lifestyle

Vägning – vecka 45

Min viktresa har varit en långdragen följetong sen mitten på tonåren tills nu när jag närmar mig 30, och än är den inte slut. Men för första gången någonsin så går måtten neråt istället för uppåt, utan att jag behöver svälta mig och vara superstrikt. Jag har tidigare reflekterat lite kring vad jag tror att det kan bero på, men faktum kvarstår att jag ligger stadigt kvar på en ny setpoint runt 88 kg, 10 kg lägre än i vintras. Och imorse när jag mätte mig för första gången på ett halvår så fick jag en riktig chock. Nästan 10 cm hade försvunnit från midjan! Och när jag räknade på mitt kroppsfett med samma kalkylator som jag alltid använder så har jag tappat hela 5%!

 • Vikt: 88,3 kg
 • BMI: 30,9
 • Midjemått: 91,5 cm
 • Midja/höft-kvot: 0,79
 • Kroppsfett: 39,4%

Jag har fått en del kommentarer om att jag ser smalare ut, men det är såklart svårt att se det själv. Även om jag känner mig fantastisk så har jag liksom antagit att det beror på att jag liksom accepterat mig själv, och inte för att jag faktiskt blivit mindre. Men det visar sig att det är en blandning av båda. Och jag tänker fortsätta göra val som är bra för mig, och som för mig åt rätt håll, både fysiskt och själsligt.

Efter att ha räknat points och kalorier i många år så skulle jag vilja säga att jag har ett mycket gott öga för vad som är en lagom portion för mig. Jag tänker därför ha fortsatt vila från kostregistreringen, och istället fokusera på att hela tiden göra bästa möjliga val för min hälsa. Det innebär att äta två – tre mål om dagen, inga mellanmål och inget småätande, och att hela tiden välja riktig mat med grönsaker istället för bullar och chips. Om jag använder ögonmåttet och äter tills jag är mätt men inte mer, så finns det ingen risk att jag äter för mycket, speciellt eftersom jag nu är igång med träningen ordentligt igen och behöver en hel del energi. Jag har med andra ord ingen tydlig matplan för veckan, mer än att om jag håller mig från godis till på lördag får jag unna mig en 15-bitars grillad sushi från lokala stället. Det ser jag verkligen fram emot!

Spara

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Annika
  November 6, 2017 at 13:09

  Jag har också tyckt att du ser smalare ut, men inte skrivit något för det är inte alla som vill att man fokuserar på den biten. Men yay, hurra för dig!!

  Själv tog jag till deppen när jag fick veta att min kroppsfetthalt inte har minskat en enda lite milles procent på 2 år. Jättetungt. Gick från 40,4 till 35,5 och hade 32-33% som mål nu och att det då inte har hänt ett skit. Ja, det var surt. Gav mig själv en vecka att gotta mig i godsaker som tröst och nu kör jag på igen. Får nog acceptera att med min förbränning så är de så här, men min kropp borde vara i god form ändå av all träning den får.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   November 6, 2017 at 15:18

   Ja jag förstår verkligen, det är ju trots allt inte vikten som är det viktigaste, men det är ju helt klart en guldkant på tillvaron. När jag skriver om min viktnedgång så inbjuder jag ju till kommentarer om min vikt, så det är ingen fara :)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.