Menu
lifestyle

Racerapport: Göteborg halvmarathon

Göteborg marathon start

En rapport jag längtat efter att få skriva

Som jag har kämpat för att få skriva det här inlägget. Det var visserligen från början tänkt att det skulle vara en racerapport för ett helt maraton, med ödet ville annorlunda. 2 månader av 6 var jag konstant förkyld, och det blev alltmer tydligt att jag inte skulle hinna träna tillräckligt. Så jag bytte från 42 kilometer till Göteborg halvmarathon, och kan ju såhär i efterhand säga att även om det känns lite bittert så ångrar jag det inte. För halvmaran, den går inte av för hackor ska ni vet. Här kommer rapporten!

Jag är som vanligt ute i sista minuten

Som vanligt så är jag inte särskilt förberedd. Jag gillar av någon anledning att vara ute i sista minuten. Det löser sig alltid. Kvällen innan hade jag fortfarande inte bestämt vad jag skulle ha på mig. 7 plusgrader är en väldigt jobbig temperatur, för ska man ha löparjacka eller inte? Mössa eller inte? Vantar… ja ni fattar. Det slutade med att jag packade ner en hel extra löpargarderob i väskan på lördag morgon. Även nummerlappen hämtade jag ut i sista stund. 800 löpare startade totalt, så det var inte milslånga köer som det var när jag sprang Göteborgsvarvet. Ändå ganska bra tajmat. 11.00 gick starten för de som skulle springa hela maran, och jag stod bredvid och hejade på, med längtan i blicken. Nästa år…

Ifrånsprungen redan i starten

Sedan var det dags för ett sista toabesök och en klunk vatten. 11.28 smet jag in längst bak i startfållan bland halvmaralöparna, och när startskottet gick 11.30 och benen började veva, och skulle inte stanna igen förrän på nästan 3 timmar. Mitt enda hopp, det som jag klamrade mig fast vid, var att hålla tempot. INTE springa för fort, utan känna in ett makligt tempo som jag klarar att hålla hela loppet. Det gick sådär. Ett varv inne på Slottskogsvallen och alla hade sprungit ifrån mig. Eftersom jag startade långt bak blev jag inte omsprungen så många gånger, men att vara ensam kvar inne på stadion ville jag INTE. De första 500 metrarna gick därmed alldeles för fort.

Göteborg marathon springa

Pensionärerna springer ifrån mig

Men så fort vi kom bort från publiken så tog jag rygg på en pensionär som verkade hålla en lagom fart. Efter fem minuter pep Runkeeper till. Jag höll 7.20-fart, alldeles för fort! Jag skulle ju hålla 7.50. Jag tänkte att det kanske var någon miss vid starten, för det kändes ju inte som om jag sprang för fort. Men ytterligare fem minuter senare sa telefonen samma sak, och jag fick vackert förlika mig vid att låta pensionären dra ifrån. Nu var jag ensam på banan. För er som inte känner till den, så är den en 10,5 kilometer lång raksträcka på en cykelväg, och sedan tillbaka igen. Inte en enda backe, knappt en sväng ens! Och nu hade jag tappat alla andra löpare ur sikte. Jag var ensam, och världen bredde ut sig framför mig. Det här var en ny upplevelse för en som är van vid att trängas under Göteborgsvarvet.

Det går alldeles för lätt… något är på tok

Efter ungefär 3 km kände jag att jag började bli lite smått uttråkad. Jag slog på ett avsnitt av Träningspodden i mobilen för att ha något att tänka på. Löpningen gick lekande lätt, alldeles för lätt! Trots att jag släppt prestigen och pensionären utom synhåll så kunde jag inte få ner farten. Jag låg konstant mellan 7.20 och 7.30, och tänkte till slut att ja, jag får väl köra på det då, om det ska va på det viset. Vid 4 kilometer var första vätskestationen, och jag svepte en halv mugg sötsliskig sportdryck. Den gjorde mig snarare törstig än pigg. Jag lät tankarna vandra och benen köra i sin takt, och plötsligt var jag vid 8-kilometerskylten. Hur hände det här?! Snart halvvägs! Det är inte meningen att en halvmara ska vara så här lätt. Är jag mer vältränad än jag tror?

Jag plockar min första rygg!

