fitness

Tredje gången gillt: det blir marathon i år!

Ibland förvånar jag verkligen mig själv i min beslutsamhet för saker och ting. I början av april kände jag det där välbekanta suget som jag kände för första gången för två år sen: det är dags att satsa stort. Med solen, våren, värmen och framförallt ljuset så spritter kroppen av löparlust och att sitta instängd i källaren på gymmet känns inte alls lika lockande. Det är dags att ge sig ut i spåret, pressa pannbenet, musklerna och hjärtat, kuta upp för backar, jogga längs stränder och spurta in i mål. Det är dags att ta tag i den där maran en gång för alla.

Jag har ju försökt förut, två gånger faktiskt. Båda gånger saboterades jag av omständigheterna. Ena gången fick jag en långdragen och envis förkylning som förstörde den viktigaste etappen av träningen, och andra gången kastades livet omkull helt vid en separation. Egentligen ursäkter både två, men samtidigt kändes det inte helt hundra, och chansen var stor att jag skulle misslyckas när jag väl ställde mig på startlinjen. Då valde jag hellre att springa halvmaran båda gångerna, en distans som jag behärskar och tycker om, och kunde på så sätt känna mig åtminstone halvt lyckad istället för helt misslyckad.

Vis av tidigare misslyckanden och min egen dumdristiga förmåga att slå på stort och sedan inte fullfölja så använder jag mig av en annan approach den här gången. Tredje gången gillt, och nu närmar jag mig utmaningen med lite mer eftertänksamhet och strategi. Det kommer bli ett marathon för mig i höst, det vet jag nu. Men i början av april var jag inte lika säker, för regelbundenheten i träningen satt inte, och det hade gått månader sedan jag senast sprang längre än 2 kilometer. Så jag gav mig själv ett löfte: om jag kunde hitta ett träningsschema för ett marathon och följa det i minst två veckor utan att det påverkade min vardag negativt så visste jag att tid och energi fanns till den nödvändiga träningen, och först då får jag bestämma mig om det blir ett lopp eller inte. Jag ville helt enkelt bevisa för mig själv att jag är villig att ge vad som krävs innan jag ger mig in i maraträningen igen.

Och imorse sprang jag officiellt sista passet på andra veckan på träningsprogrammet. Jag springer efter Hal Higdon’s Novice Supreme, ett av dom mest beprövade marathonprogrammen i hela världen. Jag hoppade dock in direkt på vecka 6 eftersom det skulle passa med loppet jag valt ut i höst. Det blir Göteborg marathon, loppet som för första gången fick mig att våga drömma om marathon på riktigt. Och nu ska jag ta den där maran om det så är det sista jag gör. Veckans löpträning är avklarad, och imorgon så kör jag lördagsspinning och bålstyrka med en vän. Jag har kommit in i det där flowet, och nu när jag bevisat att jag kan hålla fast vid träningsschemat mitt i resten av livspusslet så är sista ursäkten eliminerad. Dags att satsa en gång för alla!

Tränar du inför något lopp just nu?

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  May 5, 2018 at 12:22

  Roligt för dig :). Hoppas det går bra för dig denna gång :).
  Jag springer inte då jag aldrig lärt mig hur man gör, däremot så promenerar jag. Jag ska gå blodomloppet om några veckor :).

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 7, 2018 at 12:49

   Det är inte så svårt, hemligheten är att sänka tempot och hitta sitt steg innan man börjar öka tempot igen! :) Lycka till på blodomloppet! :D

 • Reply
  hopihopi
  May 5, 2018 at 19:56

  Vad kul att du vågar satsa! Lycka till :)

 • Reply
  Hanna
  May 5, 2018 at 19:57

  Åh, så spännande, lycka till. Det lopp som jag tränar till är Victorialoppet. Det blir fjärde gången året på rad som jag springer loppet. Men sen tränar jag alltid för att kunna prestera så bra som möjligt på fotbollsmatcherna.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 7, 2018 at 12:50

   Åh kul! Ja det är bra att ha ett kontinuerligt mål så man inte hakar upp allting på en enda prestation. Kan tänka mig att det är bra för motivationen om man inte har något specifikt lopp i sikte :)

 • Reply
  Johanna
  May 7, 2018 at 13:49

  Vad roligt, lycka till :)

 • Reply
  Annika
  May 9, 2018 at 14:33

  Jag skulle satsa på Stockholm Marathon. Men så fick jag influensa toppat med bihåleinflammation och penicillinkur. Tre veckors uppehåll. Storstilad comeback, i nya skor, vad händer? Jo benhinnan skriker aj. Har haft ont i över två veckor nu och det blir inte värre av att springa, men det går trögt. Alla dessa långpass som skulle bli av har landat i några pass om 13-18 km. Vet inte om benet och flåset pallar för 42 km. Det återstår att se. Surt sa räven.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 9, 2018 at 15:30

   Ajaj vilken otur! :( Hade samma problem första gången jag anmälde mig till en mara. Valde att köra halvmaran istället. Krya på dig och lycka till!

 • Reply
  Madelene Gustavsson
  May 9, 2018 at 21:45

  Hoppas att du får till det denna gång! :)

 • Reply
  Pernilla Lantz
  May 21, 2018 at 21:00

  Härligt och lycka till!
  Själv sprang jag den i höstas, sista milen var det bara pannben som gällde för mig :-)

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 22, 2018 at 17:20

   Gryyymt ju! Ja, kan tänka mig att jag får göra tunga squats för pannbenet också ;)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.