fitness

Semesterkilon

Vägning vecka 26

Då var min semester över för den här gången, och det väl inte riktigt som jag tänkt mig. Första veckan flöt på bra, men sedan drabbades jag av en riktig dunderförkylning som gjorde att jag fick ställa in resan till Tjörn, midsommarfirandet i Vänersborg och halva resan till min syster i Borås. Träning var det inte att tala om. Låg mest och hostade och snorade, och var allmänt besviken på livet.

Eftersom jag inte kunnat röra på mig som jag tänkt, men ändå inte snålat på god semestermat, glass och andra gottigheter så har det tyvärr resulterat i några semesterkilon som tar mig farligt nära min allra högsta vikt någonsin. Hundrastrecket är så när att det blir till is i magen. Imorse var jag ute på mitt första träningspass efter förkylningen, en 3 km lång powerwalk, och jag kände hur hela kroppen kändes tung, svullen och otymplig. Jag kände mig inte som en uthållighetsidrottare direkt, och flåsade och hostade slem hela vägen. Fräscht.

 • Vikt: 97,2 kg
 • BMI: 34,0 (fetma)
 • Midjemått: 100 cm (bukfetma)
 • Midja/höftkvot: 0,82 (bukfetma)
 • Kroppsfett: 46,9% (fetma)

Här är iallafall veckans mått, de högsta uppmätta på länge. Men samtidigt är jag nu tillbaka på jobbet och har förutsättningarna för att återta mina normala kost- och träningsrutiner. Första åtgärden är som sagt att försöka komma tillbaka till löpningen och jag inleder med powerwalks varje dag veckan ut innan jag börjar springa nästa vecka och återgår till träningsschemat inför marathonloppet i oktober.

När det gäller kostrutinerna så backar jag tre steg och fortsätter köra enligt samma modell som innan semestern, där jag lade till en vana i taget. Viktigast nu känns det att börja dagen med en bra frukost, så imorse blev det havregrynsgröt. Jag tyckte att min gamla strategi fungerade riktigt bra, där jag kostregistrerade allt jag åt och sedan långsamt såg hur mina macros närmar sig idealet samtidigt som tomma kalorier minskar allteftersom jag lade till fler goda vanor. Jag bestämmer inte i förväg vad som blir nästa steg, utan jag får helt enkelt ta och känna in det när frukostvanan sitter.

Vad brukar du äta till frukost?

Spara

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Martina
  June 25, 2018 at 19:53

  Åååh gröt… Saknar micron. Hade en perfekt rutin – in med gröten i micron och sedan in i duschen. Under tiden jag duschade och klädde på mig hann gröten bli klar, få perfekt konsistens och svalna till sluk-ljummet. Men nu är micron sönder och då blir det mackor…
  Heja dig! Gröt är en bra start på dagen både för kroppen och för själen! 😊

  • Reply
   Emma Hällbacka
   July 9, 2018 at 14:28

   Ja jag är verkligen glad att jag gav gröt en chans :D Har missat det hela livet!

 • Reply
  Anonymous
  June 25, 2018 at 20:39

  Tråkigt med sjukdom men härligt med semester. Förhoppningsvis har du fått massor av energi som gör att du kommer fixa kost och träning galant nu när allt återgår till vardagen igen. Jag tycker alltid det är lättare att sköta detta när man jobbar och har rutiner. Låter så spännande med en mara, själv har jag sprungit tre halvmaror som längst.
  Ha en bra kväll
  /Cissi

  • Reply
   Emma Hällbacka
   July 9, 2018 at 14:28

   Ja jag håller med, det är lättare att hitta rutiner när man är tillbaka i vardagen igen.

 • Reply
  Johanna
  June 26, 2018 at 15:10

  Trist att vara sjuk på semestern, hoppas du kommer upp på banan igen och hittar flytet :)

 • Reply
  Johanna
  June 29, 2018 at 18:18

  Du är snart tillbaka :)

  Jag äter protein till frukost, tex biffar eller lax som jag åt imorse

  • Reply
   Emma Hällbacka
   July 9, 2018 at 14:32

   Jag käkade kyckling ett tag, det vr gott fast tyckte det blev för dyrt i längden :( Havregrynsgröt är ju absurt billigt.

 • Reply
  Madelene Gustavsson
  June 30, 2018 at 23:13

  Gröt, en kopp te och 1-2 knäckebrödsmackor på vardagarna. På helgerna festar jag till det med fil, rostad macka och ibland 1 ägg :).

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.