lifestyle

När löpningen sitter i ryggmärgen

Idag var en sådan där dag då alarmet ringde alldeles för tidigt. Eftersom jag körde intervaller igår så var det mindre än 24 timmar sedan senaste passet, och jag var rädd att vaderna fortfarande skulle vara ömma. Men när jag klev upp ur sängen så var jag visserligen lite stel, men inte så det störde. Jag funderade i några minuter på om det inte fanns något bättre tillfälle i helgen, samtidigt som jag stirrade upp på den gråa himlen genom fönstret. Men nej. Helgen är fullspäckad och jag tänker INTE bryta schemat redan första veckan.

Så det var bara att pallra sig upp ur sängen, på med löparkläderna och ut i kylan. Veckans tredje och sista löppass var ett långpass/distanspass på 7 km, i för mig relativt lugna 8:00 min/km. Det är långsammare än min fart på mitt senaste Göteborgsvarv, och borde inte vara några problem alls. Och det var det inte heller!

Njutlöpning när den är som bäst

Första 5 minutrarna blev långsamma precis som i måndags, men jag har insett att jag nog kommer att behöva leva med det. Min rundor börjar alltid med en seg uppförsbacke (som jag får igen på vägen hem som tur är) och precis i början av rundan tar jag alltid det lite extra lugnt som uppvärmning. Men därefter flöt kilometrarna förbi, och jag fick flera gånger bromsa mig själv för att jag sprang för fort. Inga av backarna kändes som något större hinder, jag söp in naturen och den friska skogsluften så gott jag kunde, och tänkte knappt på att jag sprang. Det var ren njutlöpning när den är som allra bäst!

När klockan slog 45 minuter och jag insåg att jag sprungit snart 7 km så blev jag så uppfylld av tacksamhet. Här har jag misshandlat min kropp med skräpmat, sömnbrist, massor av jobb, festande och korta sporadiska asfaltrundor – och så tackar den mig genom att ge mig en långrunda i skogen som gav mig världens runner’s high. Utan att klaga det minsta, få ont eller bli trött. Jag känner mig snarare ännu piggare, och inser hur mycket jag VERKLIGEN har saknat skogslöpningen. Herregud, här hör jag hemma.

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Hanna
  October 20, 2017 at 13:01

  Hej Emma!
  jag började köra intervaller HIIT på löppbandet, idag va veckans fjärdje och sista löppass, min fråga är om jag kombinarar löppasset med styrketräning typ” viktlyftning” ska man köra löppbandet först sen stryketräning?
  Jag hittar jätte många youtube filmer som inte rekommenderar att man kör HIIT på löppbandet som jag gör fyragånger i veckan med ett vilodag i mellan. deras förklarning är om syftet med intervaller är att förbränna fet då stoppar man processen om man köra samma tempot på löppbandet dagen efter, stämmer detta?
  mvh
  Hanna

  • Reply
   Emma Hällbacka
   October 20, 2017 at 14:31

   Det var en toppenbra fråga! Började skriva ett svar men insåg att det blev väldigt långt. Är det okej om jag tar upp frågan i ett blogginlägg istället? :)

 • Reply
  Trail och Inspiration
  October 20, 2017 at 13:53

  Det är det absolut bästa! :-)

 • Reply
  Löpar-Åsa
  October 20, 2017 at 15:23

  Det låter fantastiskt underbart. Måste hitta tillbaka till det!

  Lyckliga du!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   October 23, 2017 at 06:16

   Ja det är verkligen så skönt när man får in flowet!

 • Reply
  Ida (Träningsblogga)
  October 21, 2017 at 06:50

  Lovely! Satsar nog på lite skog idag jag!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.