fitness

Pulsmätning på löpbandet

Igårkväll så gjorde jag något som är ganska så olikt mig: jag tog mig till gymmet efter jobbet och sprang ett långpass på löpbandet. Japp, ni läste rätt. EFTER jobbet en FREDAG och jag sprang ett LÅNGPASS på LÖPBAND. Många utropstecken där känner jag. Men enligt mitt träningsschema så skulle långpasset springas igår och eftersom jag inte hann innan jobbet så fick jag ta det efteråt. Det var längesen man hittade mig på gymmet kl 20.00 en fredagskväll om man säger så, men det var så himla värt det!

Långpasset var väl egentligen inte heller något superlångt pass om man jämför med min vanliga långpassdistans, men samtidigt så var det ett tag sen jag löptränade ordentligt nu och de  7,2 km som jag fick ihop kändes mer än tillräckligt, speciellt med tanke på att jag kört på rätt hårt tidigare i veckan. Däremot blev jag förvånad över hur himla lätt det gick, både fysiskt och mentalt. Jag har ju sprungit liknande sträckor på bandet förr, men då alltid i intervallform eller med olika typer av stegringar etc. Nu skulle jag bara göra passet i 8.00 min/km, varken mer eller mindre, och bara nöta på.

Så istället för att mixtra med farten så gjorde jag pulsmätningar istället! Vid 1 km var min puls 135 vilket är drygt 60% av min maxpuls. Sen mätte jag vid varje kilometer och löpningen kändes så där lätt och “evig” om ni vet vad jag menar. Vid 2, 3, 4 och 5 kilometer var pulsen 150, 152, ,154 och 156 slag per minut, och ökade med andra ord ganska så linjärt och det var tydligt att jag var inne i ett flow. Men vid 6 km så var pulsen uppe 162 och vid 7 km 168, vilket motsvarar 78% av min maxpuls.

Jag funderar på vad det kan bero på, och allra troligast är att musklerna blev trötta och fick slut på glykogen. Tempot var med andra ord lite, lite för fort för ett långpass i min nuvarande form, för tanken är ju att man ska klara minst 90 minuter i samma tempo. Glykogenet tar bara slut om man använder det, men tanken vid långpass är ju att man främst ska bränna fett. Nu blev jag enormt sugen på att göra om samma sak om en månad igen, men det skulle ju vara döden att behöva göra alla sina långpass på löpband. En pulsklocka står därmed numera på önskelistan!

Har du mätt pulsen på ett långpass någon gång?

Spara

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Löpar-Åsa
  April 28, 2018 at 07:32

  Men så spännande! Och jag är imponerad: själv avskyr jag att springa på löpband!

  Jag har pulstränat mycket, men inte på långpass. I dagsläget undviker jag att mäta något alls, för att hålla krav på prestation nere och undvika stress. Men det ÄR spännande!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 2, 2018 at 13:58

   Haha jag är lite imponerad av mig själv faktiskt. Men fördelen är ju att man inte behöver tänka på att hålla jämt tempo eftersom bandet gör det åt en ^^

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.