livsstil

Min matbudget: 35 kr om dagen

Matbudget

Foto: Sebastian Thorsson

Pengar betyder allt och inget

Jag har aldrig varit särskilt rik. Jag växte upp i en arbetarfamilj i en lägenhet utanför Göteborg. Vi var aldrig fattiga så vi svalt, men jag fick tidigt lära mig vad det betydde att inte kunna åka med sina klasskamrater på skidresor, att aldrig få åka på charter på somrarna, och att själv få spara ihop till det jag önskade mig. Jag blev ganska tidigt medveten om pengars värde, men samtidigt lärde jag mig att klara mig utan dem. Jag har aldrig haft som ambition att bli rik om det innebär att jag måste offra annat jag värdesätter, som min fritid eller min sömn.

Jag vill också göra roliga saker

När jag var student levde jag gott på CSN. Alla mina vänner var studenter och vi satt liksom i samma båt. Alla var panka i slutet på månaden. Men nu börjar jag närma mig 30, och mina vänner kan återigen göra sådant som jag inte kan. De får skörda frukten av sin utbildning, medan jag jobbar 40% på ett okvalificerat servicejobb (som visserligen är askul och utvecklande, men särskilt bra betalt är det ju inte). Det är helt enkelt dags att jag ser över min ekonomi.

Vad jag spenderar på skräpmat

Första steget i min livsstilsdesign är att göra en budget. Utan pengar är man bakbunden i dagens kapitalistsamhälle. Jag måste betala hyra, mat, el och internet för att kunna bygga vidare på mitt drömliv. Och jag vill kunna göra det med minsta möjliga ansträngning. Om jag inte har någon lust att jobba mer måste jag istället se över sina utgifter. Och det här är inte roligt, för jag vet att jag lägger alldeles för mycket pengar på saker som inte är bra för mig. På läsk framförallt, men även på godis och skräpmat. Alkohol finns även med på ett hörn. Efter att ha sparat och analyserat kvitton och kontoutdrag för tre månader tillbaka kan jag konstatera följande:

 • Jag spenderar ungefär 3000 kr varje månad på mat, vilket är i princip alla mina pengar.
 • 500 kr av dessa är på Pepsi max alone.
 • Ca 1000 kr av detta är på andra, mindre nyttiga grejer, som snabbmat, godis, snacks och alkohol.

Från detta ser vi alltså att hälften av min matbudget går till skräp, rent ut sagt. Jag häver i mig en 500-lapp av svart guld varje månad. Det är 6000 kr per år. Jag skulle vart halvvägs till kontantinsatsen i en lägenhet vid det här laget om jag inte vart beroende av pepsi max. Jag hade också kunnat köpa riktigt bra mat om jag hade valt bort skräpmaten. Det är inte några roliga siffor, så därför passar jag på att försöka ändra det här nu när jag är vegan en månad.

Att vara vegan är billigt

När allt man köper ska vara fritt från ägg och mjölk så blir det inte mycket kvar på godishyllan. Någon mörk choklad kanske, eller salta nötter. Men det är inte sånt jag cravar, utan det är mjölkig choklad, smöriga bullar och Texas Pecan-glass. Väldigt specifika produkter med andra ord, och såklart ickeveganska. Och dyra. Eftersom jag också har bytt kött mot baljväxter har jag där i princip tagit bort kostnaden för protein, och vips så har jag alla förutsättningar för att slimma till min matbudget rejält.

Jag ska äta för 35 kr om dagen

Av någon anledning blev november årets fattigaste månad för mig och S. Vilket passar utmärkt för ett litet experiment, och införandet av min nya vana. Jag har gjort en budget, räknar bort alla fasta kostnader, sparat lite grann och lagt undan lite för kommande utgifter i månaden, som syskonbarnens kalas och en nära väns disputation, och delat upp resten i 30 lika stora delar. 35 kronor om dagen blev det. Jag har sedan gjort en stående överföring som automatiskt för över 35 kronor från mitt sparkonto till mitt kortkonto varje dag. På så vis får jag påfyllning varje morgon! Med det här systemet löser jag två stora problem.

 • Dels så behöver jag inte hålla ut till slutet av månaden innan jag får mer pengar, eftersom det kommer en insättning var 24:e timma. Det tilltalar min hjärna som går igång på kortsiktiga belöningar. Jag behöver bara vänta tills imorgon, sedan kan jag köpa det jag vill ha. Och oftast så vill jag inte ens ha det längre då.
 • Jag har disponerat min matbudget jämnt över månaden och kommer förhoppningsvis slippa kaoset veckan innan lönen. Dessutom behöver jag ju inte spendera hela dagens budget, utan kan spara. På så vis kan jag också leva fattigt några dagar för att sedan kunna äta något riktigt gott. Nu är ju all veganmat ganska billig, men i helgen ska jag unna mig en riktigt lyxig fruktsallad.

