Menu
lifestyle

Kolhydratskräck och veganexperiment

kycklingsallad

Under veckan som gått har jag ätit mycket gott, och framförallt mycket mat. Jag har länge velat fram och tillbaka kring vilken kosthållning som egentligen är den bästa för mig; om jag ska dra ner på kolhydraterna eller inte. Kolhydrater i form av socker kan ju elda på kroniska inflammation, insulinresistens och sockerberoende. Ketogen kost (högfettkost utan kolhydrater och mjölk) har låtit som det enda rätta, men det är ingen mat som jag känner mig bekväm med, eftersom den är hög på animalier.

Jag är inte sjuk av sockret

Men efter min undersökning hos Werlabs (ni missar väl inte att ni får 15% rabatt på XL-testet om ni anger koden EMMAH15) så kom det fram att mitt blodsocker är perfekt. Även mitt långtidsblodsocker ser mycket bra ut, och viktigast av allt: jag har låga värden av triglycerider, vilket är ett tecken på att min lever är frisk och kan hantera det socker jag belastar den med. En enorm sten lyftes i och med detta från mina axlar,och jag har helt slutat bry mig om kolhydraternas vara eller icke vara. Om jag kan vara så här frisk efter år av sockermissbruk och en hel del alkohol på det, så kommer jag inte att dö av vitlöksbröd och potatis. Min kolhydratskräck är därmed nästan helt väck! Snacka om lättnad!

sotpotatis-biffar

En månad som vegan

Detta sammanfaller väldigt lämpligt med att det imorgon på den 1:a november är internationella vegandagen. En av mina favoritbloggare Ida Warg har uppmärksammat detta och kör en veganutmaning för sina läsare. Jag uppar insatsen och har bestämt mig för att köra en hel vegansk månad. Ja, ni läste rätt, för att fira min nyfunna kärlek till kolhydrater, och för att kompensera för den allt för stora mängden kött jag ätit på senaste tid, så tar jag en grön månad. Jag vet av erfarenhet att det inte alls är så svårt som det låter, jag tycker snarare att det ska bli roligt, och ser fram emot alla mustiga grytor, soppor, bönröror, sallader och annat gott jag ska äta. Idag ska jag rensa kylen på animalier, och imorgon kör jag! Är det någon av mina läsare som har lust får ni gärna hänga på.

hoki-svamp

Jag glömde visst bort vågen…

Det blir ingen vägning den här veckan, jag glömde helt enkelt bort att väga i morse. Men det ser jag som ett hälsosamt tecken, även om det för alltid kommer att störa mig att denna veckan är tom i min vikt-tracker, haha. Nåja, just nu bryr jag mig inte så mycket om det faktiskt. Istället ser jag fram emot den här veckan, att få prova på veganlivet på heltid och alla roliga events och happenings som jag har inplanerat i november. It will be fabulous!

Vad ser du fram emot den här veckan?

11 Comments

 • Coyntha
  October 31, 2016 at 12:40

  Det låter bra att du testar den varianten den här månaden! Jag äter mindre och mindre kött och det känns så bra. Är inne på min 6e vecka utan socker!
  Jag ser fram emot ett lopp i Skåne på lördag!
  Ha en fin vecka!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 12:53

   Wow 6 veckor, starkt jobbar! :D Och kul att springa lopp, jag måste nog anmäla mig till något snart ^^

   Reply
 • Jennyjenny.se
  October 31, 2016 at 13:43

  Kul att träffas igår i mingelvimlet och tack för hjälpen med dörren på väg in ;)
  Ska bli kul att läsa din blogg och se hur vegankosten går! Spännande!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 15:05

   Tack detsamma, kul att ses!

   Reply
 • Annie - lättlagat vegokäk
  October 31, 2016 at 14:14

  Åh vad roligt med veganmånad! Heja dig! Och skönt att du har släppt kolhydratskräcken <3 <3

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 15:05

   Ja det är verkligen skönt ^^ Nu ska jag bara inte låta det övergå i godisfrossa… tur att det mesta godiset är ickeveganskt ^^

   Reply
 • Mari
  October 31, 2016 at 20:47

  Spännande! Hoppas det går bra :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 21:15

   tack, ja det kommer bli utmanande men så roligt :D

   Reply
 • Cherie
  October 31, 2016 at 21:17

  Härligt att kunna släppa den där kolhydratskräcken :) Själv älskar jag kolhydrater så skulle aldrig kunna leva utan dem, men så mår jag heller inte dåligt av det som några av mina vänner gör som bytt till lågkolhydratkost. Kul med vegansk månad!

  Denna veckan ser jag faktiskt fram emot att spendera tid med familjen som kommer på besök och att få baka med dottern.

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 21:21

   Ja jag har ju inte direkt undvikig kolhydrater, däremot har jag haft konstant dåligt samvete för att jag äter dem…

   Härligt att mysa med familjen! :D Jag ska träffa dem nästa helg, det ser jag fram emot =)

   Reply
 • Evanessè
  October 31, 2016 at 23:09

  Håller mina tummar! :)

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.