viktnedgång

Vägning – vecka 9

Jag hade inte vägt mig på ett par veckor när jag ställde mig på vågen imorse och kände hur jag blev alldeles kall. Jag trodde först att jag såg fel eller att jag stod konstigt, så gick av och vägde mig igen. Tre gånger. Men siffrorna stirrade mig upp i ansiktet. Det är lite som när man vet att man har gjort fel, men man hoppas att man ska komma undan med det. Och så gör man inte det. Jag vet att jag har ätit för mycket det senaste. En hel del bra mat, men också en hel del skärp mellan målen. Kläderna sitter allt tightare, och jag märker så himla tydligt att viktresan går åt fel håll. Men jag vägrade tro på det liksom.

Men imorse sa vågen 98 kilo. Jag har alltså gått upp 4 kilo på de två veckor jag struntat i vågen. Och det är ingenting som jag kan skylla på hormoner, för jag är just nu i den delen av cykeln då jag brukar vara som lättast. Nej, det här är ren och skär överätning. Förmodligen för att jag varit ganska nedstämd och mått rätt dåligt. Jag tappar liksom lusten till saker, och försöker pigga upp min vardag med socker. En väg som barkar käpprätt åt skogen. Så om min sista viktresa ska bli ner till normalvikt och inte upp till hjärtsjukdom, diabetes och för tidig död så MÅSTE jag göra något. Jag måste få in i mitt huvud att jag väger nästan 100 kg. Jag kan inte skylla det på mina stora muskler eller menscykeln, eller bortförklara det med att övervikt kanske inte är så farligt som alla tror. För nu börjar det bli mer än bara lite övervikt. Jag riskerar på riktigt att bli sjuk.

Här är siffrona från imorse, en verklig kalldusch:

 • Vikt: 98,0 kg
 • BMI: 34,3 (fetma)
 • Midjemått: 98,0 cm (bukfetma)
 • Midja/höft-kvot: 0,8 (bukfetma)
 • Kroppsfett: 46,3% (fetma)

Jag fick faktiskt nästan lite panik när jag insåg vad jag hade gjort med mig själv. Men så här blir jag när jag släpper kontrollen. Och samtidigt så blir jag så jäkla förbannad. För jag blir alltid skammad när jag väger mig och håller koll på min vikt. I perioder väger jag mig varje dag, och det är alltid då jag som bäst lyckas hålla mig till bra mat och slippa matångest. Kontroll, planering och frekventa utvärderingar och nya mål som följer på varandra är ett måste för att jag inte ska falla ner i överätning. För många är det motsatsen till sundhet och balans, men för mig är det enda vägen till sundhet och balans. Så den här veckan ska jag räkna och skriva ner varenda liten kalori. Jag skiter i vad folk tycker om det, för nu handlar det om min hälsa här. Målet varje dag är enkelt: håll matplanen och gå inte upp i vikt. Allt annat är irrelevant just nu.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Camilla
  February 27, 2017 at 1:05 pm

  Känner så väl igen känslan. Men fortsätt bara och ta en dag i taget. En dag med bra val. Och upprepa. Kram ❤

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 27, 2017 at 9:01 pm

   Ja jag behöver nog ta en dag i taget, och då behöver jag liksom få belöningen en dag i taget med (dvs att se hur vikten går neråt). Ska verkligen göra mitt bästa!

 • Reply
  Annika
  February 27, 2017 at 1:05 pm

  Vad tråkigt att det har gått åt fel håll, men det är bara att “göra om och göra rätt”.
  Jag vet, inte så lätt.
  Jag har fullt normalt bmi, men min kroppsfetthalt är inget vidare trots det. För några år sen var den 40,4% och sen fick jag ner den till 35% med ändring av kost och löpningen som jag då började med. Hoppas på en ny mätning i vår och att det gå ska ha gått ner ännu någon liten procent, men jag är tveksam.
  Vi får kämpa på!!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 27, 2017 at 9:02 pm

   Ja enbart BMI är ganska missvisande. Jag kombinerar BMI, vikt, kroppsfett och midjemått till en helhetsbild, och den ser inte bra ut :O hoppas din mätning går bra!

 • Reply
  Carin H Brander
  February 27, 2017 at 3:02 pm

  Vet du, det gör du alldeles rätt i. Jag är precis likadan och behöver väga mig varje dag med stenkoll på kalorierna för att det inte ska skena iväg. Märker nu när jag är gravid och “har en ursäkt” att jag ramlat tillbaka i de gamla vanorna där det var helt normalt att dra i sig en semla och en påse chips efter middagen. Totalt ohållbart och det absolut första jag ska ta tag i när bebisen föds.

  Vissa människor behöver ha den dagliga kontrollen för att lyckas. Vet inte hur mycket du hänger på Reddit, men subredditen LoseIt (https://www.reddit.com/r/loseit/) är fantastisk tycker jag. Alla där är i samma sits och där är det ingen som skammar dig för att du har koll.

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 27, 2017 at 9:10 pm

   Tack för tipset! Ja men ibland behöver man liksom ha koll för att inte tappa det helt.

 • Reply
  jeanette sandelin
  February 27, 2017 at 3:22 pm

  Hur lång är du?
  Jag tycker att du är toppen!

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 27, 2017 at 9:21 pm

   Jag är 169 cm 🙂

 • Reply
  Trail & Inspiration
  February 27, 2017 at 8:45 pm

  Det viktiga är ju att du hittar ett sätt som funkar för DIG! Och skiter i vad man “ska” och “inte ska” göra för att du ska må bra.
  Massor av kramar! ❤❤❤

  • Reply
   Emma Hällbacka
   February 27, 2017 at 9:22 pm

   Ja så tänker jag nu. Bara för att någon definierar mitt sätt som obalanserat behöver det inte betyda att det är dåligt för mig. Jag måste göra det som funkar.

 • Reply
  Rebecca
  March 1, 2017 at 9:36 am

  Hur gör du för att räkna ut kroppsfett – eller har din våg en sån grej inbyggd? 🙂

  • Reply
   Emma Hällbacka
   March 1, 2017 at 12:40 pm

   Jag uppskattar med hjälp av den här kalkylatorn och mina mått:

   http://www.styrkelabbet.se/kalkylator-kroppsfett-procent/

   Jag är medveten om att den inte är 100% exakt, men jag bryr mig inte så mycket om min exakta fettprocent, det jag vill se är ÄNDRINGEN i fettprocent 🙂 Och då kan man använda vilken metod som helst.

  Leave a Reply