lifestyle

Träningsmål hösten 2016

IMG_5385 (kopia)

Veckotemat är igång igen!

Nu har vi dragit igång Bloggar om hälsa’s veckoteman igen efter sommaruppehållet! För er som är nya här handlar det om att vi inom nätverket Bloggar om Hälsa varje vecka väljer ut ett speciellt tema inom hälsa och träning, och så delar vi sedan med oss av tankar kring temat från våra olika perspektiv. Vi är en brokig blandning av hälsointresserade kvinnor, och du hittar länkar till alla bloggarna på BoH’s hemsida.

Ni anar inte vad jag ska träna i höst…

Första veckotemat för terminen (?) är våra mål och fokus för hösten, vilket känns lämpligt så här i nystartstider. Och för de som hängt med det minsta här det senaste så kommer det inte som någon överraskning vad mitt träningsfokus kommer vara den närmsta tiden. Den 8:e oktober springer jag mitt livs första maraton, och fokus fram tills dess kommer ligga till 110% på att vässa formen och härda pannbenet. Med tanke på att jag inte lyckats gå ner i vikt och att jag ligger tre veckor back i träningen efter min förkylningsperiod så förväntar jag mig inget annat än benkrossande smärta de sista två milen. Att veta det och ändå fortsätta, jag måste vara galen.

Vad ska jag göra efter maratonloppet?

Men tiden fram till loppet är bara halva hösten, så vad ska jag göra sen? Jo, jag tänker lägga om träningen helt. Att träna så här målmedvetet har börjat tära på mig, och jag behöver en paus med lite lugnare träning. Det kan låta motsägelsefullt nu, men jag tänker flytta in i gymmet och köra några veckor med tung styrketräning. Dels är november den värsta månaden att vara utomhus enligt mig, dels vill jag gärna variera min träning lite, och dels så tänker jag lägga en bra och stark grund inför nästa löparsäsong. Även Maria satsar på styrketräning i höst, och fokuserar på att träna utan stress efter sin utmattning. Funktionell rehab står i centrum, och yoga och annat gött. Tänk om man kunda lyckas klämma in lite avstressande yoga i schemat också, det hade vart drömmen.

En annan liten träningsdröm jag har

Där har ni mina två huvudfokus för hösten, men jag har samtidigt en annan tanke som ligger och gnager. Jag är nämligen hur sugen som helst på att inleda en runstreak, dvs man springer varje dag. Jag har vart sugen på det ända sedan i våras, men har hållit mig och följt coachens order för att optimera träningen för maran. Men när maran är över så kan jag ju själv planera min träning och träna hur jag vill. Och missförstå mig inte nu, en runstreak innebär inte att man kör intervaller och långpass varje dag. Det innebär (enligt den officiella definitionen) att man springer en mile, dvs 1,6 km, varje dag. Det handlar helt enkelt om att komma ut varje dag, om det så bara är en mysjogg runt kvarteret. Jag ska suga lite på den karamellen och se hur det känns efter loppet.

Det här med vikten då?

Ja, vi får väl se. Min maratondiet gick ju inte som jag tänkt mig efter de första tre veckorna, och vikten ligger stadigt på plusminus noll. Eftersom ni det ändå är kört att försöka kapa 10 kg innan loppet så får jag helt enkelt acceptera att jag får skala lååångsamt, hekto efter hekto. Men hur jag ska göra det får bli ett annat inlägg. Någon som däremot satsar på att anpassa sin träning efter viktnedgången i höst är min bloggkollega Camilla. Hon har även ett smart sätt att fördela passen för att få maximal vila trots att hon tränar nästan varje dag.

Vad har ni får mål med er träning i höst? Lämna en kommentar!

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Camilla
  August 23, 2016 at 21:14

  Vilken bra planering! Ser fram emot att få höra om din gymträning och sen är jag helt övertygad om att du kommer klara ditt maraton hur bra som helst!

