viktnedgång

Vägning – vecka 6

Vet ni, det är väldigt frustrerande att det inte händer något på vågen. Plusminus noll den här veckan, och min kropp verkar helt enkelt fast besluten att stanna där. Återigen finns det såklart en massa ursäkter, som att jag satt still hela helgen, hade sömnbrist och kompensationsåt och så vidare. Det verkar vara svårt att få till de åtgärder som leder till en långsiktig viktnedgång, och den absolut största flaskhalsen är fortfarande min brist på planering. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska laga för mat, och då tar jag i 9 fall av 10 till något snabbt och onyttig. En och annan semla har slunkit ner i helgen istället för middag exempelvis. Mättande och bra, men totalt näringslöst, och man är hungrig igen några timmar senare.

Brukar du planera din mat i förväg eller tar du det som det kommer?

 

You Might Also Like...

25 Comments

 • Reply
  Josefine
  February 6, 2017 at 11:19 am

  If you fail to plan, you plan to fail –> det enda som gäller för mig. Har jag inte en plan så går jag oftare till snabbare alternativ, eller ersätter middagar med sötsaker. Så- på söndagar styr vi matsedel för sön-tors. På tors/fre bestämmer vi för helgen. O så snurrar det på. Givetvis är jag spontan men nu i fettförbrännarsyfte så kan jag inte INTE planera. Jag har bestämt mig. Fram till maj så ska jag nå mina kostmål 6 av sju dagar. Det är inte svinkul men jag är så glad att nå mina kostmål att det har blivit riktigt skoj att planera maten med!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 6, 2017 at 11:32 am

   Men åh jag vill också! Låter som ett superbra system, ska verkligen försöka att planera bättre!

 • Reply
  MH
  February 6, 2017 at 11:42 am

  Skippa kolhydraterna och öka fettet. Det är lika bra som det sägs.

  Läs på kostdoktorn.se

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 6, 2017 at 1:07 pm

   Jag har försökt det men tyckte inte om det. Sen så är det ju inte kolhydraterna i maten som är problemet, utan kolhydraterna i munkarna, glassen och chipsen ^^

   • Reply
    MH
    February 7, 2017 at 8:17 am

    Ju mer “vanliga” kolhydrater du äter desto mer extra kolhydrater blir du sugen på. Det är suget du vill bli av med ju! Hur länge försökte du ?

    Det är det bästa jag gjort, jag kommer aldrig gå tillbaka till mackor, flingor, potatis, pasta, ris och annan form av socker i stora mängder. Jag kolhydratnjuter a la colting: rödvin, semlor och andra bakverk, godis mm slinker ner då och då. Jag rekommenderar Coltings podd, finns mycket nyttigt att lyssna på där.

    • Reply
     Emma Hällbacka
     February 7, 2017 at 9:20 am

     Jag är ju ingen stor kolhydratätare i vanliga fall, utan det mesta kommer från bönor, grönsaker och rotfrukter, gillar att kalla det för “slowcarb”. Pasta, bröd och flingor äter jag aldrig. Det är när jag fuskar som kolhydraterna skjuter i höjden, typ bullar, glass, kakor, snabbmat etc. Jag följer också Colting så känner till vad han tycker och är ganska påläst på kolhydrater och framförallt socker, och vad jag har förstått är kolhydraterna i socker (främst fruktos) sämre för kroppen än glukos, speciellt om glukoset spjälkas långsamt. Fruktos är liksom drivkraften bakom metabolt syndrom. (har du läst något av Robert Lustig?) Jag har funderat på att testa keto, men jag tycker det är alltför svårt eftersom jag ej äter mjölkfett och helst inte djurfett heller. Då är det typ bara avokado kvar som är naturligt fett utan att ha överskott av omega-6, men jag kan ju inte leva på avokados. Dessutom finns det ingen chans att jag ska hinna bli tillräckligt fettadapterad och samtidigt träna såpass hårt som behövs för att springa mitt maraton om 17 veckor. Så oavsett får det bli ett senare projekt isåfall 🙂

     • MH
      February 8, 2017 at 9:14 am

      Ja då förstår jag att lchf inte funkar för dig, du får inte i dig tillräckligt med fett. Har dålig koll på vad det finns för nyttigt fett förutom avokado och kokosolja. Jag tränar för vasaloppet och har lagt om kosten mitt i träningen, det funkar hur bra som helst.

     • Emma Hällbacka
      February 8, 2017 at 9:50 am

      Mm precis… det blir för enformigt och för lite fett. Så väntar med det ett tag 🙂

 • Reply
  Reach Your Goal
  February 6, 2017 at 11:58 am

  Vi förbereder luncher och delvis middagar på söndagar. Vi äter till stor del samma mat hela veckan (varierar på två eller tre rätter) måndag-lunch fredag. Eftersom vi ofta vill träna på kvällen efter jobb och jag jobbar rätt sent samt att sambon pendlar så skulle inte dagarna gå ihop om maten inte redan var klar och bara behöver värmas på. Fredagkväll och helgerna planerar vi inte så mycket för då finns mer tid för både träning och mat 🙂 Ofta har vi en vilodag från träning en kväll i veckan och då lagar vi middag och bunkrar ofta upp med några matlådor så en får mer variation. Jag tycker det är ett skönt system som gör att vi får tid tillsammans att träna och inte behöver stressa över mat under veckorna. Jag tror en nyckel i det hela dels från min egen viktresa är att skapa rutiner som gör att en inte behöver tänka så mycket på mat. Min upplevelse var att ju mer jag tänkte på mat ju större projekt blev det hela och jag upplever att det ofta blir så för klienter också. Om jag bara ser till att ha det jag behöver förberett så kan jag leva på med livet i övrigt mycket smidigare och får en bra balans där maten inte tar över fokuset.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 6, 2017 at 1:09 pm

   Tack för dina tips! Det här med att göra matlådor i förväg är guld tror jag. Inte för varje dag kanske, men att iaf ha något i frysen om det kniper liksom.

