hälsa

Vägning – vecka 20

Puh, jag kan knappt fatta att jag redan är inne på fjärde träningsveckan i rad då jag följer mitt schema, och nu har jag dessutom ökat på och lagt till alla mina styrketräningspass. Det säger kanske sig självt att schemat blir aningen pressat, men just nu fokuserar jag stenhårt på att få till kost, sömn och träning. Resten, som att städa, måla naglarna och umgås med vänner, det får vänta tills jag har tid helt enkelt.

Tyvärr så har jag försummat bloggen lite, och självklart saknar jag den och er läsare som hänger med och kommenterar! Ska försöka bättre mig och uppdatera lite oftare framöver.  Det känns så himla bra att liksom ha sparkat igång livet och rutinerna igen. (och om du tycker att det trots allt går för långt mellan blogginläggen så kan du följa mig på instagram med, där jag uppdaterar Stories lite då och då med vardagsbestyr och träning. @emmahallbacka heter jag där! )

Som sagt så känns mina nya rutiner grymma, men dom är fortfarande sköra. Trots detta så har jag valt att tracka min vikt och mina mått, för träningen sitter, och kosten känns lättare än på länge. Men jag kan ju inte se om det faktiskt ger resultat om jag inte mäter, och jag föredrar att ha så många mätpunkter som möjligt för att åtminstone någon ska visa resultat. Jag mäter ju förutom vikt och mått även kroppsfett, midjehöftkvot, BMI, men också tempo i löpningen, vikten jag lyfter i styrketräningen och tanken är att jag ska börja mäta min nivå på olika mineraler osv i kroppen också. Även om vikten står still så kan exempelvis styrkan öka och tvärtom, och då går det ju framåt trots allt, och jag behöver inte hänga upp mig på att en parameter är på en platå.

Men det sagt så är min nya matplan anpassad för att jag på sikt ska gå ner i fettvikt, men det är ett relativt litet kaloriunderskott. Enligt planen landar det dagliga intaget på mellan 2100 och 2700 kcal beroende på hur jag tränar, vilket är åtminstone 1000 kcal lägre än mitt tidigare intag när jag frossade i skräpmat och socker. Jag har följt planen till punkt och pricka i snart tre dagar nu, och än så länge känns det bra. Jag har inte varit hungrig utan snarare tvärtom, men det tar en del tankeenergi så här i början att hitta rutinen för att se till att planera så att man har matlådor, mellanmål med sig osv, och då är vi återigen tillbaka till varför bloggen ekar tom.

Min poäng är iallafall att jag vägde och mätte mig i måndags, innan jag började på den nya matplanen – och här kommer mina mått!

 •  Vikt: 95,8 kg
 • BMI: 33,5 (fetma)
 • Midjemått: 99 cm (bukfetma)
 • Midja/höftkvot: 81 (bukfetma)
 • Kroppsfett: 46,5% (fetma)

Det är inte några roliga siffror, de högsta på ganska så länge. Jag har dock bestämt mig för att det här är rätt väg att gå. Det slog mig under min kostregistrering då jag åt som jag ville (läs mer om den här: “matdagbok under 2 veckor“) att jag trots allt har en väldigt hög förbränning eftersom jag aldrig har jojobantat och gått på svältdieter. Jag har TÄNKT göra det fler gånger än jag kan räkna och planerat för det. Men just nu är jag tacksam att det aldrig hållit mer än ett par dagar, för min ämnesomsättning är fortfarande normal och jag har fortfarande fysisk möjlighet att faktiskt kaloribanta utan att svälta mig själv samtidigt som jag har energi till träningen.

Därför har jag nu slutligen övergett alla tankar på dieter där jag förbjuder saker, där jag äter för lite, för sällan och för tråkigt. (Notera att det inte gäller olika typer av kortvariga fastor, som jag fortfarande tror är bra för en kropp som i övrigt är frisk och normalviktig). Jag ska försöka ha samma approach till kosten som till träningen, och sluta ladda vikt och mått med en massa känslor. Träningen gör jag för att nå ett mål (springa marathon) men det är inte maran jag tänker på när jag byter om till träningskläder: det är hur kul det är att träna! Jag är definitivt längre ifrån att springa ett marathon direkt efter tufft träningspass än jag var precis innan det, men jag litar på processen som kommer se till att i vilan däremellan så tar kroppen mig närmre målet. Detsamma gäller med kosten: jag kan inte se varje måltid som en chans att boosta viktnedgången genom att minimera den, utan jag ska bara njuta av maten och lita på att planen kommer hålla i längden och på sikt ge mig det resultat jag vill ha. Det är en enorm trygghet att känna så.

Hur tänker du kring kosten? Vad har du för kostmål?

Spara

Spara

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Manda
  May 16, 2018 at 17:26

  Jag tycker det låter som en sund inställning! Jag äter för det mesta nyttigt tycker jag och äter gärna mycket vegetariskt för det är vad min mage mår bäst av. Nu på sistone har det dock åkt ner en hel del skit mellan mina (fortfarande ganska nyttiga) måltider. Ska försöka minska lite på detta och göra mer aktiva val, dock är vi påväg in i tenta-p just nu och då kan det av förklarliga skäl (läs megastress) bli lite hejsan svejsan med kost haha

  • Reply
   Emma Hällbacka
   May 16, 2018 at 18:39

   Åh jag förstår precis, stress är döden när man försöker äta nyttigt! Men skönt att du ändå har hittat vad som fungerar för magen, vet att många har svårt med det 🙁 Lycka till på tentan! 😉

  Leave a Reply