fitness

Två typer av backlöpning

Jag vet inte riktigt vad jag har fått kraft ifrån, men jag känner mig plötsligt så himla motiverad och handlingskraftig. Kanske är jag inte riktigt nöjd med tillvaron, och då kommer motivationen att förändra saker och ting? Något jag är nöjd med är iallafall dagens träningspass, som blev fyra mjölksyrastinna intervaller i Skatåsbacken, och totalt 6 km i spåret med uppjogg och nedjogg. Att ha övat backteknik med mina löpargruppar har inte bara gett mina deltagare mer självförtroende i backen; det har dessutom slipat min egen teknik och på något sätt så kändes backen mycket lättare idag än den brukade göra. Fick dra på ordentligt för att få mjölksyra, men när den väl kom så kom den med besked.

Två olika syften med backträningen

Det är dock skillnad på teknikträningen i backe, som jag har med löpargruppen, och den backträning jag själv gör. Syftet skiljer sig liksom åt. Med gruppen handlar det främst om att lära sig springa uppåt, att bemästra backen och utmana sina egna föreställningar om vad man kan och inte kan. Uppförsbackar skrämmer många nybörjare, men det rätt teknik och lagom tempo så klarar även dom av backarna galant, vilket jag ser bevis efter bevis på i mina grupper.

Men mitt eget syfte när jag kör backe är att bli stark, snabb och framförallt trött. Jag vill helt enkelt köra slut på mig själv. Tekniken ska redan finnas där, och jag kör backträning eftersom det är typ den effektivaste konditionsträningen jag vet, och grymt bra och löpspecifik styrketräning för benen. Därför kör jag på både fortare och hårdare, och sista intervallen fick jag höja musiken till max för att kunna pressa mig hela vägen upp med andan någonstans lämnad långt bakom mig. En underbar känsla att komma in från duggregnet och hoppa in i en varm dusch efteråt!

Brukar du springa backintervaller?

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Annika
  October 25, 2017 at 08:32

  Backintervaller blir det bara på bandet som det ser ut. Kör ett pass i grupp på torsdagar och just nu håller vi på med just backintervaller. Jobbigt!!

  Vet att detta inte är den sortens blogg, men jag tänker att du kanske sitter på ett svar ändå. Jag är en sk smal-fet person och kämpar med att få ner min kroppsfetthalt. Har lyckats minska med 5 %, men de sista två åren har det stått helt still! Gjorde en mätning i augusti som bekräftade det och jag blev förvånad och besviken då jag kämpat på med min träning (och kosten). Har sedan jag minskade 5 % dragit ner lite på löpningen till 2-3 pass i veckan och tränar annat (bodypymp, core och grit cardio ex) och frågan är: Är löpningen det bästa jjag kan göra för ren fettförbränning?

  • Reply
   Emma Hällbacka
   October 25, 2017 at 08:39

   Tack för din kommentar! Ja backlöpning är tufft ^^

   Är det okej om jag svarar på din fråga i ett blogginlägg? Tänker att fler kanske är intresserade :)

   • Reply
    Annika
    October 25, 2017 at 09:20

    Je men gärna, absolut!
    Kram

 • Reply
  Johanna
  October 25, 2017 at 09:26

  Backintervaller är fantastiska, och eftersom vilan är något längre än om jag kör intervaller med mindre kupering så blir det ju också att jag orkar verkligen att springa fort på alla intervaller :) Jag körde i backe i går, fast tog med mig mina stavar också, grymt effektivt.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   October 25, 2017 at 11:13

   Ja det bästa med backintervaller är ju helt klart när man får gå/jogga nedför mellan varven haha ^^

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.