viktnedgång

Jag är sjukligt fet

sjukligt fet

Jag vill aldrig jobba heltid igen

Vi är nu över en vecka in i det nya året. Förra veckan jobbade jag heltid på gymmet eftersom vi hade nyöppning, och helt ärligt, jag fattar inte hur folk hinner med att jobba så mycket och leva ett liv samtidigt. Jag går hemifrån klockan 10 på morgonen och kommer hem strax efter 20. Träning, bloggen, vännerna, maten… ALLT hamnade på efterkälken. Jag tvättade inte håret på en vecka. Jag är glad att idag är min sista heltidsdag, sedan går jag tillbaka till behagliga 40% och får tid att jobba med det som jag verkligen tycker är roligt, som att träna och blogga om det. Och att skicka ut de sista vinsterna i julkalendern.

Det är dags att ta tag i 2017

Det är dags att lämna den här kaotiska julen bakom sig snart, och blicka framåt. Jag har ett marathon att springa, och ett millopp att race-rapporta. Jag har en hel del träning att göra, och en vikt och ett matmissbruk att ta tag i. Det är ingen idé att skjuta upp det längre, så jag börjar nu och så får vi se hur långt jag kommer. Efter jobbet ska jag inleda min första runstreak, och imorse vägde och mätte jag hela kroppen. Den där nystartsglöden som jag vanligtvis har fattas mig, men det känns ändå bra att göra något. Jag vet ju att så fort jag kommer igång, så kommer motivationen som ett brev på posten. Det är så motivation fungerar nämligen, den skapas av action, inte tvärtom som många tycks tro.

dsc_0004-1

Det här blir sista gången

Så utan vidare utbroderingar kommer mina officiella startmått. Det känns som om jag startat om tusen gånger, men det här blir sista gången. Oavsett vad som händer så vägrar jag starta om en gång till, det får räcka nu.

 • Vikt: 94,5 kg
 • BMI: 33,1 (fetma)
 • Midjemått: 96,5 cm (bukfetma)
 • Midja/höft-kvot: 0,79 (bukfetma)
 • Kroppsfett: 45,4% (fetma)

Enligt alla medicinska definitioner så är jag sjukligt fet. Jag kan inte lova att jag kommer gå ner i vikt snabbt, eller att jag ens kommer att gå ner i vikt alls. Men jag ska iallafall försöka, för jag har ingen lust att vara sjukligt fet längre, varken på pappret eller i verkligheten. Det är inte kul att tvingas hålla tillbaka i träningen, inte kunna ha sina kläder eller känna sig oattraktiv inför sin partner, och jag förtjänar bättre, det gör jag verkligen. Och varje resa börjar med ett första steg, och det steget tog jag just. Och jag känner redan hur motivationen sakta kommer krypande.

Finns det fler där ute som tänker göra 2017 till året då de gör upp med min övervikt för gott?

You Might Also Like...

26 Comments

 • Reply
  Camilla Lind
  January 9, 2017 at 10:00 am

  Jag startade ju min “sista” viktresa i höstas, tog en liten paus under julen och nu fortsätter jag sakta med säkert åt rätt håll.
  Det känns bra. Är dödligt trött på att lägga tankeenergi på vikten, vill lägga den på det som är roligt och som får mig att må bra.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 9, 2017 at 10:04 am

   Jag håller verkligen med dig, det är verkligen döden att hela tiden behöva tänka på det här. Men alternativet är ju att förbli överviktig. Känns iaf bra att göra den här omstarten för sista gången.

 • Reply
  Szofia
  January 9, 2017 at 10:08 am

  Jag har också startat om för miljonte och sista gången. Bara 10 kg övervikt “på pappret” men hiskeliga 38% kroppsfett.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 9, 2017 at 10:09 am

   Stort lycka till! Tänk vad skönt att vi aldrig kommer behöver göra det här igen 😉

 • Reply
  Hanna
  January 9, 2017 at 11:15 am

  Heja dig! Du kommer klara det. Jag tror på dig.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:12 pm

   Tack vad fint att du tror på mig! 🙂

 • Reply
  Anonymous
  January 9, 2017 at 12:43 pm

  Va duktig du är!!
  Jag skulle värkligen också behöva!!
  Måste hitta motivation

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:13 pm

   Jag tror inte att motivationen går att hitta, man måste skapa den 🙂 Genom att göra först, och vara motiverad sen! Det är bara att börja liksom.

 • Reply
  Helena Enqvist
  January 9, 2017 at 1:08 pm

  Efter en välbehövligt ledig vecka är det galet svårt att komma in i jobbmode igen och kunde lätt ha gjort mycket för att jobba halvtid…men med lön för en heltid då 😉 Men man vänjer sig, heltid funkar faktiskt bra med träning, vänner och blogg på något vis. Dygnet har många timmar och jag är så illa tvungen att få in pengar…och jobba är ju rätt skoj det med.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:14 pm

   Jag är väldigt imponerad av alla som klarar att jobba så mycket och ändå hinna med blogg, träning och vänner utan att bryta ner sig totalt, det måste jag säga! 🙂 Som tur är så har jag än så länge möjligheten att jobba mindre för en mindre inkomst, så länge jag får in lite småpengar från bloggen 🙂

 • Reply
  Janina Korpe
  January 9, 2017 at 3:22 pm

  Jag startade min viktresa i maj -15, det hände först ingenting, Sen i september började det lossna! Från83-71 🙌🏻, sen mars har det stått stilla igen trots att jag håller i träningen och äter skapligt bra. Jag försöker äts efter något jag kan tänka mig hålla i hela livet. Vill inte förbjuda något, men försöker tänka efter innan jag äter.. jobbigt när resultatet uteblir.. står kvar på 71-72, är 160cm lång så vill helst bli av med 10kg till. Man tappat lätt motivationen när inget händer.. försöker tänka att jag iaf är friskare, piggare och starkare och att det räcker.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:16 pm

