fitness

Mackans återkomst i mitt liv

Foto: Sebastian Thorsson

 

Jag är precis hemkommen efter kvällens intervallpass och sitter och eftersvettas medans middagen kokar på spisen. Och jag funderar på det här med kosten och hur min syn på mat sakta börjar att ändras lite. Jag har gjort en matplan till mig själv som är väldigt simpel. Till frukost är det gröt eller smoothie bowl (men nästan alltid gröt pga snål och lat), till lunch och middag är det en rejäl portion husmanskost och till mellanmål äter jag nötter, grönsaker och en burk makrill i tomatsås.

Totalt ger min kostplan mig mellan 2200 och 2500 kcal beroende på vilket av mina recept jag använder, och jag mäter och väger allt så att det ska bli rätt. Jag tänker inte lämna något åt slumpen. Mina macros är uppdelade på 30 – 40 E% fett, 30 – 40 E% kolhydrater och 20 – 30 E% protien. Jag brukar landa på runt 150 gram protein om dagen. Men det som slår mig är hur förbaskat MÄTT jag är! Jag menar klockan är 22.00 här nu och jag är fortfarande mätt från lunchen som jag åt klockan 14.00. Mellanmålet fick jag tvinga i mig pga inte alls sugen. Och nu ska jag trycka 700 kcal bönpasta med köttfärssås.

Det här är en känsla som är ny för mig. Alla dieter jag tidigare gått på har lett till hunger och inom loppet av några timmar till hetsätning av socker och fett, såklart följt av en känsla av misslyckande. Men nu upplever jag andra ändan av spektrat och funderar nästan på om jag ska äta MINDRE grönsaker, och MINDRE nyttig mat för att helt enkelt känna mer hunger. Frågan är då, vill jag ens känna hunger? Eller är det här en rimlig nivå för att jag ska kunna hålla matplanen i längden?

Jag har också börjat fundera på det här med mellanmålet. 30 g cashewnötter, 125 g makrill och 200 morot blir ju tråkigt i längden. Och när jag inser att min mat innehåller snudd på för mycket fett och för lite kolhydrater så vandrar tankarna till något som kanske inte är så jäkla mättande och ultranyttigt. Jag fantiserar nu om ett mellanmål som går lättare att äta och som ger mig mer av just kolhydraterna inför kvällens träning, och kommer utsökt att tänka på mackor. Kanske är det dags att efter 15 år börja återintroducera bröd i mitt liv?

Jag har alltid haft alldeles för lätt att äta för mycket av bröd. Men det är just det som är lockelsen nu, att det ska bli lättare och mer njutningsfull att äta mellanmålet fastän jag inte är superhungrig. Förr eller senare kommer jag tröttna på makrillkonserver, och jag känner liksom att det nu kanske är dags att lätta på den där kolhydratskräcken som förmodligen gör att jag begränsar mig som löpare. Gå ner i vikt kommer jag ju oavsett, trots den paradoxala mättnaden, för med en låg uppskattning bränner jag ca 3000 kcal om dagen när jag tränar.

Så efter denna långa harang så är det jag egentligen undrar: har du några tips på fantastiskt goda mackor?

Spara

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Erika
  July 31, 2018 at 12:08

  Jag har tyvärr inga goda mack-tips (eller jo, fröknäcke med avokado och skinka har jag snöat in på nu, haha) men en annan tanke som slog mig ang din mättnadskänsla. Kan inte det bero på tex värmen? Själv har jag inte alls samma aptit nu när det är varmt. Så det kanske inte bara beror på vad du äter och inte äter, tänker jag. Hur länge har du känt så?
  Mitt tips är att inte kasta om kostplanen för snabbt utan låta det ta lite tid innan man utvärderar och ändrar. Kanske försöka känna in hunger och mättnad mer än att gå efter siffror? Bara en välmenande tanke :)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   July 31, 2018 at 12:19

   Jo det beror nog helt klart på värmen. Men samtidigt är det inte bara osug på mat utan riktig mättnad. Jag har varit noll sugen på saker som gärna annars slinker ner i värmen, som glass och frukt. Det känns liksom helt enkelt… fullt. Jag tänker att det är kanske den här mängden mat jag behöver om jag ska få tillräckligt med näring och energi från bra källor, men samtidigt så försvinner ju lite glädjen med mat om man aldrig är sugen på den.

 • Reply
  Johanna
  July 31, 2018 at 13:05

  Hej, behövs mellanmålet verkligen om du känner dig mätt? :) Själv äter jag frukost, lunch och middag och är nöjd med det.

  Jag har tyvärr inga macktips men allt med avokado är ju gott haha.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   July 31, 2018 at 13:52

   Jag tänker att jag nog behöver ett mellanmål eftersom jag tränar efter jobbet och ofta äter middag så sent som 21. Vill ju inte komma hungrig och svag till tränibgspasset. Men tänker att jag nog ska minska mängden fett och öka mängden kolhydrater i mellanmålet så att det blir lite lättare.

 • Reply
  Hannas krypin
  August 2, 2018 at 08:48

  Om du känner dig mätt och håller dig mätt länge tror jag inte att du behöver mellanmålet. Känns ju lite onödigt att äta bara för att du kanske borde inför passet. Sen håller jag med kommentaren här ovan med att vänta med att ändra om i kostplanen. Håll den iallafall några veckor innan du reviderar.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   August 9, 2018 at 16:25

   Ja jag ska fortsätta äta mellanmålet ett tag och sedan kanske minska på det :)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.