viktnedgång

Vägning – vecka 10

Nu har det äntligen blivit dags att sammanfatta min första vecka på dieten! Kort sagt så kan man säga att veckan gick över förväntan, men helgen strulade till det lite. Jag höll mig till min plan perfekt måndag – fredag men på lördag och söndag slank det ner lite citronmarängpaj och lite chips. Dock så var det inte okontrollerat utan att mätte noga och räknade alla kalorier även i dem. Så jag är ändå nöjd med mig själv.

Så här åt jag under veckan

Jag har i snitt ätit 2287 kcal per dag (inklusive citronmarängpajen), och i snitt bränt 2620 kcal per dag. Det ger ett kaloriunderskott totalt sett över veckan på 2330 kcal, vilket motsvarar en teoretisk viktnedgång på 0,3 kg. Jag har dessutom varit duktig på att få till en lagom fördelning av näringsämnen, få i mig alla vitaminer och mineraler och hålla nere sockret. I snitt har jag ätit 114,9 g protein per dag (målet är 100 g), 50 g socker per dag (lite för högt, men under veckodagarna låg det mycket lägre, det var helgen som drog upp det) och 1057 gram frukt och grönt per dag. Jag tycker faktiskt jag har skött mig riktigt bra och det här känns verkligen som en hållbar diet för mig.

Så här blev resultatet

 • Vikt: 94,5 kg (-3,5 kg!)
 • BMI: 33,1 (-1,2)
 • Midjemått: 96,0 cm (- 2 cm)
 • Midja/höft-kvot: 0,79 (-0,1)
 • Kroppsfett: 45,4% (-0,9 %)

Som ni ser har jag gått ner rejält i vikt och minskat på alla mått! Jag hyser inga illusioner om att det är 3,5 kg fett jag gått ner, men även vätska gör ju att tyngden blir mindre när jag ska springa i spåren. Eftersom jag väger mig varje dag så vet jag att i fredags innan helgens sockerintag var nere på 93,2. Men kolhydraterna i sockret binder vätska och gör att jag går upp i vikt. Å andra sidan betyder det att jag nu har en hel del socker bundet i kroppen som kommer göra att dagens intervallpass kommer gå kanoners. Så det gäller att väga fördelar mot nackdelar och inte bara fokusera på en siffra, utan se helheten. Och den går åt helt rätt håll!

En viktig förändring

Däremot så har jag en viktig förändring jag vill göra i min kostplan den här veckan. Det grundar sig främst i att jag tycker att löpningen gick alldeles för segt förra veckan. Det jag tänker göra är helt enkelt att ta bort frukosten. Den är onödig, jobbig och passar inte alls mig. De sista dagarna på veckan tog den flera timmar att få i sig, det förstörde hela min förmiddag och ställer till med mer ont än gott. Så frukosten är väck.

Ni som följt min blogg i flera år kanske minns att jag är ett fan av periodisk fasta. Jag har försökt äta frukost ändå det senaste för att försöka manipulera min dyngsrytm och mina mättnadshormoner, men det funkar helt enkelt inte för mig. Så jag återgår till min underbara 16/8-fasta, och får därmed 400 kcal extra att lägga på kvällsmålet istället. Det innebär att jag har möjlighet att lägga till mer kolhydrater där, och kan känna mig så här laddad inför alla mina löppass utan att behöva fuska med socker. Det känns som en mycket bättre idé än att tvinga i sig frukost och sedan gå hungrig resten av dagen. Nu kör vi en vecka till!

Brukar du också hoppa över frukosten?

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Camilla Lind
  March 6, 2017 at 10:24 am

  Heja dig! Jag kör också 16/8 sen nästan två månader kör jag det måndag-fredag. Är lite försiktig med tanke på min hypotyreos men har hittills inte känt eller märkt något negativt. Jag tränar på kvällen och då har jag hunnit äta lunch och sen äter jag middag efter träningen. För mig som blir så väldigt hungrig efter träningen passar det bra, då har jag lite extra att lägga där.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 6, 2017 at 1:20 pm

   Jag gillar ju verkligen att träna på fastande mage på morgonen och sedan äta lunch och middag. Håller med om att man blir hungrig efter träningen! 🙂

 • Reply
  Ida
  March 6, 2017 at 10:25 am

  Jag önskar mer recept!! Du är grym Emma 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 6, 2017 at 1:19 pm

   Tack! 😀 Ja nu när jag kommit igång och börjat laga lite mat istället för att leva på skräp så kommer det definitivt att bli mer recept framöver! 😀

 • Reply
  dalia
  March 6, 2017 at 4:31 pm

  Hej Emma!
  Du är grym! Jag brukar följa din blogg och undrar bara…hur kan man bräna 2620 kcal per dag?
  Jag själv försöker tänka på hur många kalorier bränner bort varje dag men även om jag springer en timme per dag så kommer jag inte upp til 2000 kcal per dag…
  Tack på förhand och heja på dig!
  /Dalia

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 7, 2017 at 1:33 pm

   Jag använder mig av Harris Benedict-ekvationen som räknar ut en basmetabolism baserat på ens längd, ålder, vikt och kön. Jag är rätt lång, 1.69, väger mycket och är fortfarande ung så min basalmetabolism ligger runt 1300 kalorier. Sedan multiplicerar jag detta med ett PAL-värde, som är ett mått på hur aktiv jag är under en dag. Då räknar jag in antal minuter träning på olika intensiteter, hur mycket jag sover samt hur mycket jag står upp. Resten av tiden antar jag att jag är inaktiv/sittande. Den allra största ökningen av mitt PAL-värde står mitt jobb för, eftersom jag jobbar stående. Träning bränner fler kcal per minut, men det är mycket kortare tid. 4 timmar på jobbet gör att jag bränner 600 kcal mer den dagen än annars. Enlöprunda på en timma bränner bara 400 kcal. Egentligen tror jag att jag bränner ännu mer, med tanke på hur mycket jag ätit utan att gå upp särskilt mycket i vikt. Men det känns som en bra approximation.

 • Reply
  Cherie
  March 6, 2017 at 6:01 pm

  Oj jag skulle aldrig klara mig utan min frukost, haha. Men tänk så olika man kan vara 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 7, 2017 at 1:33 pm

   Ja verkligen 🙂

 • Reply
  Kajsa
  March 6, 2017 at 10:08 pm

  Hell no! Skulle aldrig klara mig utan frukost! Är svinhungrig när jag vaknar, äter å andra sidan knappt efter kl 17-18 på kvällarna så det jämnar väl ut sig

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 7, 2017 at 1:34 pm

   Ja jag äter ju middag vid 20 – 21 så då står jag mig rätt bra fram till nästa lunch ^^

  Leave a Reply