biohacking

“Träning är helt avgörande för att man ska fungera”

img_8027-kopia

Konditionsträning ökar blodflödet i hjärnan

Jag hörde det här intressanta inslaget på P4 häromdagen där en överläkare i psykiatri pratar om vikten av träning, och speciellt nu under den mörka årstiden, för att hjärnan ska fungera normalt. Enkelt sätt kan man säga att konditionsträning ökar blodflödet i hjärnan med 20%, vilket har en hel rad gynsamma effekter på humöret, minnet och kreativiteten. På sikt är också träning det absolut bästa sättet att lära kroppen hantera de fysiska effekterna av stress, vilket är absolut nödvändigt i det samhälle vi lever i idag. Rubriken till det här inlägget tycker jag sammanfattar det hela bra. Träning som ökar pulsen är helt avgörande för att man ska fungera, det är ingen lyx man ska “unna sig” när alla andra har fått sina behov tillfredsställda. Det ska ligga överst på prioriteringslistan tillsammans med handla mat och betala räkningarna.

Jag klarar mig inte utan träningen

Och även om det inte är så ofta man får så här tydliga riktlinjer från forskningen så är det här inget nytt för mig. Tillvaron är ju som dag och natt innan och efter en promenad eller löprunda i solen. Jag blir alltid supermotiverad att skriva blogginlägg, idéerna sprutar, jag känner mig fräsch i huvudet och i kroppen, och tom min motivation att äta nyttigt ökar. Jag är otroligt glad att jag har ett arbete som tillåter mig att träna och ta det lugnt under dyngets ljusa timmar, för jag hade nog inte klarat mig igenom många fler vintrar annars. Jag tycker ni ska lyssna på inslaget som är ca 5 minuter långt, och så ska jag gå ut och ta en promenad innan himlen mulnar igen. Vi hörs!

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  A-mamman
  November 18, 2016 at 12:47 pm

  Bra tips! Sedan vill jag säga att jag är imponerad av din blogg, dina kloka texter och tankar, fina bilder och bra språk. Tant har hittat en ny favorit 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 18, 2016 at 1:12 pm

   Vad glad jag blir! 😀 Hoppas du ska hitta något intressant att läsa här framöver ^^

 • Reply
  hopihopi
  November 18, 2016 at 1:25 pm

  Jag håller fullständigt med! Det märks extra tydligt hur bra jag mår av träningen när jag inte kan/får träna pga skada eller sjukdom. Jag blir på dåligt humör, lättirriterad och mina matvanor bli direkt sämre.
  Många frågar mig på jobbet hur jag orkar träna när jag jobbar så mycket. Jag tycker det är tvärtom, jag orkar jobba så mycket för att jag tränar!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 19, 2016 at 5:18 pm

   Ja visst är det så! 🙂

 • Reply
  Lina
  November 18, 2016 at 1:38 pm

  Håller fullständigt med och när man tränar av rätt orsaker känns det heller inte speciellt jobbigt tycker jag. Fast detta ruskväder hade jag gärna sluppit under mina promenader och löpturer:) Trevlig helg!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 19, 2016 at 5:19 pm

   Precis, och då är det ju vädret, inte träningen, som är det jobbiga 😉

 • Reply
  Mari
  November 18, 2016 at 6:39 pm

  Mm, och det är just det här vi måste nå ut med till alla människor. Så himla viktigt! Och dagens barn/ungdomar borde få ta del av det också..
  Bra skrivet i alla fall och jag håller helt med 🙂 Kramar

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 19, 2016 at 5:28 pm

   Ja verkligen. Folk tycks tro att den enda anledningen till att man ska träna är för att bli smal. Det är den SISTA anledningen!

   • Reply
    Mari
    November 20, 2016 at 3:18 pm

    Mm, exakt!! Tack för att du är så bra <3

 • Reply
  Åsa
  November 18, 2016 at 6:56 pm

  Anders Hansens bok “Hjärnstark” är så himla bra. Men det är också hans äldre bok “Hälsa på recept”. Alla borde läsa dem! De innehåller så mycket viktigt!

  Och vi kan inte göra annat än att hålla med om rubriken!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 19, 2016 at 5:29 pm

   Tack för tipsen! 🙂

 • Reply
  Soff Potatisen
  January 26, 2017 at 4:55 pm

  Jag håller med dig fullständigt. Jag måste också röra på mig för att överhuvudtaget känna att det är värt att kliva ur sängen. Man blir otroligt kreativ efter träning och motiverad (även om min motivation är som bortblåst för tillfället)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 26, 2017 at 9:49 pm

   Men eller hur, blir ju heldeppig om man inte rör på sig 🙁

  Leave a Reply