Menu
lifestyle

Kom igång med träningen efter en förkylning

Träning efter förkylning

Vi blir alla sjuka ibland

Vi har alla vart där. Vi är SÅ taggade på våra nya liv, har investerat tid och pengar i kostprogram, träningsscheman, gymkort och en kyl fylld med nyttig mat. Måndag morgon och vi sätter igång, river av ett krigarpass och är allmänt supermotiverade. Men på tisdag morgon vaknar vi med stickningar i halsen, och snart är förkylningen ett faktum.

Ju mer etablerad vanan är, desto lättare är det att komma tillbaka

Alla blir vi sjuka ibland, oavsett hur hälsosamt vi lever. Men smällen kan kännas extra hård när man precis kommit igång med sin livsstilsförändring. Steget för att falla tillbaka i gamla vanor är litet nog i vanliga fall, och en förkylning som hindrar en från att träna kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Men ju längre du lyckas uppehålla en vana INNAN du tvingas bryta den, desto större är chansen att du lyckas ta dig tillbaka, och desto längre uppehåll kan du överleva med motivationen i behåll.

LÄS MER:
>> En actionplan när katastrofen är ett faktum

Planera för avstegen istället för att överraskas

Man måste dock acceptera att man kommer att hamna efter i sin plan, vare sig man vill eller inte. Att stressa över det kommer inte att hjälpa, snarare göra din kropp ännu mer infektionsskänslig. Det finns istället några strategier man kan ta till för att undvika att stressas av ett uppehåll.

 1. Räkna med förseningar. Tränar du inför ett lopp och har 12 veckor på dig? Gör ett träningsprogram för 10 veckor, och räkna med att de två oplanerade veckorna kommer gå åt som buffert för missade träningspass och sjukdagar.
 2. Träna försiktigt. Det är ingen garanti för att inte bli sjuk, men det är ett säkert kort för att minska riskerna för att sjukdomarna avlöser varandra, och du aldrig blir riktigt frisk. Pressa dina gränser, men kliv inte över dem alltför ofta. Ju lugnare du startar, desto längre kommer du komma innan bakslaget kommer, och desto större är chansen att avbrottet inte blir permanent.
 3. Vänta hellre en extra dag med att hoppa på programmet igen, annars kan du förlora tre dagars träning veckan därpå. Tänk på att kroppen inte vilar när den är sjuk. Den jobbar på högvarv med att läka och jaga ut virus och bakterier. Du är därför inte utvilad efter en förkylning, utan snarare kan du behöva en extra dags vila, även när du blivit frisk, för att kroppen ska kunna ladda om.
 4. Rör på dig, men vakta pulsen. Lugn motion, som promenader, yoga och lättare styrketräning är bra för kroppen så fort man kommer ut feberfasen. Det sätter igång cirkulationen och driver ut slaggprodukterna lite fortare. Men se till att inte höja pulsen till ansträngande nivå, för då sätter man press på hjärtat, vilket i värsta fall kan leda till hjärtmuskelinflammation. Det är en mycket allvarlig sjukdom, långt mycket värre än att “bara” få tillbaka sin förkylning på nytt.
 5. Ät och drick ordentligt. Exakt vad och hur mycket man ska äta när man är sjuk råder det delade meningar, men en sak är iallafall helt glasklar: du behöver dricka MÄNGDER med vatten.

Träning efter förkylning

Vad är viktigast – resultatet eller pappret?

Att räkna med, och vara förberedd på, avsteg från planen gör att du besparar dig mycket stress och oro när det väl händer. Det är nämligen viktigt att inte försöka träna ikapp, för även om det kanske ser finare ut i träningsdagboken så är det den största otjänsten du kan göra för din kropp, och faktiskt också dina träningsresultat. Om man känner att man måste träna ikapp missade pass så måste man rannsaka sig själv ärligt och fundera på om man tränar för att få ihop ett visst antal pass i dagboken, eller för att prestera bättre i sin valda träningsform. Det är nämligen långt ifrån samma sak.

LÄS MER:
>> Träningsschemat som håller för allt

Gör schemat flexibelt nog för att tolerera uppehåll

Ett sätt att hantera ett uppehåll och en blank sida i träningsdagboken rent menalt, kan vara att vara flexibel när man sätter sitt schema. Jag går just nu på ett schema som specifierar minsta antal pass per vecka, men inte exakt vilka dagar. Det ger mig utrymme att flytta om lite, och på så viss uppfylla min kvot nästan varje veckan. Ett annat sätt kan vara att göra ett cirkelschema, så att träningsfrekvensen helt enkelt inte spelar något roll, så länge passen kommer i rätt ordning. Då kommer även ett längre uppehåll inte vara ett faktiskt uppehåll, bara en lite längre vila. Det gäller att tänka smart! Hjärnan och motivationen är mer lättlurad än man kan tro.

6 Comments

 • Maria
  May 28, 2016 at 21:45

  Bra tips för mig som precis varit förkyld och ska ge mig på att träna igen! Jättekul att ses idag på BBCON:

  Reply
  • Emma Hå
   May 30, 2016 at 11:48

   Ja verkligen supertrevligt att träffas! :D

   Reply
 • Hanna - Pilates och träningstokig
  May 29, 2016 at 11:39

  Mycket bra inlägg!

  Reply
 • Tove Castor
  May 29, 2016 at 20:00

  Trevligt att träffas igår!

  Du tar upp det allra svåraste, att komma igång…igen…

  Reply
  • Emma Hå
   May 30, 2016 at 12:07

   Detsamma! =) Visst är det att komma igång som alltid är det allra svåraste?

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.