lifestyle

Vägning vecka 4

Efter att ha lyckats äta helt okej förra veckan, och fått lagat lite matlådor så har jag så sakteliga börjat glida in i lite bättre vanor, och känner mig redo att ta tag i det här projektet igen. Jag har ett bet med en vän som innebär att vi under 5 veckor ska:

 1. Inte dricka någon alkohol alls
 2. Bara äta nyttigt i den mån det är möjligt
 3. Träna styrketräning minst tre gånger i veckan

Jag har valt att köra enligt det autoimmuna protokollet, eller AIP som det kallas. Det är en antiinflammatorisk högfett-kost som baseras på ekologiskt kött, kokosolja, avokado och gröna grönsaker. Det är en diet där man får salta rejält, äta varm mat till frukost och en rätt behöver inte ha mer än tre ingredienser och ta 5 minuter att slänga ihop. Med andra ord passar det mig perfekt!

Att mäta är att veta

Idag åt jag 300 gram kyckling stekt i 2 msk kokosolja tillsammans med 20 gram färsk spenat och en avokado till frukost. Kryddat med salt, timjan, vitlök och lökpulver. Den frukosten behövde jag inte tvinga i mig om man säger så! Anledningen till att jag äter en såpass stor frukost med över 70 gram protein är för att jag vill se om det kan påverka min sömn positivt att försöka kicka igång kortisolet tidigt och sedan äta kolhydraterna på kvällen istället. Jag kommer skriva mer om hur jag resonerar i veckan, men nu blir det invägning! För hur ska jag veta vad resultatet blir om jag inte mäter?

 • Vikt: 89,7,0 kg
 • BMI: 31,4
 • Midjemått: 95,5 cm
 • Midja/höft-kvot: 0,81
 • Kroppsfett: 44,2 %

Samtidigt så är dock kroppens storlek och sammansättning bara en del av det hela. Jag vill också känna att jag sover bättre och har en mer regelbunden sömn, är hungrig på dagen och mätt på kvällen, inte har några blodsockersvängningar, magen är regelbunden och snäll och på sikt också förbättra min tarmflora, insulinkänslighet, leptinkänslighet, kortisolnivå och immunförsvaret. Jag hoppas på att bli av med mina hudproblem som acne och eksem, lindra min pollenallergi och astma, öka mitt näringsupptag och min energi i vardagen och kanske slippa att känna mig konstant halvförkyld hälften av tiden.

Det är mycket att begära på fem veckor, men tanken med vårt bet är att se hur långt man faktiskt kan komma på fem veckor, och sedan utvärdera hur det har fungerat och vilka delar man vill behålla och göra till en mer långsiktig vana. Men jag har aldrig vart så strikt mot mig själv i fem veckor i rad, och jag vet redan nu att min största akilleshäl är att sluta med lightläsken. Får huvudvärk bara av tanken. Men förhoppningsvis kan jag förse kroppen med så mycket näring att den abstinensen går över hyfsat fort. Första veckan kommer att bli värst, utan tvekan.

En ful foodprep

Men utöver min stora frukost har jag ju förberett matlådor, och mitt nya löfte troget om att inte låta mig hindras av att maten är ful så får ni här se veckans fem luncher i all sin bruna prakt:

En fantastiskt smakrik och god gryta gjord på högrev, champinjoner, gul lök, vitlök, persilja, timjan, kokosolja och salt som fått koka ihop i 2 timmar. Egentligen ska det vara ett märgben också som ska koka med, men dit har jag inte riktigt vågat mig än. Eftersom även frukosten blev till matlådor för framtida frukostar så är det nu egentligen bara en fiskrätt som behövs för att göra middagarna och så har jag hela veckans käk fixat. Väldigt smidigt och att jag förbereder och lagar mat på det här viset är helt klart avgörande för om jag ska lyckas med det här projektet eller inte.

Så nu låter jag 2018 börja på allvar, och jag tänkte hålla mig själv ansvarig för att det blir det superåret som jag har förhoppningar om. Jag tänker satsa på mig själv och bygga en social, mental, fysisk, kroppslig, ekonomisk och själslig grund för framtiden, och som jag tidigare konstaterat så är regelbundna och hållbara kostrutiner grunden till allt det här. En läkande diet som är näringstät och energigivande och som skapar förutsättningar för att orka ta tag i de övriga delarna av tillvaron.

Spara

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Johanna
  January 22, 2018 at 14:41

  Jag tror på dig, lycka till med dina 5 veckor :)

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.