lifestyle

Vägning – vecka 5

Jag tänkte att jag skulle ta och berätta om hur min matvecka har sett ut för ser. Som ni kanske minns så bestämde jag mig för att sluta låta mig hindras av att min mat är ful och inte så bloggvänlig, och äta nyttigt och bra för min egen skull. Och på många sätt har det funkat riktigt bra, och på några sätt mindre bra.

Maten jag har ätit har varit fantastisk. Jag följer AIP-protokollet med mycket fett, en hel del protein, väldigt lite kolhydrater och massor av grova grönsaker. Inga nattskatteväxter, inga omega-6-rika oljor och ingenting processat. Eller ja, så har jag ätit 70% av tiden iaf. Det har slunkit ner en hel del emellan målen, proteinbars, bröd och liknande. I helgen blev det också ett besök på Burger King och lite annat fusk, men det får gå för jag hade en helt fantastisk helg ändå.

Maten jag har lagat har vart fet, smakrik och salt, och i övrigt enbart kryddad med färska örter. Ingen peppar, ingen buljong och inga pulverkryddor. Amazing att maten kan smaka så gott ändå! Rätter jag lagat är bland annat min bruna fula skogsgryta, en fisksoppa med fänkål och dill, stekt kyckling med avokado, tonfisksallad och biffar med wokad kål. Menyn nu i veckan ser ut på ungefär samma sätt, förutom att jag fick tag i lax på extrapris så ska lyxa till det med stekt lax och broccoli.

Det går med andra ord ingen nöd på mig matmässigt, och om vi tittar på näringinnehåll i det jag äter så ligger jag långt över RDI i alla vitaminer och mineraler, snarare närmare mitt eget personliga ODI som jag räknat fram genom att kolla på min livsstil, mina eventuella krämpor och forskning om mikronutrienter. Däremot så ligger jag absurt högt i kalorier. För även om jag ätit bra, antiinflammatorisk och näringstät ketogen kost så är alla grejer jag klämmer in emellan i princip bara tomma kalorier. Jag har snittat över 3000 kcal per dag, och legat nära 200 gram protein. En av dagarna fick jag i mig över 150 gram rent socker!

MEN jag tänker fortsätta fokusera på att lägga till istället för att ta bort. Jag tänker fortsätta ha stenhårt fokus på att få till mina tre matlådor om dagen, och sen får jag väl helt enkelt ta tag i småätandet efteråt. Förhoppningsvis kanske det tom minskar lite av sig själv när kroppen verkligen får den näring den behöver i huvudmålen. Planen för veckan är alltså att äta varm lagad, ketogen och antiinflammatorisk mat 3 gånger om dagen, och gärna samma alla dagar för enkelhetens skull, samt att skriva ner allt jag äter vare sig det är nyttigt eller ej. Jag tänker inte klanka ner på mig själv om jag väljer att äta något mer, för så länge jag vet att kroppen får det den behöver så behöver jag inte ha någon panik. Inte förrän vanan med matlådor sitter stenhårt tänker jag börja försöka dra ner på sockret och småätandet på allvar.

Och för er som är intresserade så kommer här veckans mått, som varken gått upp eller ner. Och kom ihåg att vikt och midjemått bara är av sekundär betydelse just nu, det är hälsa, vanor, näring och frihet från matbesatthet jag prioriterar. Så länge som vikten inte skjuter i höjden allt för mycket får den gå som den går.

 • Vikt: 89,6 kg (- 0,1 kg)
 • BMI: 31,4 (+/- 0)
 • Midjemått: 94,5 cm (- 1,0 cm)
 • Midja/höft-kvot: 0,80  (- 0,01)
 • Kroppsfett: 43,9 % (- 0,3%)

Har ni några matmål för veckan?

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Joanna Halvardsson
  January 30, 2018 at 10:12

  Heja dig! Jag följer Viktväktarnas program och har gått ner 2,8 kg på 2 veckor ska väga mig igen i morgon håller tummarna för 3 kg:) Jag fyller 30 år nästa vecka så den här veckan väntar kalas och gottigheter. Så mitt matmål den här veckan är att göra bra val och njuta av dom.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 31, 2018 at 13:09

   Vilken grym 30-årspresent att ge sig själv ändå, att försöka göra bra matval och ta hand om sig själv :)

 • Reply
  Johanna
  January 30, 2018 at 14:43

  Jag håller på dig :) det kommer gå alldeles utmärkt.
  Mitt “matmål” för mina veckor är att få in minst 2 mål vegetariskt.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   January 31, 2018 at 13:14

   Åh låter kul! Låt mig gärna veta hur det gick och vad det blev för mat :D

 • Reply
  Annika
  January 31, 2018 at 13:26

  Inga matmål utan mer fokus på att försöka hålla mig i från godis. Svårt svar för socker.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 1, 2018 at 15:23

   Låter vettigt men svårt. Vet hur sockret lockar en ner i fördärvet :P

 • Reply
  Annika
  January 31, 2018 at 13:26

  “svårt SVAG för socker”

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.