  • Reply
   Emma Hå
   August 23, 2016 at 21:40

   Ja jag kommer nog snöa in mig helt på gymmet sen också, har en tendens att göra så =) Så du kommer nog få läsa tills du stupar haha :D

 • Reply
  Paulina Gunnardo
  August 23, 2016 at 21:38

  Har just kommit in från en löprunda och jag tänkte på dig innan jag stack ut och jag tänkte på dig och ditt maraton när jag kom in (jag sprang alltså inget maraton men är helt slut ändå och sjukt imponerad över hur folk klarar ett maraton)

  Mitt träningsmål med hösten är inte särskilt avancerat, men jag har som mål att få tummen ur och göra något åt det som jag är rätt säker på är ett löparknä så jag kan komma ut och springa oftare. För det mår jag så otroligt bra av! Har tyvärr behövt bryta pga knäet och det är så tråkig när man inte vill annat än att fortsätta springa.
  Sen ligger den där mage/rygg-träningen fortfarande och gnager. Gör den, men inte tillräckligt ofta. Behöver få in det som rutin och vana.

  • Reply
   Emma Hå
   August 23, 2016 at 21:41

   Har hört att foamrolling ska hjälpa mot löparknä! Och styrketräning i bål och höft. Den där bålstyrkan hjälper tydligen mot mer än just svaghet i bålen =) Hoppas du kommer tillrätta med knäet så du kan springa som du vill =)

 • Reply
  Rund är också en form!
  August 23, 2016 at 22:23

  Förstår din längtan efter styrkepass.
  Lite därför jag i princip aldrig följer ett träningsschema. Jag blir så uttråkad att jag tappar all motivation. Men impad av dig!

  • Reply
   Emma Hå
   August 24, 2016 at 20:01

   Jag gillar att följa scheman, och nu har jag liksom äntligen lyckats koppla om min hjärna från att tro att ett schema måste vara för alltid. Typ “nu ska jag för evigt springa intervaller på tisdagar” om jag börjar med det. Nej, det är mycket roligare att följa om jag istället tänker “nu ska jag prova att springa intervaller på tisdagar i tre månader”. Då ser man liksom slutet och vet att därefter är man fri att göra vad man vill :D

 • Reply
  Malin
  August 24, 2016 at 18:52

  Jösses, vad träningssugen jag blir när jag läser det här! Ska bli himla kul att följa.

  • Reply
   Emma Hå
   August 24, 2016 at 20:00

   Haha men gissa vem som just fick tillbaka halsontet? Får se om det ens blir någon löpträning, jävla märkliga förkylning =(

 • Reply
  Höstens träningsfokus - Träningsblogga
  August 24, 2016 at 18:55

  […] Emma har en otroligt spännande utmaning framför sig i höst (spoiler alert: maraton!) och har börjat tänka på vad som ska hända efteråt. […]

 • Reply
  Helena Enqvist
  August 24, 2016 at 21:24

  Haha, jag blir trött bara jag hör runstreak, men det är lite häftigt, jag följer ju Elin Ragnarsson och är snart uppe i 900 dagar(!). Spännande att följa om du sätter igång!!

  • Reply
   Emma Hå
   August 24, 2016 at 21:40

   Ja fatta hur coolt det måste vara när man når 1000 dagar! :D Hoppas bara man slipper undan jobbiga sjukdomar ;)

 • Reply
  hopihopi
  August 25, 2016 at 20:38

  Det ska bli spännande att följa din resa! Lycka till på maraton! Mitt träningsmål inför hösten är att komma igång med yogan eller nån form av rörlighetsträning i alla fall.

  • Reply
   Emma Hå
   August 27, 2016 at 11:25

   Tusen tack! :D Ja rörlighetsträningen borde jag verkligen prioritera… men är ju inte kul om det inte är flåsigt haha xD

 • Reply
  Maria
  August 29, 2016 at 22:26

  Förstår den känslan av mättnad på träningsplanering inför ett stort löpmål. Hoppas du kurerar dig bra nu så all träning som du lagt ner får sin fulla effekt.
  När jag är redo för det så är jag också sugen på en runstreak!

  • Reply
   Emma Hå
   August 30, 2016 at 10:56

   Runstreak låter så himla roligt, och vilken utmaning det måste vara, framförallt mental :D

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.