   Det är ju toppenbra jobbat! Förstår att man tappar motivationen när resultaten uteblir, men har du kanske fått andra resultat? Blir du kanske starkare och snabbare och får mer energi och orkar längre och blir gladare som person av att äta bättre och kanske träna en del? När vikten står still får man leta efter andra parametrar som går framåt 🙂

 • Reply
  Marie Nymans
  January 9, 2017 at 7:02 pm

  Åh, det här var precis vad jag behövde nu! Du skriver precis vad jag känner, jag känner mej såå förbannat trött på den här kroppen och att inte vara bekväm i den!! Jag har försökt en miljon gånger men alla försök går åt skogen… NU är det verkligen dax! Man har bara ett liv och jag vill inte leva mitt såhär. Jag väger ungefär som du, kanske lite till. NU KÖR VI!!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:17 pm

   Du behöver bara göra ett försök till! Och om du redan har “misslyckats” och börjat äta munkar igen (det gjorde jag igår… haha) så är det inte börja om igen som rätt grej, utan fortsätta där man är. Man kan aldrig göra annat än fortsätta där man är.

 • Reply
  Birgitta Wallenborg
  January 10, 2017 at 11:23 am

  Jag har bestämt mig för att jag duger bra som jag är. Ca 30 kg för mycket. Jag har slutit fred med min kropp. Vi tränar och gör saker som vi gillar ihop jag och kroppen. Min kropp är stark och det gillar jag. Jag är helt övertygad om att min kropp är bra mycket mer hälsosam och friskare på insidan än många smala människor som inte rör på sig. Vi försöker att samla ihop minst 10000steg om dagen i vardagsmotion och träna 2-4 ggr i veckan. Jag äter det jag gillar, rör på mig och försöker att ha kul. Vi är för gamla (52), min kropp och jag för att lägga energi på grejer som inte är roliga. Just nu håller vi på att bygga upp mer styrka och laga en trasig hamstring som jag drog av när jag skulle hjula i augusti. Igår kunde jag springa 10 min. Helt fantastiskt.
  Vad jag vill säga är att fokusera på det kroppen kan och är bra på och ha lite överseende med dess brister. Du blir attraktiv av att gilla dig själv.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 10, 2017 at 12:20 pm

   Åh vad härligt att du känner dig nöjd med din kropp! Ja min kropp kan en hel del, och det är jag väldigt stolt över. Jag nedvärderar inte mina prestationer på något sätt, jag vill bara slippa känna denna ångest och att jag hela tiden måste vakta på min vikt för att inte spirala iväg till omriliga proportioner.

 • Reply
  Lina
  January 13, 2017 at 4:20 pm

  Jag gjorde av med min övervikt för många många år sedan nu. Det har varit en lång resa men helt klart värt det när man landat och inte behöver tänka på hur man äter hela tiden. Idag lyssnar jag på min kropp som vet och känner precis vad den behöver. Önskar dig all lycka till och hör gärna av dig om du behöver stöd;)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 14, 2017 at 3:23 pm

   Ja men eller hur, dit vill jag med komma! När man kan liksom lägga den här förbaskade övervikten bakom sig och fundera på sånt som är roligt och viktigt istället.

 • Reply
  Malin
  January 13, 2017 at 8:47 pm

  Håller verkligen med om heltiden! Finns alldeles för mycket annat jag vill hinna än att jobba 100%. Iallafall på det jobb jag har nu… Precis som du säger blir allt annat lidande. Faktiskt en av de bästa grejerna jag lärt mig som sjukskriven – att deltid is da shit!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 14, 2017 at 3:24 pm

   Jaaa! Om det inte är 100% i mitt eget företag då, för då har jag ju liksom valt alla arbetsuppgifterna själv 🙂 Då är det som att slå två flugor i en smäll när man får tjäna pengar på sin hobby ^^

 • Reply
  Soff Potatisen
  January 26, 2017 at 5:00 pm

  Så sjukt motiverande att läsa!
  Hoppas att det går bra, bara att jobba på!

  (säger jag som inte gått ner ett gram sen jag började min satsning)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 26, 2017 at 9:50 pm

   Ja jag vägrar ge upp den här gången 🙂 har fallit tillbaka i godsiträsket otaliga gånger redan, men jag tänker INTE börja om en gång till.

 • Reply
  jeanette sandelin
  February 8, 2017 at 6:42 am

  TACK för underbar inspiration.
  Detta får mig att vilja börja om, starta på nytt och verkligen bli klar med min viktresa.
  Hade som mål för 2,5 år sedan att gå ner 30 kilo och har gått ner 23. Bärjade springa och ÄLSKAR det!
  Har stått o stampat. med vikten: gått upp lite och så ner lite. Nu mest upp.
  Vill bli klar.
  TACK för att jag hittat din blogg <3
  Min blogg är i nystart efter 7,5 år. Kommer snart upp igen. Välkommen!
  Kram fr sö Dalsland 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 8, 2017 at 10:58 am

   Men åh tack vad glad jag blir av din kommentar! 😀 <3 Visst är det härligt att springa men så svårt när man samtidigt vill bli av med den där extravikten som sitter och gnager 🙁 Ibland känns det som om man måste välja det ena eller det andra.

 • Reply
  Nilma I Form
  February 24, 2017 at 11:13 am

  Heja dig! Här är en till som har som mål att gå ner en hel del i vikt i år. Hittills har jag kommit till -8 kg 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 25, 2017 at 9:15 am

   Wow du har ju kommit jättelångt! För mig går det åt fel håll just nu 🙁 Men skam den som ger sig!

  Leave a Reply