Plötsligt är det kul att vara fattig

De första tre dagarna som fattig vegan har gått som smort. Min kille är fortfarande astaggad på att laga vegansk mat, kock som han är. Vi får se hur det går om ett par veckor när han tröttnar och färdigmaten lockar. Men jag håller också min matbudget och är på det stora hela omåttligt nöjd med mitt system. Jag ska inte sticka under stol med att jag redan hade en del grejer hemma, som kokta bönor i frysen och ett lager av gryn. Men jag har mer än halverat mina utgifter, och i princip slutat helt med snask. En påse jordnötsringar är allt som gått ner på tre dagar. Plötsligt känns det inte som en plåga att leva på 35 kr om dagen, utan som en utmaning. En välbehövlig sådan. Och så hoppas vi på ökning av matbudgeten i december!

Hur mycket spenderar ni på mat varje månad? På godis?

You Might Also Like...

25 Comments

 • Reply
  Dessi
  November 3, 2016 at 10:26 pm

  Bra inlägg! Känner igen mig i det du skriver, framförallt Pepsi Max-beroendet. När jag träffade min sambo för 14 år sedan började jag dricka light-cola och Pepsi Max blev snabbt favoriten. Har varit väldigt beroende och drack ca 1,5-2 liter per dag. Nu har jag inte druckit en droppe på två månader! 🙂 Första veckan tog jag koffeintabletter för att slippa huvudvärken. Vi sparar ca 900kr i månaden på att inte dricka detta.

  Lycka till!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:04 am

   Wow det är verkligen helt sjukt vilket grepp den där drycken får om en :S Och vad grym du är som lyckades sluta!! Har du fortfarande sug?

   • Reply
    Dessi
    November 4, 2016 at 9:08 am

    Det är så konstigt men jag känner inget sug alls. Efter 14 år som beroende så tog det två veckor att sluta o_O

 • Reply
  Trail & Inspiration
  November 3, 2016 at 10:38 pm

  Helt ärligt, vet jag inte?
  Skulle gissa ca 8.000 kr (då är vi 5 personer).
  Godis; kanske en tusenlapp – femtonhundra (på 5 pers).

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:05 am

   Är det 1500 + 8000 eller är dom inkluderad där i 🙂 Ni är ju ändå 5 pers, då blir det en del mat kan jag tänka mig.

   • Reply
    Trail & Inspiration
    November 4, 2016 at 10:39 am

    Skulle nog säga att det är utöver de där 8000 kr.
    Sedan handlar vi oftast på Ica Maxi, så det blir ibland mer än mat också (blommor, julpynt, porslin osv). Inte ofta, men ibland alltså.
    Kanske lite svårt att plocka ur ren matkostnad, insåg jag nu. 🙂

    • Reply
     Emma Hällbacka
     November 4, 2016 at 10:48 am

     Ja visst är det lurigt när man bara kollar på kontoutdragen :O

 • Reply
  Martina
  November 3, 2016 at 10:42 pm

  Pepsi max… och Cola Zero… Dyrt och dumt… Men fuck så beroendeframkallande… 😛
  Vore jättespännande att få höra hur det går med 35-kr-budgeten efter hand! 👍

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:05 am

   Ja haha dyrt, dumt och beroendeframkallande är precis vad det är! Ska följa upp och berätta för er hur det går 🙂

 • Reply
  Anonymous
  November 4, 2016 at 7:17 am

  Sjukt intressant att läsa om! Jag skriver varje söndag en matsedel för kommande vecka och utgår från mataffärens rabatter plus vad jag och min sambo redan har hemma i skafferiet. Vi handlar mat för oss båda två för ungefär 2200-2500 kr per månad, vilket bmkr

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:07 am

   Wow så där önskar jag att jag kunde göra men min sambo vägrar… han tycker att livet blir för inrutat då haha.

