Menu
lifestyle

Träningsmusik – min playlist för ett hårt pass

Träningsmusik playlist

Idag är det fredag och vad passar då bättre än lite peppig musik till fredagsfysen innan vi tar helg? Hos mig är himlen blå idag, så jag tänkte faktiskt ta ett dubbelpass, först en powerwalk och sedan ska jag träffa Sofia på gymmet och lyfta lite. När jag powerwalkar brukar jag ofta lyssna på en podcast, det ger mig något att tänka på och på så vis kan jag vara ute i flera timmar. Men när jag kör hårt, kanske intervaller eller kortare, snabba pass, då måste jag ha musik med tryck i öronen. Då behöver jag en takt som håller pulsen uppe och inte tillåter tankarna att vandra. Under långpassen vill jag distrahera mig, men under fartpassen måste jag hålla fokus. En av mina grymma läsare har frågat efter mina träningsmusiktips, så jag tänkte dela med mig av några av mina favoritlåtar. Efteråt får ni också ta del av den playlist som går varm under mina pass!

Hur jag använder musiken i min träning

I början av passet vill jag alltid ha feelgood-låtar som boostar humöret. Jag vill inte ut direkt i de hårda beatsen, utan maxa humöret medan jag fortfarande är pigg. Här brukar jag alltid dra igång låtar som

 • Thunderstruck – ACDC
 • Want to want me – Jason Derulo
 • How will I know – Whitney Houston

Därefter har jag sprungit en stund, ofta är uppvärmningen över och det är dags att gå på intervallerna. Då väljer jag ofta låtar som har en tydlig progression, dvs de bygger upp. Detta skapar en känsla av “nu jävlar” i mig, och brukar få mig taggad på att öka tempot. I den här delen av listan har vi låtar som:

 • Little cat steps – Feed me
 • Greyhound – Swedish House Mafia
 • Patience – Feed me
 • Heading up High (First State remix) – Armin van Buuren, Kensington  (NY favorit!)

Nu kommer den mentalt tuffaste delen av passet. Jag är uppvärmd och i viss mån uttröttad men har mycket kvar att springa. Det är dags att försöka komma in i andra andningen, hitta sitt evighetstempo och skärpa fokuset. Kör jag snabbdistans så är det här mjölksyran börjar komma. Svettfaktorn är hög. Nu behöver jag musik som försätter mig lite i trans, så att jag bara köttar vidare utan att tänka. Här passar musik som:

 • Zero 76 – Tiësto & Hardwell
 • Laktos – Sebastian Ingrosso
 • Metropolis – David Guetta
 • Boneless – Steve Aioki

Nu är jag ofta inne på sista långintervallen, eller sista kilometern i upploppet på min runda. Jag är sjukt trött, och skulle vilken musiklös dag som helst tycka att passet var över. Det är nu musikens kraft verkligen visar sig, för här gäller att det att välja en riktigt bra låt som man själv peppas av. Jag brukar försöka utmana mig själv att alltid springa sista kilometern fortast, att alltid köra sista intervallen snabbast och att alltid spurta in i mål. Då får jag inte bara den där sköna ta-ut-sig-känslan efteråt, utan jag vet också att jag kan ta ut mig lite mer under passet nästa gång – jag hade ju krafter kvar! Under upploppet lyssnar jag på snabba låtar som går i samma takt som mina steg. Då kan jag aldrig fuska!

 • Milky Ways – Bossfight
 • Watercolor – Pendulum
 • Hold me close – Flux Pavillion

De allra sista 500 metrarna slår jag alltid på min spurtlåt, The Last Universe (End All remix) med Holymen. Det här är en låt som har en bra progression som alltid pushar på i mördarbacken, är snabb i takten på efterföljande raksträcka, och som lagom tills jag ser målet har något som låter som applåder i sig. Genom att lyssna på den här låten i slutet av varenda löppass jag gör och samtidigt visualisera hur jag går i mål inför tusentals applåderande åskådare så har jag förberett mig för Göteborg halvmarathon. Och visst var det också den låten som gav mig mental kraft att öka farten springa in på stadion och in i mål med högt huvud. Och nu räknar jag med att den här låten ska ta med in i målet på Stockholm i vår.

Lyssna på hela min playlist i Spotify!

Någon som är taggad på att gå ut och springa?! Jag blev iallafall sjukt taggad av att skriva det här inlägget haha! Men jag ska hålla mig några veckor till innan jag kör igång igen, bara för att dra ut på det och driva upp min motivation ännu högre. Men för er som ska ut på en riktigt peppande fredagsfys-tur i solen så får ni här hela min Spotifylista som alltid finns med mig när jag springer fort. Kör hårt nu!

Brukar du lyssna på musik när du tränar?

2 Comments

 • Peggy Johansson
  October 30, 2016 at 22:46

  I början när jag sprang ville jag gärna ha musik. Nu är det mest de få gånger jag springer på löpband.
  Men på slutet av mina listor gillar jag att ha ledmotivet från “Rocky” :-) Maffig musik som Vangelis’ Across the mountains och Conquest of paradise känns bra. Dem spelar de vid starten på UTMB och bara tanken känns mäktig!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   October 31, 2016 at 10:46

   Ja alla har vi våra trick för att få igång adrenalinet :D Så kul att man kan påverka så mycket med musik tycker jag :)

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.