Andra vätskestationen, och här tog jag min första rygg. Pensionären hade stannat för att vila, men vinkade glatt när jag sprang förbi. Jag hade också börjat möta människor som var tillbaka på första varvet, och som skulle springa maraton. Många glada ansikten var det som log, vinkade och hejade. Jag som hade en podcast i lurarna hörde inte alltid vad som sades, men jag log och vinkade tillbaka. Flera av funktionärerna ropade “heja Emma!” och en liten stund hade jag kändis-hybris, tills jag insåg att mitt namn stod på nummerlappen. Silly me, haha.

Vid vändpunkten inser jag mitt misstag

Vid 10 km så mötte jag klunga efter klunga av snabba halvmaralöpare som vart framme och vänt. Jag tyckte fortfarande att det gick lekande lätt, men jag hade börjat ana en liten trötthet i benen. Men jag kör så länge jag orkar, tänkte jag. Längs havsstranden sprang jag nu, med salta vågor på ena sidan och gigantiska kritvita lyxvillor på andra. Trots att banan var så tråkig så fanns det ändå saker att titta på hela tiden. Så äntligen såg jag vändpunkten. Ett gäng funktionärer och en liten stolpe man skulle runda. Yes, halvägs! Jag gjorde en snäv sväng och satte fart med nya krafter, vid gott mod och stärkt över att det gick så lätt. Men jag borde vetat bättre. Oj, vad jag borde vetat bättre. För något som inte gjorde en 180-vändning var vinden. Inte konstigt att jag hade sprungit så lätt, jag hade ju världens medvind i ryggen! Och nu hade jag den inte bara emot mig istället, den hade dessutom tilltagit i styrka under den olyckbådande, mörknande himlen.

Göteborg maraton backar

Omsprungen på nytt – av andravarvare!

Det var nu loppet började, för samtidigt som jag insåg att jag hade över en mil i piskande motvind framför mig började bristen på träning de senaste månaderna göra sig påmind. Vaderna hade börjat ömma lite smått, höfterna var stela och korsryggen trött. Men det var bara att pinna på. Tillbaka till vätskestationen vid 8 km, nu låg den på 13. Jag hade börjat med sifferlekar i huvudet för att hålla tankarna i styr. Snart har jag sprungit två tredjedelar, tre fjärdedelar, det är bara ett varv på åttan kvar nu… Jag blev omsprungen av maratonlöpare som var inne på andra varvet. Snabba som vinden for de förbi, medan jag lunkade på. Runkeepers tempouppdateringar blev allt mindre optimistiska, och jag föll ner i en lufs som om jag var på väg igenom en snöstrom. Bara att sätta ena benet framför det andra. Jag frös och var törstig samtidigt, och tivlvade en sekund på om jag skulle klara att springa hela utan att gå en bit.

Det handlade enbart om pannben vid det här laget

Men där och då, precis efter vätskestationen med 4 km kvar till mål så ryckte jag upp mig. Skärpning för fasen! Jag kände efter i benen, nej ingen smärta. Lite stela, men det gör inte ont. Sluta gnäll. Lungorna? Nej för tusan! Jag är ju knappt andfådd. Det är BARA pannbenet som gnäller nu, jag får se till att ta mig samman. Det enda man kan göra när viljan strular är att släppa alla tankar om framtiden och bara leva just nu. Bara ett steg till. Bara runt det hörnet. Bara den här låten. Det finns inget jag kan göra som får det här att gå över fortare än att fortsätta med exakt det jag gör. Veta att slutet kommer, men inte om jag stirrar på det. Och på något vänster så gick det vägen.

Ett grymt trick för att få pigga ben på en sekund

Med bara knappt två kilometer kvar så mötte jag Sebbe, som stod och hejade. En sekund ville jag bara stanna och krama honom, men han fick en slängkyss utan släng (orkade inte lyfta armen) och jag körde vidare. Det var dags att plocka upp det sista tricket ur rockärmen, ett som jag sparat till allra sist, och som jag ägnat månader åt att förbereda. Jag slog på låten “Want to want me” med Jason Derulo. Det är låten som jag börjat varje löppass med hela våren och sommaren. Ett lagom snabbt tempo för att få upp värmen och peppen lite, och i samma stund som de första tonerna nådde mina öron så fick kroppen nytt liv. Plötsligt hade jag inte alls 2 mil bakom mig, plötsligt hade jag fräscha ben som precis ska börja springa. Jag hade ingen aning om att det skulle få så stor effekt!