 • Reply
  Mia
  November 4, 2016 at 7:36 am

  JÄÄÄÄÄÄTTEMYYYYYYCKET pengar på mat. Vår last är Cola light i perioder. Sånt skit vi dricker när ungarna somnat… 🙂 Jag ska definitivt inspireras av detta och tänka till lite mer. Nästa vecka… 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:07 am

   Haha ja den där lightcolan alltså… verkar helt klart vara fler än jag som är fast i den :O

 • Reply
  Cherie
  November 4, 2016 at 10:04 am

  Jag tror vi lägger någon stans mellan 1000-2000 kr per månad beroende på vad som finns hemma osv. Då har jag dottern varannan vecka och hundens torrfoder är inräknat. Vår last här hemma är faktiskt mjölk, det är det som går absolut mest här hemma och vi gör väll av med 5-6 liter per vecka. Sen har jag lärt mig att handla enligt erbjudande i butikerna också vilket gör att man kommer undan ganska billigt faktiskt och jag ser det som en rolig utmaning att kunna handla och fylla upp kyl/frys/skafferi med saker utan att betala för mycket för det.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 10:11 am

   Ja visset är det en utmaning, men du verkar ju lyckas galant ändå 😀

 • Reply
  Sara Winqvist
  November 4, 2016 at 11:51 am

  Åh! Jag älskar hur du tänker! Du ser ett problem, hittar orsaken, resonerar helt logiskt runt det och gör det med en härlig öppenhet. Fett like på det!

  Jag äter faktiskt inte så mycket onyttigheter, jag bor i Singapore och här finns inget lösviktsgodis bland annat 🙂 När jag äter sött bakar jag ofta själv. Däremot lägger jag myyyyycket pengar på mat, ca 6000kr /månaden (för en familj på 4 pers). Mat i Singapore är sjukt dyrt. Och vin… Där är min svaghet och dör försvinner mkt pengar… Vågar inte ens tänka på det, en vanlig flaska vin som kostar ca 70 kr på systemt ligger på ca 200 kr här. Så kan nu ju tänka själva. Fy.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 2:28 pm

   Åh vad kul att du gillar det! 😀

   Men oj tänk att bo där vinet kostar 200 kr… värre än systembolaget jue!!

 • Reply
  hopihopi
  November 4, 2016 at 8:18 pm

  Jag vet faktiskt inte vad vi lägger på mat varje månad… Det beror väldigt mycket på hur jag jobbar. Jobbar jag mycket kväll så lagar vi ingen mat hemma utan då äter vi på våra respektive jobb. Jobbar jag dagsskifte kan vi göra större satser mat för att sedan äta det nästa dag igen och då blir det ingen matkostnad för den dagen. Sen är jag en riktig foodie och kan lägga stora summor pengar på någon ny produkt eller något gott som jag gillar. Mat är ändå något jag prioriterar och väljer att lägga pengar på

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 4, 2016 at 8:26 pm

   Ja jag förstår det där med att jobba kväll ibland… då blir det inte mycket tid till matlagning :O jag är också en foodie, fast en skräpmatsfoodie haha ^^

 • Reply
  Clara Edvinsson
  November 5, 2016 at 9:37 pm

  Vad spännande! Att göra något roligt eller en utmaning av något tråkigt, men kanske välbehövligt. Jag tänker också mer på min ekonomi nu i höst och för bara över lite till bankkortet att jag alltid måste tänka efter om jag ska köpa något. Smart att din dagsbudget kommer varje dag, på så sätt kan du ju bli “rik” om du minskar ner dagskostnaden ännu mer än 35kr. Lite jobbigt att gå till affären så ofta kanske dock?

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 6, 2016 at 12:30 pm

   Tack för din kommentar! 🙂 Jag brukar ändå gå till affären samma dag, ligger bara i huset bredvid ^^

 • Reply
  Clara
  November 6, 2016 at 8:10 am

  35 kr låter mycket!! 😉 Jag tror jag snittar 20, om vi inte räknar in de dagar jag äter ute och smågodis jag köper. Lagar jag allt hemma och inte tar kosttillskott är det nog 20 kr…

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 6, 2016 at 12:40 pm

   Haha ja 35 kr om dagen blir ju runda slängar 1000 kr på en månad, så det är ju absolut inte omöjligt. Men med tanke på att jag lade 3000 i månaden på mat förut, framförallt skräpmat, så är det ändå en rejäl förbättring ^^

 • Reply
  Mari
  November 6, 2016 at 5:43 pm

  Sjukt intressant! Jag har ingen aning om vad jag gör av med för pengar varje månad, på mat osv…måste undersöka. Tack för superbra råd!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 6, 2016 at 9:08 pm

   SÅ lite så =) Kul att du blev inspirerad!

  Leave a Reply