 • Reply
  Carin
  February 6, 2017 at 12:30 pm

  Jag har insett att jag måste planera något fruktansvärt om jag ska kunna gå ned i vikt. Som tur är har jag inget emot att äta samma sak ofta, så mitt framgångsrecept är: samma frukost och lunch varje dag (när man ändå bara äter för att hålla sig ohungrig). Och så lite mer kaloritungt och olika tillsammans med familjen på kvällarna. Det funkar för hur mitt liv ser ut och var den enda framgångsfaktorn för att gå ned de 20 kg jag gjorde efter förra graviditeten. Tänker följa samma strategi igen nu när den har bebisen behagat komma.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 6, 2017 at 1:13 pm

   Tack för tipsen! Ja planering är nog oerhört viktigt. Eller att liksom hitta en rytm som funkar, och se till att alltid vara förberedd för den liksom.

 • Reply
  Therese
  February 6, 2017 at 1:22 pm

  I en perfekt värld vill jag ha allt planerat i förväg men jag har aldrig lyckats med det några längre perioder.. Jag har löst det med två inspirationslistor, en med lite mer avancerade maträtter som man kan göra på helgen och som gärna fungerar att göra storkok av och en med snabblagade (men fortfarande nyttiga) rätter.. Så när man står där och behöver fixa något snabbt så blir det enklare att inte ta till det där onyttiga som lätt dyker upp som första tanke.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 6, 2017 at 1:27 pm

   Vilken smart idé!! Så ska jag också prova att göra tror jag 😀

 • Reply
  Jessica
  February 6, 2017 at 10:38 pm

  En hel del planering, men också enkla lösningar. Äter liknande varje dag: kyckling/fisk/köttfärs, grönsaker (broccoli, blomkål, gröna bönor, grönkål…) och sås/majo till lunch och oftast nån äggrätt typ omelett med olika tillbehör till middag. Har alltid färdigstekt kött/fisk och grönsaker i frysen och gör matlåda på kvällen. Varierar främst med kryddor etc och lagar nåt annat på helgen (om jag vill, gillar inte matlagning). Det är lite ensidigt men är gott, ger mig den näring och energi jag behöver, och tar lite tid. Hoppas du hittar ett sätt som passar dig och lyckas med dina mål!. Jag gick ner 20 kg förra året och har precis klarat min första pull-up.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2017 at 9:23 am

   Men åh grymt! Ja jag börjar tro att det är den där regelbundenheten som behövs. Men jag känner mig själv, och matlådan i kylen är tillräckligt avtändande så kommer jag välja godiset iaf, så måste försöka få till någon balans där. Tack för att du delar med dig!

 • Reply
  Kajsa
  February 7, 2017 at 3:15 pm

  Gillar din blogg mycket, men tycker det är sjukt irriterande att man måste klicka in sig på varje blogginlägg var för sig 🙁
  Förstår om du vill ha det så för det ser ju snyggt ut 🙂
  (vill absolut inte låta dryg, bara en åsikt)

  Angående frågan så veckohandlar jag och planerar vad jag ska äta resten av veckan, det är ganska lätt när man bara lagar till sig själv och är singel att göra massa matlådor 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2017 at 8:19 pm

   Ja jag tycker egentligen lite samma sak, men jag läser många bloggar som har bytt till det och har liksom vant mig, så tänkte prova iaf ett tag, och hoppas att ni också kan vänja er ;D Om för många klagar så byter jag nog tillbaka, för ni som läser är ju ändå viktigare än att det måste vara milimetersnyggt ^^

   • Reply
    Anonymous
    February 20, 2017 at 8:56 am

    Jag tycker också att det är jobbigt att behöva klicka på varje inlägg!

 • Reply
  Hanna
  February 7, 2017 at 4:57 pm

  För mig är planering a och o. Jag måste planera inför mina jobbpass annars vill jag äta allt och jag bokstavligen tappar kontrollen.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2017 at 8:19 pm

   Ja jag börjar misstänka att jag är likdan :O

 • Reply
  Madelene
  February 7, 2017 at 8:27 pm

  Planering är A och O! Inte för att gå ner i vikt för min del men för att kunna äta hyfsat hälsosamt och få tid över för annat. Som att träna. Vill du verkligen gå ner i vikt så tror jag att en planering skulle underlätta för dig. Gör en veckomatsedel vettja! Laga lite mer än du behöver äta ibland så har du till lunch/middag nästa dag.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2017 at 8:36 pm

   Ja jag får helt enkelt ta och fixa ihop en veckomatsedel! 😀

 • Reply
  fjällstårsan
  February 7, 2017 at 9:11 pm

  Det här med att planera alltså.. det är ju oftast mycket (eller för mig iallafall) svårare att hålla planen än att göra den.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 7, 2017 at 9:16 pm

   Jo såklart. Utmaningen är ju att göra en plan som känns lagom motiverande men samtidigt är flexibel och hållbar. Inte så lätt som det ser ut :O

  Leave a Reply