biohacking

Pollenallergi, kortison och stress

För oss pollenallergiker har den här våren verkligen inte vart någon dans på rosor. Och gräspollensäsongen, min värsta tid på året, har inte ens börjat än! Så just nu går jag på en kortinsonkur i förebyggande syfte, och jösses vad den påverkar mig. Kortison är en konstgjord form av vårt egna stresshormon, så när jag knaprar i mig 6 kortisontabletter på en dag så är det som att hinka 5 Celcius på rad. Jag somnar inte förrän vid 1-tiden på natten och vaknar klockan 6 och studsar ur sängen. Arbetsdagarna flyger förbi och jag är i allmänhet sinnessjukt produktiv. Häromdagen satt jag 6 timmar med bokföringen i ett svep.

Men jag ska erkänna att jag är jäkligt försiktig. Jag utnyttjar mitt fokus till max, men jag försöker undvika alla sätt som jag normalt får kortisolpåslag på. Exempelvis träna hårt, dricka koffein osv. Eftersom jag redan lever i en stressad situation med boendet och ekonomin och allt så känns det verkligen som om jag leker med elden nu. Stressa skiten av sig och sedan knapra syntetiska stresshormon. Vem vid sina sinnes fulla bruk håller på så?

“Men jag måste få ner stressen i kroppen, för det finns ingenting som är mer skadligt för kroppen, hjärnan och viktminskningen än tärande, slitande kronisk stress.”

Anledningen till att man tar kortison mot allergi är att det är starkt antiinflammatoriskt. Det minskar helt enkelt kroppens inflammatoriska reaktion mot pollen. Stresshormoner funkar så: i en situation där du ställs inför döda eller dödas kan du inte tänka på att läka sår eller slakta patogener, då är det full fokus på kroppens livsuppehållande funktioner. Och det här utnyttjas för att minska klådan, astman och reaktionen i slemhinnorna. Jippi för en vars immunförsvar förrått en och attackerar den egna kroppen för att bli av med ofarliga pollenkorn – inte så jippi för en som redan har satt kroppens långtidsläkning på hold pga övrig stress i livet, och för vilken extra stresshormoner är det absolut sista som behövs.

Jag funderar på vilken actionplan som känns mest rimlig just nu. Det är 3 dagar kvar på kortisonkuren, och sen är jag tillbaka på mina vanliga allergimediciner som mest är antihistaminer som verkar på kort sikt, och kortison som endast verkar lokalt i slemhinnorna. Men jag måste få ner stressen i kroppen, för det finns ingenting som är mer skadligt för kroppen, hjärnan och viktminskningen än tärande, slitande kronisk stress. Här handlar det framförallt om att se till att skaffa sig en trygg tillvaro, och sedan landa i den. Ta ett djupt andetag.

Att få ner stressen måste alltid vara prio ett. Sedan kommer att dämpa inflammationen från pollenallergin, och det måste ju gå att göra på fler sätt än att äta stresshormoner. Och för det så har jag de senaste veckorna testkört ett litet projekt, nämligen att alltmer gå över till antiinflammatorisk kost. Även inflammationen i sig är ju en stress för kroppen, så jag tänker att det kanske kan bli en god cirkel, speciellt om jag kombinerar med optimering och återställning av de andra viktiga metabolismhormonerna. Då kanske jag tom kan gå ner i vikt samtidigt. Ja, som ni hör så snurrar tusen tankar i mitt huvud. Jag måste gå och lägga mig och sova 5 timmar på saken.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Anonymous
  May 16, 2017 at 8:48 am

  Kolla pollenkoll.se och läs om allergivaccination!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 16, 2017 at 8:53 am

   Tack för tipset men jag känner redan till det. En allergivaccination måste påbörjas off-season, så ska se om jag kan få till en i höst.

  Leave a Reply