hälsa

Viktuppdatering efter första veckan

Då har första veckan på min resa passerat, och lite har det allt hänt på vågen. Men jag måste erkänna att trots att jag vet att jag skött mig som bäst måttligt bra så hade jag hoppats på mer. Nåja, ner är ner iallafall, och med tanke på att jag slarvat en hel del så är det iallafall en bit på vägen. Jag tyckte det var så otroligt jobbigt att posta förra veckans foton att jag helt tappade greppet lite grann. Dock så fick jag ändå till en hel del måltider enligt planen, och framförallt så har jag blivit duktig på att äta frukt och grönsaker som morot, vindruvor, banan och körsbärstomat till mellanmål. Det tänker jag ge mig en eloge för!

Jag skulle uppskatta att jag skötte mig ungefär 25% av förra veckan, och jag gick över mitt kalorimål. Endast två träningspass hann jag med också. Men helgen bjöd på inflyttningsfest med ost och vin, och dessutom blev jag sambo på prov med min kille, så det blev ju onekligen lite sambomys också. Så på det stora hela får jag nog vara snäll mot mig själv och erkänna att förra veckan var good enough. Jag gick ju trots allt ner, och det måste ju finnas utrymme för förbättring också!

Vad har hänt med mina mått första veckan?

 • Vikt: 101,8 kg (- 0,7 kg)
 • BMI: 35,6 (- 0,3)
 • midja: 106 cm (- 1,0 cm)
 • mage: 121,5 cm (- 1,5 cm)
 • rumpa: 125 cm (+/- 0 cm)
 • midja/rump-kvot: 0,85 (- 0,1)
 • bröst: 102,5 cm (-0,5 cm)
 • lår: 75 cm (+/- 0 cm)
 • arm: 40 cm (+/- 0 cm)
 • hals: 40 cm (- 1 cm)
 • kroppsfett: 50,2% (+/- 0%)

Tittar vi på måtten är resultatet blygsamt även här, men det går ju faktiskt åt rätt håll! Jag räknas fortfarande som fetma grad 2, men fasiken, fortsätter jag så här så vet man ju aldrig vart jag är om 1 månad, eller 1 år för den delen. Jag tänker som sagt vara snäll mot själv och även om resultatet är litet så är det iallafall otvetydligt positivt. Bra jobbat, Emma!

Veckans bilder

Och så kommer vi till den där läskiga delen igen… Jag vill ju så gärna lägga ut en bild där man ser jättestor skillnad, men det skiljer trots allt bara en vecka och mindre än ett kilo mellan bilderna. Den största skillnaden är att jag blivit ljusare i håret och tagit ett lager brun-utan-sol. Men jag tycker mig ändå skönja någon form av minskning runt midjan, där jag tenderar att bli rätt svullen ibland, och speciellt som vid förra fototillfället då jag kvällen innan smällt i mig en massa salt thaimat. Nåja, ni har ju iallafall redan sett förebilderna så det kan ju iallafall inte bli värre. Här kommer veckans foton:

Och nu när jag faktiskt har foton från två olika tillfällen så har jag suttit i photoshop och pysslat ihop lite före-och-efter-kollage för att lättare kunna jämföra. Jag blundar för vad bilderna faktiskt föreställer och fokuserar på det roliga med bildredigering istället.

Det ska bli så kul att se hur skillnaden mellan bilderna blir större och större! Jag längtar till den dagen då jag inte känner igen mig själv på den första bilden, utan ser helt annorlunda ut. Det är bara att jobba på, så kommer den dagen.

Matdagbok under förra veckan

Som sagt så skötte jag inte kosten särskilt bra förra veckan. Framförallt så slarvade med att skriva ner vad jag åt, vilket obönhörligen brukar leda till att jag äter mycket, mycket mer än jag annars hade gjort. Det krävs trots allt en hel del kalorier för att jag ska hålla mig i den här storleken. Men jag tänkte iallafall försöka ge någon slags sammanfattning och peka ut det jag gjorde som var bra.

Jag har käkat nyttig frukost tre av veckans dagar. Två av dessa blev en kycklingwrap med stekt kyckling, sallad och ceasardressing. Den tredje blev en skål gröt med hallon, blåbär och pumpafrön som satt som en smäck. En sak som jag verkligen försöker bli bättre på är att äta frukost, men efter otaliga misslyckade försök så har jag insett att det enda som funkar för mig är att ta med och äta frukosten på jobbet på vardagarna. Dels är jag inte hungrig vid 6-tiden när jag går upp, dels är jag för stressad för att hinna äta på morgonen, och dels sover jag hellre den extra halvtimman. Så i fortsättningen kommer det att bli bärbar frukost på vardagar som äts på förmiddagsfikat, och gröt på helgen. Det passar mig utmärkt!

Jag har även lagat lite olika matlådor under veckan. Dels så har jag lagat det här receptet på biff stroganoff som blev supergott, och så slängde jag även ihop en köttfärssås med spaghetti som även den blev till matlådor. Utöver det har jag ätit stekt lax med potatis, chilli con carne och andra nyttiga recept. Men som sagt inte alla veckans måltider. De sämre valen jag gjort inkluderar bullar till middag, snabbnudlar och en dag åt vi på McDonalds. Sen åt jag även utelunch på jobbet en dag. Då brukar det bli bra mat, men ofta alldeles för stor portion eftersom det är dyrt och jag vill ha valuta för pengarna (så dumt men är man dumsnål så är man…)

Planen för andra veckan

Så vad är planen för den här veckan? Ja, så här två dagar in så ser det just nu ut som om den här veckan inte kommer att bli ett dugg bättre än förra. Men jag försöker hela tiden, och den här gången är jag stenhård med min matdagbok. Minsta tugga ska in. På så vis kommer jag åtminstone få bättre koll och kan börja jaga fallgroparna. Dessutom anstränger jag ju mig för att göra bättre val, och ska även försöka klämma in minst tre löppass den här veckan. Det är dessutom långhelg då vi ska grilla, och kanske dricka någon öl, och då måste jag förbereda mig för detta så att inte kalorierna skenar iväg. På det stora hela så är det något darriga ben jag står på, men jag är fast besluten om att veckan ska bli, om än marginellt, bättre än förra. Och så länge vikten visar minus så går det ju åt rätt håll.

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Karin
  June 5, 2019 at 08:14

  Jag börjar som du med en livsstilsförändring (igen) och hoppas det håller nu. Du motiverar och inspirerar! Följer dig o hejar på dig samtidigt som jag kämpar med mitt😊💪🏻

  • Reply
   Emma Hällbacka
   June 10, 2019 at 21:14

   tack och vad kul att du hänger på! Vi kommer klara det här!

 • Reply
  Johanna
  June 5, 2019 at 15:29

  Grym du är :)

 • Reply
  Josefine
  June 7, 2019 at 21:17

  Du är så otroligt inspirerande som aldrig ger upp o vågar visa dig så sårbar.

  Nu hakar jag på dig i din kamp. Jag har redan börjar med mer aktiv vardag men behöver få kontroll över kosten ett tag tills jag är tillbaka på banan. Stressigt år, småbarnsliv o utmanande nytt jobb har inneburit att jag valt enklaste vägen med ca allt.
  Jag tycker jag är fin som jag är men jag vill också vara inom normalt BMI. Så, hoppas det är ok att man ansluter?
  Heja heja i din kamp ☀️

  • Reply
   Emma Hällbacka
   June 10, 2019 at 21:15

   Sjävklart får du hänga på! har du någon instagram eller så som man kan följa? :) kosten är verkligen a och o har jag märkt, träningen är mest för att hålla hjärnan från att bli galen….

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.