Menu
lifestyle

Veckans utmaning #2

ät veganskt två måltider

Den här veckan fokuserar vi på kosten och miljön

Det är måndag och dags för min andra utmaning till er läsare! Förra veckan utmanade jag er att promenera 210 minuter (30 minuter per dag) och det var på håret att jag själv klarade det. Den här veckan skall vi fokusera på kosten. Det var ju inte längesen som det var rabalder i media kring processat kött och cancer. Men det finns så många andra skäl än cancer att välja veganskt. Både miljön och djuren gynnas av att äta växtbaserat, men det finns också en lång rad hälsofördelar med att äta veganskt. Grönsaker innehåller rikligt med fibrer som håller magen igång och matar tarmbakterierna. De innehåller mindre komplexa proteiner som är lätta för kroppen att smälta (förutom gluten) och är vår rikaste källa på naturliga enzymer och antioxidanter som håller kroppen i trim. Helt ärligt: har ni någon gång hört om någon som borde äta mindre grönsaker?

Jag utmanar er att äta veganskt två gånger

Därför utmanar jag er att prova på vegansk mat i veckan. Eller närmare bestämt att laga veganskt till lunch eller middag två gånger under den kommande veckan. (Tips: laga en vegansk middag och ta med matlåda nästa dag så är det fixat!) Notera nu att veganskt betyder UTAN både mjölk och ägg. Bara växter rakt igenom! En del av er som tränar mycket kanske är oroliga för proteinet, men det finns det gott om i många växter. Framförallt baljväxter som bönor, linser och ärter innehåller nästan lika mycket protein som kött, och kombineras det med ett spannmål som ris eller gryn så är proteinet fullvärdigt. Soja och quinoa är två fullvärdiga källor i sig själva, men även gröna blad som spenat, grönkål och kål innehåller en del protein. Behöver du inspiration så oroa dig inte. Jag kommer själv att laga veganskt i veckan och har flera smarriga recept på lager. Annars kan ni alltid prova några av dessa:

VEGANSKA RECEPT
>> Indisk blomkålsgryta
>> Grön ärtsoppa med risbruschetta
>> Aloo Palak
>> Pumpapytt
>> Afrikansk kikärtsgryta
>> Morotssoppa med apelsin och ingefära

#fitbyemmaha

Antar du utmaningen? Skriv gärna en kommentar och berätta! Och om ni skriver om min utmaning i sociala medier så använd gärna hashtaggen #fitbyemmaha så kan jag se. Om ni lagar riktigt smarrig mat så kanske ni belönas med lite länkkärlek i slutet av veckan. Så lycka till, för nu kör vi!

 

1 Comment

  • […] har det gått för er med min utmaning att äta veganskt minst två gånger den här veckan? Själv har jag lyckats överträffa mig egna förväntningar med råge! Min fina S […]

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.