade jag bara hållit mig till mina välkända flacka stigar längs åttan så hade jag gjort ett fantastiskt pass, men jag skulle prompt ge mig på att springa runt Delsjöarna. Och ni som tycker Skatåsmilen är backig kommer blekna när ni ser den här vägen.

LÄS MER:
>> Att sätta ord på motivationen

Detta är ett pass jag inte gör igen

Från att ha lufsat på i evighetstempo så sänktes plötsligt farten, benmusklerna fick jobba och plötsligt började vattenförrådet i vätskebältet sina oroväckande fort. Man springer alltså längs stranden runt två sjöar, och det här är sjöar som är omgivna av berg. BERG. Upp och ner, upp och ner slingrade sig vägen i serpentiner i den tryckande värmen, och det som jag tänkt skulle bli ett lugnt och behagligt långpass förvandlades snabbt till ett mardrömdslikt backpass där man aldrig tycktes komma över krönet. Vid 13 km var mitt vatten slut, jag var överhettad och hade ont. Och då kom en backe som var så brant och så lång att de hade byggt en trappa i den, och då gav jag upp. Jag började powerwalka istället, och enveten som är så körde jag på, tog inte snabbaste vägen hem utan fullföljde min runda runt sjöarna. Det skulle visa sig att hela slingan blev 19 km, något under mitt mål, men jag är flera lärdomar rikare och lika trött som man förväntar sig efter en sådan strapats.

Har ni några tips för att springa i värmen?

 

19 Comments

 • Malin
  July 22, 2016 at 17:43

  Jag applåderar dig som sjutton här! :) Hejja hejja!

  Reply
  • Emma Hå
   July 22, 2016 at 17:54

   Tusen tack! :D Ett lite steg för mänskligheten men ett stort steg för människan. Eller hur var det nu…? ;)

   Reply
 • Jenn - forever abroad
  July 22, 2016 at 19:04

  Men alltså – fan vad cool du är! Jag blir imponerad och tycker att det är helt rätt. Vet själv att jag inte känner mig helt bekväm med det… Men kanske skulle prova jag också, nu när det är så varmt att man döööör?

  Var också ute och sprang idag, i Skatås igen – och hade inte riktigt planerat för värmen. Så hade inget vatten med – det är nog ett bra tips att börja med ;) Och springa i en skuggig skog!!

  Reply
  • Emma Hå
   July 26, 2016 at 10:40

   Ja jag tänkte att det visserligen är obekvämt att visa sin mage när man springer, men ännu mer obekvämt att ha på sig kläder när det är varmt ;) pick your obekväm liksom haha.

   Reply
 • Camilla
  July 22, 2016 at 19:29

  Grymma grymma du!!

  Reply
 • Birgit
  July 22, 2016 at 22:53

  Inspirerande! Jag kanske oxå vågar mig på ett pass i shorts och sportbh! Jag gillar inte att springa i värme, men jag tror på att grunda bra med vätska. Vatten och gärna resorb.

  Reply
  • Emma Hå
   July 26, 2016 at 10:40

   Ja värmelöpning är så jobbigt… tror också på mycket vätska av rätt sort!

   Reply
 • Ida
  July 23, 2016 at 06:37

  Mitt tips när det gäller att springa i värme är att springa i värme. Kroppen vänjer sig efter ett antal pass. Det kommer vara jobbigt första gångerna. Sedan bättre. Och så ha med vätska.

  Reply
  • Emma Hå
   July 26, 2016 at 10:41

   Ja jag får öva helt enkelt =)

   Reply
 • Träningsblogga - Ida
  July 23, 2016 at 10:02

  Grym du är! Jag har inte vågat slänga tröjan än, misstänker att punkt 50 kommer fortsätta vara icke-avprickad hos mig. Eller, kanske att jag slänger tröjan om jag kör slalombacken någon dag framöver…. Det är ju satans varmt nu ändå.

  Reply
 • Josefine
  July 24, 2016 at 20:56

  Heja heja! Grym du är!

  Reply
 • Thessie
  July 25, 2016 at 00:06

  Åh ! Duktig du är. Själv försöker jag börja träna men kommer inte till skott :P

  Reply
  • Emma Hå
   July 26, 2016 at 10:41

   Jo jag vet, det tog mig många år att äntligen komma till skott. =(

   Reply
 • Hanna - Pilates och träningstokig
  July 25, 2016 at 21:37

  Vilket bra pass du fick till! Grymt dessutom att du vågade springa i bara sportbh och shorts. Heja dig!

  Reply
  • Emma Hå
   July 26, 2016 at 10:45

   Tack! :D Ja passet blev väl inte som jag tänkt mig, men fick ju ut och springa en del iaf :D

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.