hälsa

Kortisonkuren som räddar sommaren

Ni som följt mig ett tag vet att jag brukar lida av en förjäkla pollenallergi under sommaren. Vanligtvis kommer jag inte på det här förrän en bra bit in i maj, då träningen plötsligt hindras av allergisk astma och “förkylning”. I år kommer värmen sent dock, så jag har haft lite extra tid på mig att komma på det själv, att jag måste förnya mina recept och hämta ut mina allergimediciner.

Sagt och gjort, och precis som de tidigare två åren så inleder jag pollensäsongen med en ganska så kraftfull kortisonkur. Jag märker verkligen att det gör skillnad hela sommaren! Det är inte många år sedan jag satt inne och grät medan mina vänner var ute och njöt av värmen i solen, eftersom jag inte kunde sitta i gräset. Midsommar brukade vara en riktig plåga. Men numera märker jag bara av allergin om jag samtidigt är förkyld, vilken enorm skillnad för livskvaliteten!

Kortison är dock inte ett läkemedel man vill ta i onödan. Då jag för första gången blev ordinerad kortison av min läkare hade jag precis läst in mig på kortisol, vårt stresshormon. Det visade sig att kortison inte är något annat än ett syntetiskt stresshormon, och att peta i sig stresshormoner när man redan är stressad kan väl knappast vara hälsosamt?!

Men kortison/kortisol är också starkt immunhämmande (vilket också är varför man lättare blir sjuk när man är stressad) och eftersom allergi är en överreaktion hos immunförsvaret så hjälper det faktiskt mot allergi. Men biverkningarna är många, och desamma som vid stress. Jag blir uppe i varv, får svårt att sova samtidigt som jag bara blir tröttare och tröttare, får hjärtklappning, samlar på mig vätska och svullnar upp, och känner mig allmänt ur form.

Hittills har jag dock lyckats kanalisera rastlösheten på löpträning, som i sig både är en kortisolhöjare och en kortisolsänkare. Stressen ökar tillfälligt för att sedan sjunka och låta mig sova bättre. I måndags tog jag 6 kortisoltabletter, och idag tar jag 2. Sista tabletten tar jag på måndag, och sedan ska jag “bara” fortsätta med mina övriga allergimediciner sommaren igenom. Jag håller tummarna för att det här ska bli en riktig kanonsommar för min löpning och att jag kommer tillbaka till toppformen jag var i för ca 2 år sedan och kan ta mig an mitt livs utmaning i höst!

Ska du springa mycket i sommar? Berätta gärna i en kommentar!

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply