lifestyle

Nu är det slut på vackra matbilder

Först vill jag bara tacka för er input i det tidigare inlägget om min förvirrade matfilosofi. Det är inte lätt att vara en hälsoprofil och samtidigt varken veta ut eller in när det gäller kosten. Det här året har som sagt börjat lite halvt på fel sida, med stress och jobb som hopar sig. Men samtidigt så har en vision om hur jag vill leva i framtiden börjat utkristallisera sig. Jag vill inte leva ett liv där maten tar all fokus, utan ett liv där maten går på autopilot och är en källa till näring och energi för en kropp som sedan i sin tur kan göra exakt vad den vill.

Jag är ingen receptmakare

Jag har alltid haft målet att skapa nyttiga och allsidiga recept till er, ta vackra matbilder och vara en sådan där flashig matprofil som tar bilder uppifrån och stylar med frön och blommor lite nonchalant utslängda över marmorbordet. Men som ni själva kanske märkt så är det extremt sparsamt med recept här, för att inte säga helt obefintligt. Några enstaka har jag lyckats producera under alla mina år som bloggare. Och detta har såklart sin anledning.

Dels är jag av åsikten att mat är lika individuellt som träning. Recept som är nyttiga för alla är lika omöjligt att hitta som ett träningspass som passar alla. Vi måste hela tiden justera och anpassa oss, någon behöver mer protein och någon behöver mer kolhydrater. Vad som är “en portion” är lika godtyckligt som vad som är “en löprunda”.

Min mat är tråkig, ful och oinspirerande

Så nu ger jag upp det här. Jag tänker äta så som JAG finner bäst, och utan krav på att det ska resultera i bra bloggmaterial för er. Ni får helt enkelt finna er i lite mer bilder på ful mat. Jag tänker inte slå knut på mig själv när middagen ska paniklagas för att få till en fin bild. Sen är det ju självklart fritt fram att fråga om receptet på det jag lägger upp, men var beredda på att det inte kommer vara instagramvänlig mat om man säger så.

Så… då var det hindret överkommet. Idag köpte jag en stor bit fläskkarré och en påse avokados på extrapris så får vi se vad som blir av det.  För att lyckas har jag insett att min mat måste sluta inspirera mig till att överäta. Dvs den måste vara ful, tråkig och framförallt enformig. Samma gamla mat i samma gamla matlåda, fullproppat med näring men ingenting som skapar habegär. Jag känner mig såklart otillräckligt som inspiratör och bloggare som gör så här, men jag tänker att ni som verkligen är intresserade av hur det går för mig hellre ser det här är ingenting alls. För jag är liksom trött på att vara tyst här på bloggen och inte skriva någonting. Notera att jag demonstrativt ackompanjerar inlägget med en bild på två kotletter med broccoli stekt i kokosolja. Nothing more, nothing less.

Nu blir det mindre clean och lite mer dirty eating i mitt kök!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Clean eating by Annika
  January 19, 2018 at 06:11

  Hej! Förstår hur du känner och är verkligen en stress att få snygga bilder på mat. Jag har löst det för mig så att jag har som mål att fixa recept med snygg bild till Max 2 av veckans måltider. Planerar då in det på dagar med mer luft så det inte blir stress.

  Men måste bara skriva något om det här med clean vs dirty eating. Clean har inget med utseende att göra. Överhuvudtaget. Det handlar om vad som finns på tallriken inte hur det ser ut. Kött och avokado är clean i allra högsta grad. Dirty är ju mat med tillsatser och annat. Lite trött på det här tjafset om att clean har med yta och utseende på maten att göra 😊

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 19, 2018 at 07:52

   Jo så är det ju, men trenddieten “clean eating” har ju blivit synonymt med smoothies, rawbollar, bowls och bars som är sötade (inte med vanligt socker men med agavesirap, honung, kokossocker etc) och innebär dessutom för många att det ska vara veganskt och ekologiskt. Hade clean verkligen haft meningen tillsatsfri för gemene man hade det ju inte vart några problem, men nuförtiden så är det i princip vanlig mat, bara att man lägger till tillsatserna och processar maten själv istället. Säkert bättre än vanlig skärpmat, men det ger mig prestationsångest och eldar på mitt sockersug.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.