lifestyle

Min bästa förkylningskur

Förkylningskur

Visst är det typiskt, att så fort man kommer igång med träningen ordentligt så slår förkylningen till? Två veckor in på mitt program blev jag sjuk, och det ville liksom aldrig riktigt släppa. Efter varje pass så vaknade jag på nytt med halsont, så jag bestämde mig att för att köra min egna förkylningskur och driva ut skiten för gott innan jag hoppar på programmet igen. Här kommer receptet på en förkylningskur som faktiskt funkar!

Sov minst 9 timmar per natt

Försök att om möjligt vakna utan alarm. Sömn är det absolut viktigaste för att driva ut sjukdomar ur kroppen, eftersom det är under sömnen som immunförsvaret aktiveras på riktigt och kroppen lägger all sin energi på att återhämta sig. Brist på sömn leder till stresspåslag och frisättning av stresshormonet kortisol. En av effekterna av kortisol är att sänka immunförsvaret. Det sista vi vill när vi ska ta död på ett virus. Så se till att sova ordentligt och stressa så lite som möjligt.

Börja och sluta dagen med en förkylningscocktail

Näringsbomba kroppen! Vitlök och ingefära i all ära, men för att få verklig effekt så gäller det att köra med höga doser av immunförsvarsfrämjande näringsämnen. Börja och sluta dagen med följande:

 • 2 gram omega-3 av hög kvalitet. Omega-3 är en starkt inflammationsdämpande fettsyra, och eftersom vi med den västerländska kosten ofta får för lite omega-3 så är det nu läge att maxa. Fettet fungerar också som hjälpmedel för att ta upp fettlösliga vitaminer som D-vitamin.
 • 75 mcg D-vitamin. Även D-vitamin är något vi ofta har brist på, framförallt på vinterhalvåret. Det är också en viktig vitamin för att hålla humöret och immunförsvaret i schack. Att köra en hög dos under några dagar kommer inte att skada dig det minsta, men kan istället hjälpa dig att bli kvitt förkylningen fortare.
 • 15 mg zink. Zink är immunförsvarets viktigaste mineral, och även en vanlig mineral vi har brist på. Framförallt kvinnor med kopparspiral, riklig mens eller som äter vegankost riskerar brist.
 • 1500 mg C-vitamin (ungefär 1,5 krm) Och strunta i brustabletter nu utan köp askorbinsyra i kryddhyllan för att slippa både sötningsmedel och höga priser. Blanda ut med 0,5 – 1 liter vatten och drick tillsammans med kosttillskotten. Framförallt upptaget av zink förbättras tillsammans med C-vitamin, men den är också en mycket kraftig antioxidant som hjälper kroppens naturliga försvar.

Med den här kuren så brukar jag bli frisk fort som attan, och så även den här gången. 4 dagar tog det och nu är förkylningen ett minne blott, och imorgon hoppar jag på träningsprogrammet igen. Tänk vad lite näring kan göra för kroppen va?

Blir du ofta förkyld på hösten?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Annika
  November 15, 2017 at 09:56

  Det enda jag skryter med om mig själv, det är att jag är en frisk jäkel! Dock har jag precis fått en förkylning av dottern. Inget allvarligt, jobbar på och i morse tog jag en jogg. (Inget halsont, ingen feber, bara lite täppt) och det kändes bra,

  Krya på dig!

 • Reply
  Hanna
  November 17, 2017 at 22:34

  Det låter verkligen som en riktig dunderkur. Jag blir sällan sjuk. Dock så hade jag halsfluss tidigare i höst men det är sisådär tre år sedan sist.

  http://hannafialotta.blogg.se

 • Reply
  Madelene Gustavsson
  November 18, 2017 at 15:42

  Jag blir typ aldrig sjuk (peppar, peppar ta i trä ;)). Var lite förkyld senast i våras men inget allvarligt. Jag tror att det beror på att jag stressar mindre nu (har större barn) och att jag lyssnar bättre på kroppen. Jag tränar aldrig om jag känner att jag har något på G i kroppen.

 • Reply
  M
  November 19, 2017 at 13:48

  Hm. Mängden C-vitamin saknar nog ett prefix?

  • Reply
   M
   November 19, 2017 at 13:49

   (Och på D är det också ett litet skrivfel på mängden.)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 20, 2017 at 06:55

   Du har rätt, saknades ett “m” framför g:et i mängden C-vitamin. D-vitaminet är dock rätt, 75 mikrogram ska det vara ;)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.