Göteborg maraton trött

Adrenalinet lockas fram inför upploppet

Men trots detta så gick sista sträckan segt. Det kändes stundvis som att springa med en 20-kilos ryggsäck genom knähög gyttja. Jag växlade mellan hopp och förtvivlan. Skulle det här aldrig ta slut?! Loppets enda uppförsbacke var upp på bron som skulle ta mig över spårvagnsspåret och in i Slottsskogen. När jag kommit upp där, då visste jag att det var inte många hundra meter till målet. Jag lovade mig själv att när jag kom upp på bron skulle jag använda mitt andra och sista musiktrick. Spurtlåten. Sagt och gjort, uppe på bron slog jag på den gamla trance-dängan “the Last Universe End All remix” med Holymen och adrenalinet började byggas i takt med musiken. Jag har föreställt mig det här upploppet hundratals gånger under året samtidigt som jag kämpat upp för sista backen och kutat de sista 500 metrarna från Skatås och hem. Det var nu det gällde.

Jag hade krafter nog att spurta in i mål!

The Last Universe har ett tempo som resonerar perfekt med mina steg när jag är trött, men behöver få upp farten. Upp de sista stegen för backen, och upp på krönet. Där kände jag grus under fötterna, och plötsligt såg jag målet. Jag som trodde att jag tömt ut alla mina krafter i den obarmhärtiga motvinden hade uppenbarligen fel. Jag gav mina ben en snabb klapp, viskade för mig själv “ni klarar det här” och så satte jag fart. Det kanske inte såg lika fort ut som det kändes, men jag visualiserade hur två små droppar raketbränsle plockades fram ur lårmusklernas innersta och tändes på, som en sista hemlig reserv. Jag fullkomligt flög fram, ohejdad och påhejad från läktaren. Målet närmade sig med stormsteg (eller var det jag som närmade mig målet?), halsen tjocknade, jag skulle klara det! Med tryck i stegen så spurtade jag genom stadion, musiken vrålade i öronen, och plötsligt var jag framme vid målet, förbi.

Göteborg marathon upploppet

Så vad blev tiden då?

Det svartnade framför ögonen, syrebristen skrek i hela kroppen, medan jag fick en medalj i farten, mötte upp Sebbe och min vän Jenny som hurrade och välkomnade mig i mål. På flera minuter kunde jag inte stå still, jag var tvungen att promenera i cirklar för att få ner pulsen och tillbaka andningen. Men jag klarade det. Jag sprang hela halvmaran, jag slog distansrekord och jag klämde till mitt pers rejält. Faktum är att jag kom inte ens sist, inte ens i min klass. 2.48.43 blev tiden. Det är ingen tid som vinner tävlingar, men jag vann över mig själv med 10 minuter. Jag genomförde en prestation som jag inte var optimalt förberedd för, men som viljestyrka och pannben tog mig igenom. Fastän loppet skuggas lite av att vara plan B, och jag minutrarna efter sa att jag aldrig vill springa igen, så är jag redan enormt peppad på att ge mig ut i skogen och köra, trots att träningsvärken inte ens har släppt än. Och nästa år, nästa år köra jag hela maran om det så är det sista jag gör.

Göteborg marathon medalj

Alla foton i inlägget är tagna av Sebastian Thorsson

 

41 Comments

 • Annika - Gravid med fyran
  October 10, 2016 at 10:20

  Heja dig Emma! Grymt jobbat! Kram A

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 10:54

   Tusen tack Annika! :D

   Reply
 • Camilla
  October 10, 2016 at 10:20

  Tjohoo! Grattis vad du är bra!!
  (inte för att jag tvivlade en sekund på att du skulle klara det)

  :-)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 10:54

   Tack! :D så skönt att en av oss inte tvivlade iaf ;)

   Reply
 • Cherie
  October 10, 2016 at 10:44

  Grattis! Härlig prestation :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 10:54

   Tack ska du ha! :D

   Reply
 • Rund är också en form!
  October 10, 2016 at 11:02

  Fantastisk läsning!! :-)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 11:03

   Tack, vad kul att du gillar det! :D

   Reply
 • Cornelia
  October 10, 2016 at 11:30

  Så jäkla grym du är!! All eloge till dig och vilken fantastisk läsning. Den bästa racerapporten jag läst, har både skrattat och gråtit!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 11:41

   Men wow, vilka fina ord! :D Jag blir SÅ glad av att höra att du gillade den så mycket! <3

   Reply
 • Josefine Bonde
  October 10, 2016 at 11:31

  grattis! Vad bra jobbat!!! härligt att läsa om din resa!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 11:41

