Menu
lifestyle

Vintermörker och hur jag lyser upp tillvaron

Vintermörker och hur jag lyser upp tillvaron

En daglig promenad i dagsljuset är ett måste för att jag ska överleva vintern.
Foto: Sebastian Thorsson.

Är du en sådan person som lätt påverkas av vad det är för väder? Jag är verkligen sådan. I början när jag var omedveten om det så blev jag så frustrerad på mig själv; hur kunde jag en dag vara världens lyckligaste för att nästa dag tycka att allt är meningslöst? Men när jag började koppla ihop mitt mående med vädret, så insåg jag ganska snart att hur pepp jag var på livet var direkt relaterat till hur mycket ljus det var ute. Moln och mulenhet gör min hjärna dunkel och trött, och blå himmel gör mig glad och produktiv, oavsett om jag går ut eller inte.

Jag fyller på med roligheter

Veckans tema i Bloggar om hälsa är just vintermörkret och hur vi hanterar det. November är verkligen årets mörkaste månad. December har färre dagsljustimmar, men då har vi ju julstämningen som ganska väl kompenserar för det tycker jag. Men november har verkligen ingenting som lättar upp mörkret. Jag brukar ofta försöka fylla november med roliga saker just för att inte se det som en enda lång plåga. Min studentförening har jubileumsfest varje november, och i år ska jag dessutom på en disputationsfest, julölprovning, barnkalas hos mina syskonbarn, samt flera roliga nätverksträffar med mina bloggkollegor. Jag ska även försöka planera in att träffa mina vänner, som det känns som jag konstant försummar.

Kolhydrater höjer humöret

Jag har dessutom valt helt rätt månad att köra veganskt. Kolhydrater är nämligen serotoninhöjande, och kan motverka känslor av nedstämdhet. Detta är en av mekanismerna bakom sockerberoende, men eftersom jag redan kommit fram till att min kropp inte är sockerskadad så ser jag inget fel med att frossa i rotfrukter, gryn, grönsaker och frukt för att hålla ångan uppe. Bara insikten att jag inte är dömd till ett liv av kokosolja och grönkål är i sig himla upplyftande i tider som dessa.

D-vitamintillskott är ett måste

Andra biohackingknep som man kan ta till för att lyfta humöret är såklart att se till att få så mycket ljus som möjligt. Var ute mitt på dagen, speciellt om det är fint väder. Det gör verkligen under, iaf för mitt humör. För de mer långsiktiga effekterna av konstant mörker så bör man ta D-vitamintillskott. D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus, och på vinterhalvåret filtreras alltför mycket av UV-strålningen bort genom atmosfären pga den lågt stående solen. Eftersom jag redan ligger på gränsen till för lågt D-vitamin så kommer jag vara supernoga med mina kosttillskott. Brist på D-vitamin ger humörsvängningar, sänkt immunförsvar och benskörhet, för att nämna några saker. Inget jag tänker riskera om jag kan undvika det.

Fler tips för att motverka vintermörkret

Jag ska helt enkelt försöka passa på att göra så mycket roligt som möjligt i november, att få så många dagsljusstimmar utomhus som möjligt, och att stärka kroppen med några väl valda kosttillskott. Två andra tjejer som delar med sig av sina tips mot höstdepression och mörkerkoma är Anna och Camilla. Läs gärna deras tips, och dela gärna det här inlägget i sociala medier med knapparna nedan om du gillar det!

5 Comments

 • Cherie
  November 1, 2016 at 08:41

  Jag har börjat bli betydligt mer noggrann med kosttillskott denna hösten än vad jag varit tidigare, dock kan jag nog bli snäppet lite bättre för än glömmer jag bort det vissa dagar. Men jag märker också direkt när jag har varit ute i solen, som i helgen för attans vad jag fick mycket gjort efter det :)

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 1, 2016 at 08:52

   Ja men visst märker man jättestor skillnad! Jag var också ute mycket i helgen, och jobbar på som bara den och är supereffektiv just nu :D

   Reply
 • Camilla
  November 1, 2016 at 09:00

  ja, d-vitamin är verkligen viktigt!

  Reply
  • Emma Hällbacka
   November 1, 2016 at 09:01

   Ja, verkligen, mycket viktigare än man tror :O

   Reply
 • […] Vill du få fler tips och tankar kring ämnet ska du kika in hos Emma.  […]

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.