   Tack, vad roligt att du gillar den! :D

   Reply
 • Clara Edvinsson
  October 10, 2016 at 12:16

  Fantastiskt bra Emma! Heja dig!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 12:17

   Tack fina du! :D

   Reply
 • Anneli
  October 10, 2016 at 12:58

  Vilken fantastisk presentation! Grattis :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 13:03

   Tusen tack! :D

   Reply
 • Erika - Löpningen & jag
  October 10, 2016 at 13:58

  Wow Emma! Vilken prestation, stort grattis!
  Den där motvinden fick jag rysningar av att bara läsa om. Det är ju extra jobbigt, rent fysiskt, att springa i motvind, men på något vis är det nästan mer psykiskt jobbigt, och dessutom på ett lopp.. Jag är impad! Blir det GöteborgsVarvet till våren för dig?

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 14:04

   Ja fy när jag insåg vad jag hade framför mig där i vändningen så blev jag inte glad… xD

   Jajjemen, är anmäld och klar! :D

   Reply
 • Helén
  October 10, 2016 at 20:25

  Så himla grym du är 👍💪💪💪

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 20:28

   Tusen tack! :D

   Reply
 • Selfie
  October 10, 2016 at 20:53

  Bra jobbat!!!! Du är grym!!!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 10, 2016 at 20:55

   Tackar! :D

   Reply
 • Kristina
  October 10, 2016 at 22:03

  Grattis!!! Och riktigt bra jobbat!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 08:28

   Tack ska du ha! :D

   Reply
 • Hanna
  October 10, 2016 at 22:05

  Du är så bra! Grattis till ett väl genomfört lopp. Nästa år ska jag springa Göteborgsvarvet. Jag bara måste uppleva en Halvmarathon.

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 08:28

   Det tyckerjag verkligen att du ska, bästa som finns! :D Eller iaf efteråt haha.

   Reply
 • hopihopi
  October 10, 2016 at 22:57

  Vilken härlig läsning! Grattis!!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 08:29

   Tack, vad kul att du gillar det ^^

   Reply
 • Ida Aspviken
  October 10, 2016 at 22:59

  Underbar läsning!
  Grymt kämpat i motvinden också, sådan är INTE att leka med!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 08:38

   Nä fy alltså, när jag kollar på tempot för varje kilometer i Runkeeper kan jag se exakt vart motvinden tog fart.

   Reply
 • Jenn - forever abroad
  October 11, 2016 at 11:07

  Wow! Vilken välskriven återberättelse av loppet. Kunde riktigt leva mig in i situationen, alltifrån hur jobbigt det kändes till den fantastiska känslan på slutet och efteråt. Grymt bra jobbat! Det har varit kul att följa din resa ända in i mål, för ett mål var det även om det inte vara den ursprungliga distansen :) Kram!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 14:11

   Tack, vad roligt att du gillade inlägget! :D Ja, ett mål var det, men jag tänker snarare på det som ett delmål =) Jag är inte på långa vägar färdig med löpningen ;)

   Reply
 • Astrid
  October 11, 2016 at 11:20

  Stort grattis! Vilken fantastisk prestation!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 11:28

   Tusen tack! :D

   Reply
 • Dorotea Pettersson
  October 11, 2016 at 15:09

  Fantastiskt bra jobbat och fantastiskt bra återberättat. Jag kunde leva mig in i loppet. Grymt bra jobbet!

  Det har varit spännande och roligt att följa dig hela vägen till mål.

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 20:59

   Vad roligt att du gillade inlägget! :D Hoppas du följer med till nästa mål ;)

   Reply
 • Sandra
  October 11, 2016 at 20:28

  Super fint jobbat Emma :)

  Skulle du kunna skriva ihop en lista på låtar du brukar lyssna på då du löper/ tränar? Känner att jag borde fräscha upp min egen löplista och tänkte ifall jag skulle få några bra idéer av låtar du brukar lyssna på :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 11, 2016 at 20:32

   Absolut! :D Håll utkik under nästa vecka i bloggen! =)

   Reply
 • […] kropp verkar ha tagit ganska mycket stryk efter i lördags. Det är inte direkt skador, men musklerna värker och jag mår sådär diffust dåligt som man kan […]

  Reply
 • Jossan
  October 19, 2016 at 12:48

  Wow! Du är grymt bra! Heja dig och stort Grattis!
  Kram Jossan

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 19, 2016 at 12:52

   Tusen tack! :D

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.